Corecția piciorului plat la copil (platfus) - tratamente și proceduri

©

Autor:

Corecția piciorului plat la copil (platfus) - tratamente și proceduri

Piciorul plat sau „platfusul” este o afecțiune ortopedică caracterizată prin prăbușirea bolții plantare interne (longitudinale) și transversale. Din punct de vedere fiziologic, bolta plantară are rolul de a asigura mersul și statica întregului corp. Curburile bolții plantare sunt învelite de capsule, aponevroze, ligamente, mușchi și tendoane, care asigură menținerea osului în poziție anatomică. În cazul în care rezistența acestor structuri cedează, apare căderea bolții plantare.

Cel mai frecvent, căderea bolții plantare se realizează anteroposterior, determinând apariția piciorului plat longitudinal. Mai rar, căderea boltei plantare se realizează transversal, determinând apariția piciorului plat transversal.
Piciorul plat este înregistrat frecvent în rândul copiilor, al adolescenților și adulților care petrec mult timp în ortostatism prelungit, din cauza activității profesionale, în cazul adulților supraponderali și al celor diagnosticați cu boli astenizante.

În prezent, piciorul plat la copil este o afecțiune ortopedică destul de frecvent întâlnită în practica medicală și o adevărată cauză de îngrijorare pentru părinți, din cauza deficitului de mers și de postură existent, aspectului inestetic creat și complicațiilor care pot apărea în evoluție, în lipsa tratamentului corespunzător.

Care este însă tratamentul potrivit pentru corecția piciorului plat la copil și ce proceduri implică acesta? Cum poate fi prevenită apariția piciorului plat? În cadrul acestui articol vom aborda acest subiect și vom răspunde pe rând la fiecare din aceste întrebări. [1], [2], [4], [5]

Tratamentul piciorului plat la copil – metode terapeutice și proceduri accesibile

Tratamentul piciorului plat la copii și adolescenți se poate realiza prin mai multe metode terapeuticee: prin fiziokinetoterapie și gimnastică medicală, prin masaj, electroterapie, imobilizarea ortopedică a membrului afectat în aparat gipsat și intervenție chirurgicală.

Fiziokinetoterapie și gimnastică medicală

Fiziokinetoterapia și gimnastica medicală este o metodă de tratament frecvent utilizată în cadrul diferitelor afecțiuni ortopedice, inclusiv în cazul piciorului plat la copii, cu redobândirea poziției normale a piciorului și a mobilității articulare normale. Acest lucru se poate realiza prin efectuarea exercițiilor fizice sau prin intermediul tehnicilor de facilitare neuromusuclare.

Obiectivele fiziokinetoterapiei și a gimnasticii medicale, efectuată pentru corectarea piciorului plat sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Corectarea posturii și a aliniamentului corporal
  • Ameliorarea mersului și a echilibrului
  • Relaxarea musculaturii membrului inferior afectat
  • Creșterea mobilității articulare
  • Creșterea tonusului muscular.


Exercițiile fizice realizate în cadrul ședințelor de fiziokinetoterapie și gimnastică medicală pentru corectarea piciorului plat sunt reprezentate de exerciții statice (în cadrul cărora se adoptă poziții corective a membrului afectat), exerciții dinamice (exerciții cu rol în dezvoltarea fizică normală) și exerciții aplicative (cu caracter corectiv).

Exercițiile statice efectuate pentru corectarea piciorului plat sunt exerciții corective și hipercorective, realizate în poziție șezândă (în clinostatism), pe genunchi sau în decubit dorsal (în poziție culcată pe spate).

Exercițiile dinamice pot fi împărțite în trei categorii: exerciții cu caracter corectiv (precum mersul pe vârfuri, mersul pe un teren denivelat, mersul pe partea externă a plantei, mersul prin nisip, cățărare, târâre); exerciții special concepute pentru membrul inferior afectat (mișcări de flexie plantară) și exerciții de redresare activă sau pasivă și de autocontrol, în cadrul cărora greutatea corpului este repartizată la nivelul marginii externe a plantei.

Mișcările realizate în cadrul exercițiilor de gimnastică medicală sunt flexia și extensia plantară, flexia și extensia laterală sau internă a membrului inferior, rotiri, răsuciri, întinderi și îndoiri ale membrelor inferioare.

Exercițiile pentru corectarea piciorului plat realizate pe sol sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Mersul pe călcâie, cu mâinile ținute la spate
  • Mersul cu pași adăugați lateral, cu brațele menținute în lateral
  • Mersul pe vârfuri, cu mâinile ridicate în sus
  • Mersul pe partea externă a plantei, cu mâinile la spate.


De asemenea, pot fi efectuate și combinații ale acestor exerciții fizice.

Se recomandă evitarea efectuării exercițiilor fizice pentru corectarea piciorului plat din cadrul ședințelor de gimnastică medicală inițial în ortostatism, pentru a evita exercitarea întregii greutăți corporale asupra plantelor și a membrului afectat, în timpul efortului fizic.

Exerciții în apă

În prezent, exercițiile fizice de corectare a piciorului plat pot fi realizate și în bazinul de înot.

Pentru corectarea piciorului plat, este necesară efectuarea atât în apă, cât și la marginea bazinului, a exercițiilor fizice de gimnastică medicală cu rol în tonifierea musculaturii care susține bolta plantară și întărirea articulațiilor implicate în acest proces.

Inițial se recomandă adoptarea pozițiilor relaxante și odihnitoare, precum poziția șezândă sau decubitul dorsal. Mai apoi, după tonifierea musculaturii din zonă, se poate trece la exerciții de rezistență, libere, realizate în apă din mers. De asemenea, se pot efectuaexerciții în ortostatism prelungit, mers prelungit, ridicarea și purtarea de greutăți.

Pe marginea bazinului de înot pot fi efectuate următoarele exerciții fizice:

  • Bolnavul este așezat în poziție șezândă, cu genunchi îndoiți și tălpile lipide una de alta; din această poziție, se ridică membrul inferior în sus, formând cu solul un unghi de 45 de grade și brațele în sus și spre înapoi. Se menține această poziție timp de 10-15 secunde, după care se revine la poziția inițială.
  • Bolnavul este așezat în decubit dorsalcu genunchii îndoiți; din această poziție se încearcă menținerea unui baston lipit de peretele bazinului și rularea acestui baston pe suprafața peretelui bazinului.
  • Bolnavul este așezat pe marginea bazinului, cu membrele inferioare depărtate, cu susținere în mâini, care sunt așezate la spate. Din această poziție se încearcă rostogolirea unei mingi de la un picior la altul.
  • Bolnavul este așezat pe marginea bazinului, cu genunchii îndoiți și tălpile lipite de perete; din această poziție se încearcă ridicarea călcâielor, presând astfel vârfurile degetelor de perete.
  • Bolnavul este așezat pe marginea bazinului, cu genunchii depărtați și încearcă realizarea unor fandări laterale și anterioare, cu sprijin pe vârful picioarelor.
  • Bolnavul este așezat în genunchi pe marginea bazinului, cu sprijin pe vârfurile piicoarelor; din această postură se încearcă așezarea bazinului pe călcâie, fără întinderea vârfurilor picioarelor.
  • Bolnavul este așezat în poziție șezândă, cu un cordon elastic care este prins la mijloc de vârfurile picioarelor și prins la cele două capete cu cele două mâini. Din această poziție se încearcă întinderea cordonului elastic prin extensia membrelor inferioare.


Exerciții de gimnastică medicală pentru corectarea piciorului plat la copii, realizate în bazinul de înot cu apă mică:

  • Realizarea genuflexiunilor în bazin, cu ridicarea corpului pe vârfurile picioarelor
  • Realizarea de genuflexiuni cu unul dintre picioare întinse spre lateral; vârful piciorului ținut în lateral este întins la maxim.
  • Mersul pe vârfurile picioarelor cu brațele ridicate la realizarea inspirului și mersul pe călcâie cu mâinilela spate la realizarea expirului.
  • Mersul pe partea latero-externă a picioarelor, vârfurile picioarelor fiind strâns unite unul de altul.
  • Realizarea săriturilor alternative, de pe un picior pe altul.
  • Efectuarea săriturilor „ca mingea” în ortostatism, cu picioarele ușor depărtate și mâinile poziționate pe șolduri.


Exerciții de gimnastică medicală realizate în bazinul de înot cu apă mare:

  • Efectuarea merslui pe bicicletă în apă, cu spatele lipit de peretele bazinlui, iar brațele menținute în ateral.
  • Ridicarea genunchilor îndoiți la suprafața apei, cu spatele lipit de peretele bazinului, vârfurile picioarelor fiind în permanență în contact cu peretele bazinului.
  • Înot tip craul față, craul spate, bras, fluture și mixt, cu vârfurile picioarelor bine întinse și plantele orientate spre interior.

Masaj

Masajul este o metodă terapeutică noninvazivă de corectare a piciorului plat, cu rol de a relaxa, de a decontracta și de a tonifia musculatura membrului inferior și de a stimula realizarea drenajului limfatic.
Masajul se recomandă în mod special în rândul copiilor și a adolescenților diagnosticați cu platfus, pentru a preveni deformarea totală a membrului inferior afectat și pentru a îmbunătăți mersul și echilibrul acestor bolnavi.

Electroterapia

Electroterapia este o metodă terapeutică particulară de corectare a piciorului plat, prin utilizarea diferitelor forme de curent electric.

Pot fi descrise mai multe tipuri de electroterapii utilizate în scopul corectării piciorului plat:

  • Electroterapia cu curenți de înaltă frecvență
  • Electroterapia cu curenți de joasă frecvență
  • Electroterapia cu curenți de frecvență medie
  • Galvanoterapia (electroterapie care utilizează curentul electric continuu - galvanic)
  • Electroterapia cu ultrasunete.

Tratament ortopedic

Tratamentul ortopedic de corectare a piciorului plat presupune imobilizarea acestuia în poziție ortopedică, prin intermediul unui aparat gipsat; aceasta se realizează doar sub anestezie, datorită durerii și contracturii musculaturii existente la acel nivel.

Pentru corectarea ortopedică a piciorului plat, se recomandă menținerea pe loc a aparatului gipsat, la nivelul membrului afectat, timp de trei săptămâni.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical de corectare a piciorului plat este necesar doar în 2% din cazuri. Datorită faptului că oasele copiilor prezintă o consistență mai elastică, corectarea numeroaselor afecțiuni de postură se poate realiza nonchirurgical, prin tratament conservator.

Tratamentul chirurgical al piciorului plat în sens longitudinal presupune ridicarea bolții plantare prăbușite și realizarea artrodezei talonaviculare. Tratamentul chirurgical al piciorului plat în sens transversal presupune scurtarea și ridicarea metatarsienelor.

Alte tratamente pentru corecția piciorului plat la copil (platfus)

Utilizarea susținătorului plantar cu pelotă anterioară retrocapitală, administrarea medicamentelor antiinflamatoare în formele cu durere severă și purtarea încălțămintei fiziologice, pot fi, de asemenea, utile pentru corectarea piciorului plat la copii. [1], [2], [3], [4], [5]

Cum putem preveni apariția piciorului plat la copii?

Metodele de prevenție a piciorului plat trebuiesc începute imediat după împlinirea vârstei de doi ani și jumătate și presupune utilizarea încălțămintei fiziologice, efectuarea fizioterapiei, utilizarea frecventă a susținătorului plantar. Mersul cu picioarele desculțe și manipulările corectoare. [1], [2]


Data actualizare: 05-07-2019 | creare: 05-07-2019 | Vizite: 7907
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum