Cum evoluează compoziției laptelui matern de-a lungul perioadei de alăptare

©

Autor:

Cum evoluează compoziției laptelui matern de-a lungul perioadei de alăptare
Laptele uman este considerat pe scară largă ca sursa optimă de nutriție pentru sugari datorită numeroaselor sale beneficii nutriționale pentru mamă și sugar. Compoziția laptelui matern include mai multe tipuri de celule, cum ar fi leucocite și celule epiteliale; cu toate acestea, există date limitate despre caracteristicile lor fenotipice și diversitatea celulară în timpul lactației.
Într-un studiu recent, cercetătorii au caracterizat metabolomul celular al laptelui matern pe tot parcursul lactației, analizând 15 probe de lapte matern colectate la diferite perioade postnatale. Probele au fost clasificate ca lapte de colostru, lapte de tranziție sau lapte matur. Cercetătorii au folosit mai multe metode performante de analiză pentru a evalua diversitatea celulară, calea metabolomică și metaboliții celulari.

Descoperirile au evidențiat o variabilitate celulară considerabilă în laptele matern, cu valorile medii pentru celulele de tip glandular ale epiteliului, keratinocite și leucocite fiind de 98%, 1% și, respectiv, 1%. S-au observat corelații semnificative între vârsta postnatală a laptelui, proporțiile leucocitelor și celulelor epiteliale, precum și numărul total de celule. Analiza ierarhică a grupului a arătat că colostrul diferă semnificativ de probele de lapte matern tranziționale și mature pe baza numărului celular și a proporțiilor de leucocite. Alterările căii metabolice s-au corelat cu vârsta postnatală a laptelui și au fost asociate cu metabolismul aminoacizilor, cum ar fi prolina, arginina, fenilalanina, triptofanul, tirozina, glutationul și beta-alanina.

De asemenea, studiul a constatat că numărul de leucocite și keratinocite a scăzut odată cu vârsta postnatală a laptelui, în timp ce numărul de celule epiteliale glandulare a crescut liniar pe parcursul alăptării. Studiul a identificat 63 de caracteristici adnotate, corespunzând la 53 de metaboliți diferiți, compușii organoazotați, în special sfinganina d16:0 și fitosfingozina, fiind cei mai abundenți. Colostrul era bogat în acizi carboxilici și derivați. Aminoacizii și compușii lor analogi, amine cum ar fi spermina, spermidină și solamina și ribonucleotidele purinice, monofosfatul de guanozină și monofosfatul de adenozină au fost de asemenea găsite în laptele matern.

În concluzie, acest studiu a oferit o perspectivă valoroasă asupra metabolomului celular al laptelui matern pe parcursul alăptării, contribuind la o mai bună înțelegere a beneficiilor nutriționale și imunologice ale laptelui matern pentru mamă și copil. Descoperirile sugerează că compoziția laptelui matern suferă modificări semnificative în timpul alăptării și că sunt necesare studii suplimentare pentru a explora potențialele implicații ale acestor modificări.

sursa: News Medical
foto: evso / Shutterstock.com

Data actualizare: 02-03-2023 | creare: 02-03-2023 | Vizite: 403
Bibliografie
Metabolomic differences in breast milk throughout lactation, link: https://www.news-medical.net/news/20230228/Metabolomic-differences-in-breast-milk-throughout-lactation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum