Creșterea în greutate în primul trimestru de sarcină contribuie la distribuția excesivă a grăsimii la făt

©

Autor:

Creșterea în greutate în primul trimestru de sarcină contribuie la distribuția excesivă a grăsimii la făt

Fetuşii proveniţi din sarcini în care s-a înregistrat o creştere excesivă în greutate în primul trimestru prezintă semne de distribuţie excesivă a grăsimii în zona braţelor superioare şi a abdomenului, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH). Aceste descoperiri pot ghida eforturile de prevenire a creşterii excesive în greutate devreme în viaţă, un factor de risc pentru obezitatea la vârsta adultă şi pentru afecţiuni conexe precum bolile cardiace, hipertensiunea arterială şi diabetul. Studiul, realizat de cercetători de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) al NIH şi alte instituţii, a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Metodologia studiului

Autorii au analizat datele provenite dintr-un studiu anterior pe mai mult de 2.600 de sarcini unice, incluzând informaţii despre greutatea maternă înainte şi în timpul sarcinii, precum şi scanări ecografice tridimensionale (3D) realizate de până la cinci ori pe durata sarcinii. Studiul a comparat două grupuri:

  • Persoane gravide care au înregistrat o creştere excesivă în greutate, definită ca mai mult de 2 kilograme (aproximativ 4,4 livre) în primul trimestru.
  • Persoane gravide cu creştere adecvată în greutate.

Rezultate principale

Fetuşii din grupul cu creştere excesivă în greutate au prezentat:

  • Circumferinţă abdominală mai mare şi o suprafaţă abdominală extinsă.
  • Grosime crescută a grăsimii pe braţul superior comparativ cu cei din grupul cu creştere adecvată în greutate.

Aceste diferenţe au persistat până la finalul sarcinii, chiar dacă creşterea în greutate în trimestrele al doilea şi al treilea nu a fost considerată excesivă.

Importanţa temporalităţii în creşterea greutăţii

Spre deosebire de studiile anterioare, care s-au concentrat pe asocierea între creşterea totală în greutate şi greutatea la naştere, acest studiu subliniază importanţa momentului în care are loc creşterea în greutate. Rezultatele sugerează că o creştere excesivă în greutate în primul trimestru poate influenţa dimensiunea şi compoziţia corporală fetală, sporind riscul pentru boli cardiace şi alte afecţiuni pe termen lung.

Concluzii

Aceste constatări evidenţiază necesitatea monitorizării atente a creşterii în greutate încă din primele etape ale sarcinii. Dezvoltarea unor intervenţii timpurii, care să controleze creşterea în greutate în primul trimestru, ar putea reduce riscul de dimensiuni fetale excesive şi complicaţii ulterioare în viaţă.


Data actualizare: 20-01-2025 | creare: 20-01-2025 | Vizite: 60
Bibliografie
Wagner, K. A., et al. (2025)
Relationship between gestational weight gain with fetal body composition and organ volumes in the NICHD Fetal 3D Study: A prospective pregnancy cohort.
The American Journal of Clinical Nutrition.
doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.12.007

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creșterea de greutate în sarcină peste nivelul optim a fost asociată cu riscul de tulburări de neurodezvoltare a copilului
  • Un câștig mare în greutate pe perioada sarcinii este asociat cu un risc mai mare de deces în deceniile ulterioare
  • Dietele pe bază de plante ajută la evitarea creșterii excesive în greutate la începutul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum