Copilul tau vrea sa comunice! Ajuta-l sa se faca inteles

©

Autor:

Motto: "Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va mai exista când ei vor fi mari;   si nimic nu ne permite  sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i învatam cum sa se adapteze." (Maria Montessori)

 

Lumea sociala a copilului nostru este diferita de cea a nostra a adultilor, insa educatia si dezvoltarea personala trebuie sa fie indreptate eficient si corect la cei din jurul nostru.

Cum actionam eficient atunci cand copilul refuza sa ne comunice verbal ceea ce-si doreste, gasind intotdeauna o solutie la cerintele lui: aratand cu degetul se face inteles, ba mai mult poate singur sa intre in posesia jucariei dorite sprijinindu-se pe un scaunel. Copilul are nevoie de incurajare atunci cand fapta lui e laudabila, astfel ii creste increderea in el si poate incerca sa repete fapta. Ne-am gandit vreodata de ce copilul nu verbalizeaza chiar daca cunoaste o serie de insusiri a lucrurilor din jurul lui?
Daca si-a dorit ceva si prin mijloace usoare a obtinut de ce ar incerca sa schimbe tactica? E logica si practica atitudinea lui, atunci trebuie sa schimbam noi putin modul de actiune. Il facem sa-si doreasaca sa comunice fara sa insistam prea tare cu: spune ce vrei? iti place ursuletul? fara sa dam raspunsul noi in locul lui.
Daca nu se exprima incercam sa-l motivam sa o faca.
Daca copilul nu cere, desi isi doreste, fie presupune ca va fii refuzat din start, fie nu
isi da seama cum poate comunica, atunci nu-ti ramane de facut decat sa-i demonstrezi cum poate face pentru ca de cele mai multe ori copilul face ce vede si mai putin ce aude. In calitate de parinti nu putem rezolva mereu problemele copilului nostru, nu putem comunica in locul lui. Dar ce putem face? Ii aratam ca il intelegem, il ascultam,
ii dam spatiu sa se gandeasca, il laudam ori de cate ori a comunicat din propria initiativa.

 

Iata cateva sfaturi care sper sa va fie de ajutor:
- abordati copilul intr-un moment potrivit, exista momente potrivite pentru a aborda copilul, pentru a raspunde el trebuie sa fie disponibil.
- incepeti prin a aborda lucruri placute, agreabile, vesele.
- observati comportamentul copilului mai degraba decat sa-l intrebati.
- invitati-l sa comunice fara a-i impune.


Data actualizare: 17-04-2023 | creare: 09-05-2011 | Vizite: 4525
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: