Cum te poate face autoironia să te simți mai fericit

©

Autor:

Cum te poate face autoironia să te simți mai fericit
Deseori, persoanele care glumesc pe seama propriilor defecte sau neîndemânări sunt percepute ca fiind mai triste sau ca având o stimă de sine mai scăzută. Potrivit studiilor însă, acest lucru nu este adevarat.

Cercetătorii de la Universitatea din Granada au analizat mai multe tipuri de umor și au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc des autoironia sunt de fapt mai fericite și mai bine adaptate social decât majoritatea oamenilor. Rezultatele studiuui au fost publicate în jurnalul Personality and Individual Differences.

În cadrul studiului, cercetătorii spanioli au aplicat o analiză psihometrică a umorului la 1.068 de persoane cu vârste între 18-65 ani. S-a folosit împărțirea clasică a tipurilor de umor:
  • de liant, prosocial (affiliative) - umor binevoitor, cu remarci amuzante, spre distracția tuturor; corelat cu  trăsături de personalitate ca bunătatea și sinceritatea.
  • agresiv, umilitor (aggressive) - ridiculizarea, tachinarea celorlalți.
  • de autoîmbunătățire (self-enhancing) - păstrarea unei perspective umoristice în situații negative.
  • în propriul detriment (self-defeating) - autoironia, propria țintă a glumelor pentru amuzamentul celorlalți.

Autorii s-au așteptat ca persoanele care folosesc umorul de autoîmbunătățire să înregistreze cele mai ridicate nivele de binestare psihică, însă acest lucru s-a întâmplat pentru persoanele cu umor în propriul detriment, autoironice. Se pare că aceste persoane reușesc să-și gestioneze mai bine sentimentele de furie.

Cercetătorii spanioli mai avertizează asupra folosirii umorului cu scopul de a masca intenții negative sau de a manipula. Prin umor se poate obține o atmosferă de relaxare și încredere, în cadrul căreia se pot obține confesiuni ce ulterior pot fi folosite pentru obținerea unor avantaje.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-02-2018 | creare: 21-02-2018 | Vizite: 2055
Bibliografie
How making fun of yourself can make you happy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320952.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care apreciază umorul negru sunt mai inteligente
  • Ce spune neuroștiința despre umor?
  • Persoanele amuzante sunt mai inteligente decât cele sobre - confirmat științific
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum