De ce COVID-19 infectează doar anumite animale?

©

Autor:

De ce COVID-19 infectează doar anumite animale?
Un nou studiu, publicat în revista medicală PLOS, sugerează faptul că anumite caracteristici ale unei proteine găsite pe suprafața celulelor animale pot determina gradul de susceptibilitate de infectare cu virusului SARS-CoV-2. Noile cercetări asupra structurilor proteice ar putea ajuta la dezvoltarea unor medicamente împotriva COVID-19 și la prezicerea viitoarelor tratamente.
Motivul pentru care anumite animale nu se pot infecta cu noul coronavirus reprezintă una dintre necunoscutele la care cercetătorii încearcă să găsească un răspuns. Studiile precedente au sugerat faptul că pandemia cu noul coronavirus a debutat în momentul transmiterii de la liliac sau pangolin la om a virusului SARS-CoV-2. Aceleași studii arată însă faptul că anumite animale, precum porcii și găinile, nu par a fi susceptibile să se infecteze.

Pentru a aborda această problemă, cercetătorii de la Universitatea Standford au căutat indicii în primul pas al infecției, când proteina SARS-CoV-2 „spike” se leagă de o proteină receptor „ACE2” de pe suprafața unei celule animale. Cercetătorii au utilizat computere pentru a stimula structurile 3D ale proteinei SARS-CoV-2 „spike” și a proteinei ACE2, principala proteină receptor, cu scopul investigării modului în care proteina spike interacționează cu receptorii ACE2 ai diferitelor animale.

Anchetatorii au descoperit că proteinele receptor ale anumitor animale se potrivesc mai bine cu „cheia” virală și că aceste animale, inclusiv oamenii, sunt susceptibile la infecție. În ciuda faptului că sunt aproximări, simulările au identificat anumite caracteristici structurale unice pentru receptorii ACE2 ai speciilor susceptibile la infectare. Analiza sugerează că alte specii sunt imune, deoarece receptorii lor nu au aceste caracteristici, ducând la interacțiuni mai slabe cu proteinele spike.

Descoperirile actuale ar putea ajuta la dezvoltarea strategiilor antivirale care folosesc proteine artificiale pentru a împiedica virusul să interacționeze cu receptorii umani. De asemenea, descoperirile ar putea ajuta la îmbunătățirea modelelor de monitorizare a gazdelor animale de la care un virus ar putea fi răspândit la oameni, prevenind în cele din urmă focarele viitoare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-12-2020 | creare: 07-12-2020 | Vizite: 380
Bibliografie
3D protein modeling suggests why COVID-19 infects some animals, but not others, link: https://www.romedic.ro/admin-col/index.php?pag=flux&id=7894
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!