Creșterea incidenței și a ratei mortalității pentru carcinomul hepatocelular, în special la bărbați

©

Autor:

Creșterea incidenței și a ratei mortalității pentru carcinomul hepatocelular, în special la bărbați

În ultimele două decenii, incidența cancerului primar de ficat a crescut semnificativ în Statele Unite ale Americii, cu rate mai ridicate observate la bărbați. Această situație crește povara bolii cu vârsta și afectează în mod disproporționat bărbații, cu rate de mortalitate de 3 ori mai mari la bărbați decât la femei. Incidența mai mare la bărbați poate fi parțial atribuită unei prevalențe mai mari a factorilor de risc, cum ar fi abuzul de alcool și infecțiile cronice cu HBV și HCV.

 

Un studiu recent al bazei de date Surveillance Epidemiology and End Results (SEER) a arătat o creștere a incidenței și mortalității cancerului de ficat în SUA între 1975 și 2017, cu o creștere notabilă a incidenței observată la bărbați și adulți în vârstă.

Un alt studiu a constatat rate variabile ale mortalității cancerului hepatic în rândul diferitelor populații specifice de vârstă în ultimii ani. În timp ce s-a constatat că ratele mortalității scad la persoanele mai tinere, acestea cresc la adulții în vârstă. În plus, tendințele cancerului de ficat în rândul grupurilor rasiale au arătat o creștere a incidenței și a mortalității între 1975 și 2017, cu variații în funcție de diferitele grupuri rasiale.

 

Având în vedere creșterea incidenței și mortalității cancerului hepatic și disparitățile observate între grupurile de vârstă și rasiale/etnice, analiza tendințelor recente poate ajuta la identificarea populațiilor cu risc ridicat, la ghidarea detectării precoce, intervenției și tratamentului și, în cele din urmă, la îmbunătățirea rezultatelor pacienților.

 

Deși literatura actuală oferă o perspectivă asupra ratelor crescânde de incidență și mortalitate ale cancerului hepatic , există date limitate referitoare la ratele recente specifice de incidență și mortalitate în funcție de sex, vârstă și grupuri rasiale/etnice. Acest lucru este deosebit de important având în vedere creșterea incidenței mai multor cancere gastrointestinale la adulții mai tineri, în special la femeile mai tinere. Prin urmare, acest studiu a avut ca scop evaluarea ratelor recente de incidență și mortalitate și a tendințelor temporale ale cancerului hepatic în SUA, concentrându-se pe caracteristicile specifice sexului, vârstei și rasiale/etnice.

Metode

Rata de incidență ajustată pe vârstă a cancerului hepatic a fost calculată din baza de date a Statisticilor privind Cancerul din Statele Unite ale Centrelor pentru Controlul Bolilor, care combină datele de incidență ale cazurilor noi de cancer diagnosticate și acoperă aproximativ 98% din populația SUA. În plus, ratele de mortalitate ajustate pe vârstă ale cancerului hepatic au fost obținute din baza de date a Centrului Național pentru Statisticile de Sănătate al Centrelor pentru Controlul Bolilor, care oferă o acoperire cuprinzătoare care se întinde pe aproape 100% din decesele atribuite cancerului hepatic în SUA.

 

Ratele au fost stratificate pe sex, vârstă (adulți mai în vârstă [≥55 ani] și adulți mai tineri [<55 ani]), rasă și etnie (Non-Hispanic White, Non-Hispanic Black, Hispanic, Non-Hispanic Asian/Pacific Islander și Non-Hispanic American Indian/Alaska Native) și stadiul tumorii la diagnosticare (timpuriu și târziu). Schimbarea procentuală anuală medie (AAPC) a fost calculată folosind regresia joinpoint. O comparație specifică sexului a fost efectuată.

Rezultate

Între 2001 și 2020, au fost diagnosticați 467.346 de pacienți cu HCC (26.0% femei), cu o creștere a incidenței la ambele sexe fără diferență semnificativă (p=0,65).

 

La adulții mai tineri (78.169 pacienți), incidența a scăzut la bărbați, dar nu și la femei (diferența AAPC=-2,39, p=0,002). Acest lucru a fost observat în diferite grupuri rasiale și etnice, fiind în mare parte determinat de tumori diagnosticate în stadiu incipient (diferența AAPC=-2,65, p=0,02).

 

Au fost înregistrate 329.973 de decese atribuite cancerului hepatic între 2000 și 2020 (28.4% femei). La adulții mai tineri (43.093 decese), mortalitatea a scăzut la bărbați într-un ritm mai mare decât la femei (diferența AAPC=1,61, p=0,007). Acest lucru a fost observat în diferite grupuri rasiale și etnice, în special la non-Hispanic American Indian/Alaska Natives (diferența AAPC=-4,51, p=0,01).

Concluzii

În concluzie, această analiză cuprinzătoare la nivel național a bazei de date USCS, care acoperă aproape toți pacienții diagnosticați cu HCC, arată o creștere a ratelor de incidență ale HCC între 2001 și 2020.

 

Analiza adulților mai tineri arată o scădere a incidenței cancerului hepatic la bărbații mai tineri, dar nu și la femei. Această tendință a fost observată în diferite grupuri rasiale/etnice și a fost atribuită în mare parte tumorilor diagnosticate în stadiu incipient.

 

În plus, evaluarea noastră a bazei de date NCHS, care acoperă aproape toate decesele atribuite cancerului hepatic în SUA, a arătat o creștere a mortalității HCC între 2000 și 2020. Când am evaluat adulții mai tineri, ratele de mortalitate ale HCC s-au îmbunătățit la bărbați într-un ritm mai mare comparativ cu femeile, iar acest lucru a fost notabil în diferite grupuri rasiale/etnice, în special în NHAIAN. Motivul pentru disparitatea incidenței și mortalității între bărbați și femei nu este clar și poate fi atribuit factorilor de risc modificați sau necunoscuți care ar fi putut afecta în mod disproporționat femeile mai tinere.

 

Studii viitoare sunt necesare pentru a identifica factorii de risc asociați cu apariția și rezultatele HCC în diferite populații, în special la femeile mai tinere.

Despre carcinomul hepatocelular

Carcinomul hepatocelular (HCC) este cea mai comună formă de cancer primar de ficat, reprezentând o proporție semnificativă a cazurilor de cancer de ficat la nivel mondial. Cancerul hepatic se dezvoltă adesea pe fondul bolii hepatice cronice și a cirozei, fiind strâns legat de factori de risc precum infecțiile cronice cu hepatita B și C, consumul excesiv de alcool și steatohepatita non-alcoolică.

 

Simptomele cancerului hepatic pot varia și adesea nu se manifestă în stadiile incipiente ale bolii, ceea ce face ca diagnosticarea precoce să fie o provocare.

 

Tratamentul cancerului hepatic depinde de stadiul bolii la momentul diagnosticului și poate include opțiuni precum chirurgia, ablația, embolizarea și terapiile sistemice.

 

Prevenirea cancerului hepatic se concentrează pe managementul factorilor de risc, inclusiv vaccinarea împotriva hepatitei B, tratamentul infecțiilor cu hepatita C și controlul steatohepatitei non-alcoolice.


Data actualizare: 22-02-2024 | creare: 22-02-2024 | Vizite: 280
Bibliografie
Abboud, Y., et al. (2024).
Hepatocellular Carcinoma Incidence and Mortality in the USA by Sex, Age, and Race: A Nationwide Analysis of Two Decades. Journal of Clinical and Translational Hepatology.
doi.org/10.14218/JCTH.2023.00356.
https://www.xiahepublishing.com/2310-8819/JCTH-2023-00356

Image by Drazen Zigic on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura între ritmul circadian și dezvoltarea cancerului hepatic?
  • Un studiu genetic asupra cancerului hepatic prezintă o nouă ţintă terapeutică
  • Eficacitatea tratamentelor la pacienții cu cancer hepatic care primesc imunoterapie, stabilită folosind un scor recent dezvoltat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum