Copilul tău se joacă mult pe calculator? Cât înseamnă mult și sfaturi pentru părinți

©

Autor:

Copilul tău se joacă mult pe calculator? Cât înseamnă mult și sfaturi pentru părinți

Efectele jocurilor pe calculator asupra copiilor sunt complexe. Pe de o parte, anumite jocuri de strategie îmbunătățesc gândirea critică a celor mici precum și lucrul în echipă (atunci când vine vorba de jocuri cu mai mulți participanți), pe de altă parte anumite jocuri violente pot avea un impact asupra creierului maleabil al copilului (aici lucrurile sunt discutabile deoarece există studii care au găsit o legătură între violența din joc și tendința agresivă a viitorului tânăr și studii care nu au găsit o astfel de legătură; aici intervine și personalitatea celui mic – dacă a avut probleme înainte este posibil ca acestea să evolueze motivate de un joc, cu alte cuvinte nu jocul în sine este responsabil. ) (1)

Mai mult, aproximativ 30 minute pe zi de jocuri pe calculator îmbunătățesc capacitate de rezolvare a unor probleme dar mai mult de trei ore au un impact negativ asupra dezvoltării sănătoase a celui mic. De asemenea, prea mult timp în fața calculatorului poate duce la rezultate școlare nesatisfăcătoare (timpul care ar fi trebuit petrecut făcând teme, de exemplu, este petrecut cu jocuri pe calculator), probleme de somn, lipsă de atenție și impulsivitate. (2, 3, 4, 5, 6)

Legat de timpul petrecut în fața calculatorului este important de menționat că jocurile în sine devin o problemă și atunci când ocupă timpul care ar fi trebuit petrecut într-un mod mai sănătos – de exemplu, alături de părinți, socializând cu prietenii de aceiași vârstă sau citind. (7, 8)

De ce este recomandat să limităm accesul copiilor la calculatoare?

Ca în alimentație, orice exces strică. În cazul jocurile pe calculator regula se păstrează, timpul excesiv (mai mult de 3 ore pe zi) putând duce la:

  • obezitate – există mai multe studii care analizează legătura dintre jocurile pe calculator și excesul ponderal. Pe de o parte, copiii care petrec mult timp în fața calculatorului au un risc mai crescut de obezitate și pe de altă parte, unele jocuri video ajută la menținerea unei greutăți sănătoase (de exemplu, jocurile care implică mișcare – majoritatea jocurilor de acest tip sunt jocuri bazate pe sporturi sau pe dans). Un rol important îl are și tipul de joc. Dacă implică accesul la internet este posibil să includă reclame la produse fast food. (9, 10, 11, 12, 22)


  • probleme de somn – timpul petrecut în fața calculatorului înainte de culcare poate avea un impact negativ asupra calității somnului. Pe termen lung poate avea un efect negativ asupra rezultatelor școlare. (13, 22)


  • cyperbullying (hărțuire online) – chiar dacă nu sunt prezenți pe rețelele sociale, cei mici pot deveni victime mai ales în cazul jocurilor care conțin și o fereastră de mesagerie (publică sau privată). (14)


  • depresie – există unele studii care au găsit o legătură între jocurile video și depresie sau anxietate. Pe de altă parte, în cazul copiilor depresivi, jocurile video pot reprezenta o modalitate de a ține în frâu simptomele, potrivit unor studii recente. (15, 16, 17, 18, 22)


De asemenea, unii doctori își fac griji că jocurile pe calculator duc la probleme comportamentele (de exemplu, izolare socială), violență dar și mai puțin timp petrecut în compania prietenilor și a jucăriilor. (19)

Un studiu foarte interesant realizat pe 20.000 de părinți a arătat că nu există o legătură între limitarea timpului petrecut în fața calculatorului și starea de bine a copilului. Cercetătorii spun că important este nu doar numărul de minute sau ore petrecute în fața calculatorului ci calitatea sa (de exemplu, un joc de strategie versus un joc simplist) și cât de implicat este părintele în explorarea beneficiile oferite de internet (inclusiv în jocurile video). Un alt studiu realizat pe copii de această dată a arătat că timpul petrecut eficient în fața calculatorului este legat de o stare emoțională și socială bună. (20, 21)

Academia Americană de Pediatrie recomandă, după cum poate fi văzut mai jos, o serie de timpi pentru fiecare copil, în funcție de vârstă: (23, 24, 25)

  • copiii până în 18 luni au interzic la calculator - chiar dacă cel mic nu vede un ecran de aproape, imaginile și sunetele inedite (de la televizor sau calculator) stimulează mintea copilului și îi afectează somnul.


  • copiii între 2 și 5 ani – maximum o oră pe zi. Pediatrii recomandă ca acest timp să fie petrecut cu programe TV pentru copiii sau jocuri speciale (pe calculator) pentru cei mici.


  • copiii peste 6 ani – acces la calculator limitat. Timpul petrecut în fața calculatorului depinde de fiecare părinte în parte și nu trebuie să apară în detrimentul altor activități precum mersul la școală, realizarea temelor, interacțiunile sociale sau activitatea fizică. Doctorii pediatri atenționează că timpul petrecut în fața calculatorului nu ar trebui să substituie relațiilor familiale.


Sfaturi pentru părinți

Interzicerea accesului la jocurile pe calculator este aproape imposibil și mulți dintre noi nu sunt dispuși ca picii lor să fie privați de o modalitate de petrecere a timpului liber, care cu moderație, ajută la dezvoltarea capacităților cognitive, contribuie la creșterea sociabilității celui mic și dezvoltă spiritul colaborativ. Mai jos sunt câteva sfaturi care asigură că jocurile pe calculator nu sunt nici absente dar nici nu devin o dependență. (14, 19, 22, 26, 27, 28)

  • stabilește că dispozitivele (inclusiv a calculatoarelor) trebuie ținute în afara dormitorului – pentru a evita excesul de timp petrecut în compania jocurilor poți propune ca aparatele digitale să fie păstrate în camera de zi, de exemplu.
  • evitarea meselor sau a realizării temelor în fața calculatorului, indiferent de cât de interesant este un joc
  • pentru relaxare, sugerează jocuri în familie, puzzleuri, sau o plimbare în parc
  • dacă în timpul săptămânii, jocurile pe calculator pot fi o pauză după teme, pentru weekend organizează activități în aer liber în familie sau alături de prietenii celui mic
  • încearcă jocul înainte de a-l lăsa pe copil în fața calculatorului. Fii atent dacă este violent sau dacă implică colaborare (ferestre de mesagerie care sunt parte a unor jocuri)
  • întreabă-l pe cel mic cum este jocul, ce îi place, ce nu îi place, cum interacționează cu alți jucători (dacă este bazat pe echipă)
  • chiar și în vacanță, asigură-te că ai rezervat timp departe de ecran
  • descurajează jocurile video înainte de culcare
  • dacă este nevoie, apelează la aplicații care monitorizează timpul petrecut în fața calculatorului
  • dacă cel mic este obosit mereu sau neatent la școală redu timpul dedicat jocurilor pe calculator
  • vorbește cu bunicii, bona sau alte persoane care îți petrec timp alături de copil despre aceste reguli și roagă-i să le respecte
  • vorbește cu cel mic despre posibilele pericole atunci când vine vorba de jocurile pe calculator (în special cele care necesită o conexiune la internet) – conversații nepotrivite cu cei din echipa unui joc sau reclame. Încurajează-l să vorbească cu tine dacă se simte amenințat sau afectat de vreun aspect al unui joc.


Este aproape un consens că timpul petrecut în fața calculatorului nu este dăunător în sine. Problemele apar atunci când un joc modifică personalitatea sau comportamentul copilului. Dacă cel mic substituie timpul petrecut citind o carte sau întâlnindu-se cu prietenii de aceeași vârstă cu timpul petrecut în fața calculatorului. Părinții sunt responsabili ca jocurile și timpul petrecut în fața calculatorului să fie de calitate și sigur, iar jocul potrivit pentru vârsta copilului. Asigurarea unui echilibru între timpul petrecut la calculator și restul timpului este esențială pentru sănătatea fizică și mintală a minorului.


Data actualizare: 21-02-2020 | creare: 24-09-2018 | Vizite: 5409
Bibliografie
1. The Influence of Computer Games on Children’s Development. Exploratory Study on the Attitudes of Parents. https://core.ac.uk/download/pdf/82742099.pdf
2. How video gaming can be beneficial for the brain. https://www.mpg.de/research/video-games-brain
3. Playing Super Mario induces structural brain plasticity: gray matter changes resulting from training with a commercial video game. https://www.nature.com/articles/mp2013120
4. Playing video games can lead to children becoming better adjusted, researchers at Oxford University have found. https://www.oxfordtimes.co.uk/news/yourtown/oxford/11384893.Playing_video_games_leads_to_better_adjusted_children__Oxford_University_study_shows/
5. Do computer games jeopardize educational outcomes? A prospective study on gaming times and academic achievement. http://psycnet.apa.org/record/2018-43623-001
6. Sleep quality is negatively related to video gaming volume in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25358428
7. Gaming addiction probably isn’t a real condition, study suggests. https://www.newscientist.com/article/2151515-gaming-addiction-probably-isnt-a-real-condition-study-suggests/
8. A prospective study of the motivational and health dynamics of Internet Gaming Disorder. https://peerj.com/articles/3838/
9. Internet and Video Game Use in Relation to Overweight in Young Adults. https://www.csus.edu/faculty/m/fred.molitor/docs/video%20games%20and%20overweight.pdf
10. Electronic Gaming and the Obesity Crisis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4128935/
11. A Systematic Review of Health Videogames on Childhood Obesity Prevention and Intervention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833378/
12. The Wii Club: Gaming for Weight Loss in Overweight and Obese Youth. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3616880/
13. What's Keeping Teenagers Up? Prebedtime Behaviors and Actigraphy-Assessed Sleep Over School and Vacation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26874590
14. Why to Limit Your Child’s Media Use. https://www.healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/The-Benefits-of-Limiting-TV.aspx
15. Increases in Depressive Symptoms, Suicide-Related Outcomes, and Suicide Rates Among U.S. Adolescents After 2010 and Links to Increased New Media Screen Time. http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2167702617723376
16. Daily Violent Video Game Playing and Depression in Preadolescent Youth. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227415/
17. Video Games a Viable Treatment for Depression. http://blogs.ucdavis.edu/egghead/2017/03/27/video-games-viable-treatment-depression/
18. Fighting Depression: Action Video Game Play May Reduce Rumination and Increase Subjective and Objective Cognition in Depressed Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816361/
19. Screen time and children — How to guide your child. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/screen-time/art-20047952
20. Children’s screen-time guidelines too restrictive, according to new research . http://www.ox.ac.uk/news/2017-12-14-children’s-screen-time-guidelines-too-restrictive-according-new-research
21. Kids and screen time: Signs your child might be addicted. https://news.umich.edu/kids-and-screen-time-signs-your-child-might-be-addicted/
22. Screen time and children. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000355.htm
23. Children and Adolescents and Digital Media. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/10/19/peds.2016-2593
24. New ‘screen time’ rules from the American Academy of Pediatrics. http://blogs.lse.ac.uk/mediapolicyproject/2016/10/24/new-screen-time-rules-from-the-american-academy-of-pediatrics/
25. Children and Media Tips from the American Academy of Pediatrics. https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/news-features-and-safety-tips/Pages/Children-and-Media-Tips.aspx
26. Increasing Children’s Social Competence Through Games, an Exploratory Study. http://www.idemployee.id.tue.nl/p.markopoulos/downloadablePapers/2009%20IDC%20HendrixHerkEtAl%20Social%20Game.pdf
27. Interactive Games Effects on Children’s Affective Cooperation: Evaluating Cooperation Through Kansei-Based Play and Design Sections. https://www.researchgate.net/publication/323731055_Interactive_Games_Effects_on_Children%27s_Affective_Cooperation_Evaluating_Cooperation_Through_Kansei-Based_Play_and_Design_Sections
28. Family Media Plan. https://www.healthychildren.org/English/media/Pages/default.aspx#planview
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este dependența de jocurile video o problemă de sănătate mentală?
  • Riscurile jocurilor pe calculator
  • Violența nu crește după lansarea unui joc video, arată un studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum