Cum tratezi bătăturile din palmă

©

Autor:

Cum tratezi bătăturile din palmă

Bătăturile reprezintă îngroșări ale stratului exterior al pielii ce apar din cauza unei suprasolicitări mecanice, ca o reacție normală de apărare a organismului. Preponderent localizate în zona tălpilor, palmelor sau a degetelor, bătăturile pot fi inconfortabile sau dureroase, pot provoca iritații sau pot să modifice într-un mod negativ aspectul estetic.

Tratamentul împotriva bătăturilor este necesar doar în situația în care acestea creează un disconfort. Dacă în cazul bătăturilor localizate la nivelul tălpilor tratamentul este adesea inițiat din cauza durerilor, bătăturile din palmă sunt îndepărtate atunci când este afectat aspectul fizic sau când este îngreunată activitatea. (1) (2) (4)

Care este tratamentul pentru bătăturile din palmă?

Există multiple opțiuni pentru îndepărtarea sau pentru prevenirea bătăturilor din palmă. Îngrijirea periodică a palmelor reprezintă o modalitate de prevenire a bătăturilor sau a bășicilor, cât și a altor condiții de piele. Zonele expuse frecării pot fi protejate și cu ajutorul plasturilor, a mănușilor sau a tampoanelor confecționate din spumă, moleschin sau pâslă. Șansele de apariție a bătăturilor sunt crescute la persoanele care suferă de diabet zaharat sau de afecțiuni cardiovasculare. În cazul acestor categorii de persoane, tratamentul pentru bătăturile din palmă trebuie realizat de către un medic specialist. (1) (2) (5)

Umidificarea zilnică a palmelor

Ingrediente extrem de comune, precum ceaiul de mușețel, oțetul sau bicarbonatul de sodiu pot fi utilizate pentru înmuierea regulată a palmelor cu bătături. Împachetarea peste noapte a bătăturilor cu o soluție obținută prin combinația apei călduțe cu oricare dintre ingredientele amintite anterior poate avea efecte benefice. Tratamentul conservator poate consta, de asemenea, în debridarea minoră efectuată regulat cu ajutorul unei pietre ponce. (7)

Îndepărtarea bătăturilor din palmă cu ajutorul unei pietre ponce

Reprezintă o opțiune pentru cei care nu pot sau nu își doresc să ajungă la medic. Această procedură relativ simplă se poate efectua acasă, urmând anumiți pași. În primă fază, regiunea pe care sunt localizate bătăturile trebuie să fie scufundată într-un vas cu apă caldă, pentru aproximativ 10 minute, până când pielea devine moale. Cu ajutorul unei pietre ponce sunt mai apoi îndepărtate excesele de piele uscată, prin mișcări liniare sau laterale, fără a pune în pericol pielea. După ce excesul de piele a fost îndepărtat se poate aplica o loțiune sau o cremă hidratantă cu acid salicilic. Această ultimă etapă a procedurii nu este pe deplin recomandată persoanelor care suferă de diabet zaharat, celor care au o piele fragilă sau o circulație necorespunzătoare. (3) (4) (5)

Plasturii cu acid salicilic, cât și alte medicamente keratolitice topice

Pot fi recomandate de către medicul specialist atât pentru îndepărtarea calusurilor cât și pentru îndepărtarea bătăturilor din palmă. Astfel de plasturi sunt disponibili fără prescripție medicală, însă prezența la medic este necesară pentru a înțelege mai bine când și cum trebuie utilizați dar și care este perioada de timp la care trebuie înlocuiți. Plasturii sau soluțiile care au în compoziție acid salicilic în concentrație mare nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat, deoarece au fost raportate cazuri de ulcerații apărute în urma utilizării lor. În cadrul vizitei la medicul specialist se poate realiza și îndepărtarea excesului de piele cu ajutorul bisturiului, o procedură efectuată în regim ambulatoriu. Îndepărtarea bătăturilor cu ajutorul unui bisturiu nu trebuie să se realizeze acasă, deoarece ar putea să ducă la apariția unei infecții. (3) (4) (5)

Injecțiile cu silicon

Pot să ajute la ameliorarea durerilor și la eliminarea bătăturilor sau calusurilor, conform studiilor efectuate în urmă cu mai bine de patru decenii. Metoda a fost testată în perioada 1964-2005 de către medicul S. W. Balkin, pe mai bine de o mie de pacienți. În ciuda rapoartelor existente, metoda nu este în prezent aprobată de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. (7) (8)

Terapia cu laser ablativ

Conform unor studii, laserul cu dioxid de carbon este eficient pentru tratarea bătăturilor cu o deteriorare minimă a țesutului termic. Procedura nu este la fel de recomandată ca precedentele, specialiștii fiind de părere că în cazul tratamentelor efectuate cu ajutorul laserului există șanse mai mari de recurență. (6) (7)

Aplicarea pe mâini a unei creme obținute din combinarea mai multor produse (acid salicilic 30%, podofilină 5% și cantharidina 1%) și injecțiile cu toxină botulinică au fost, de asemenea, eficiente împotriva bătăturilor, în cadrul unor studii.

Chirurgia este ultima opțiune terapeutică agreată, îndepărtarea chirurgicală a bătăturilor fiind realizează atunci când durerile sunt unele severe și când celelalte metode nu au dat randament. (7)


Data actualizare: 24-06-2024 | creare: 15-04-2019 | Vizite: 13608
Bibliografie
(1) How to Get Rid of Corns at Home, link: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-corns
(2) Corns and calluses, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946
(3) Corns and calluses, link: https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses
(4) All about corns and calluses, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459.php
(5) Corns and calluses, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951
(6) Corns, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374
(7) Corns (Clavus) Treatment & Management, link: https://emedicine.medscape.com/article/1089807-treatment
(8) Treatment of Painful Scars on Soles and Digits with Injections of Fluid Silicone, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.1977.tb00367.x
(9) Home Remedies to Remove Corns on the Finger, link: https://www.livestrong.com/article/170466-home-remedies-to-remove-corns-on-the-finger
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bataturi la mana (bataturile tenismenului)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum