Copiii care consumă băuturi energizante au un risc mare să treacă foarte repede la consumul de alcool

Copiii care consumă băuturi energizante au un risc mare să treacă foarte repede la consumul de alcool

©

Autor:

Copiii care consumă băuturi energizante au un risc mare să treacă foarte repede la consumul de alcool
Potrivit unui studiu publicat în revista Substance Use & Misuse, copiii între 9 È™i 10 ani care consumă frecvent băuturi carbogazoase cu cafeină sunt mai predispuÈ™i să să experimenteze alcoolul după un an. De asemenea, aceÈ™ti copii prezentau nivele mai ridicate de impulsivitate È™i o memorie de lucru mai slabă. Aceste corelaÈ›ii au fost stabilite È›inând cont de variabile precum istoricul familial de consum de droguri È™i nivelul scăzut de educaÈ›ie al părinÈ›ilor.
Aceste descoperiri sunt în concordanță cu studii anterioare efectuate pe adolescenÈ›i È™i adulÈ›i, dar sunt primele care arată o legătură similară la copiii mici. La adolescenÈ›i, s-a demonstrat că tinerii care consumă regulat băuturi energizante sunt mult mai susceptibili să consume alcool sau marijuana într-un interval de unu până la doi ani.

Datele analizate provin din studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), care este o cercetare longitudinală extinsă asupra dezvoltării creierului È™i sănătății copilului în SUA. Scopul cercetătorilor a fost de a identifica nu doar o posibilă legătură între consumul de alcool È™i cel de băuturi carbogazoase cu cafeină la copii, ci È™i de a înÈ›elege mai bine cum consumul acestor băuturi se corelează cu factorii de risc pentru tulburările de consum de substanÈ›e, cum ar fi scăderea memoriei de lucru È™i creÈ™terea impulsivității.

Studiul a inclus un eÈ™antion de peste 2.000 de copii americani cu vârste între 9 È™i 10 ani. Pentru a evalua aceste funcÈ›ii cognitive, copiilor li s-au administrat diverse sarcini cognitive în timp ce activitatea lor cerebrală era monitorizată. De exemplu, într-o sarcină, copiii trebuiau să recunoască dacă un obiect prezentat era identic cu cel din probele anterioare.

Rezultatele au indicat o asociere semnificativă între consumul zilnic de băuturi carbogazoase cu cafeină È™i niveluri ridicate de impulsivitate È™i o memorie de lucru scăzută. Mai mult, copiii care consumau regulat aceste băuturi prezentau un tipar distinct de activitate cerebrală comparativ cu colegii lor care nu consumau astfel de băuturi. De exemplu, în timpul sarcinilor de control al impulsului, consumatorii zilnici prezentau o activitate cerebrală redusă în cortexul cingulat anterior, o regiune cerebrală adesea asociată cu ADHD È™i tulburările de consum de substanÈ›e. În testele de memorie de lucru, aceÈ™ti copii prezentau o activare mai scăzută în girusul frontal inferior, parte a lobului frontal, o regiune asociată cu capacitatea de memorie de lucru.

Aceste descoperiri sugerează că există o legătură între consumul zilnic de băuturi carbogazoase È™i factori de risc pentru dezvoltarea tulburărilor de consum de substanÈ›e. Mina Kwon, autorul principal al studiului de la Departamentul de Psihologie al Universității NaÈ›ionale din Seul, a teoretizat că substanÈ›ele din băuturile cu cafeină ar putea avea un efect toxicologic asupra creierului, crescând sensibilitatea la efectele altor droguri mai puternice, cum ar fi alcoolul. Aceasta este cunoscută ca ipoteza „gateway”, dar există È™i o teorie alternativă, „ipoteza răspunderii comune”, care sugerează că copiii cu impulsivitate scăzută în mod natural sunt mai înclinaÈ›i să caute È™i să experimenteze substanÈ›e precum cafeina È™i ulterior să treacă la droguri mai puternice.

Profesorul Woo-Young Ahn, directorul Laboratorului de ȘtiinÈ›e Clinice ComputaÈ›ionale de la aceeaÈ™i universitate, subliniază că frecvenÈ›a consumului de băuturi carbogazoase cu cafeină ar putea fi un indicator al riscului viitor de iniÈ›iere a consumului de substanÈ›e, datorită factorilor de risc comuni între cele două comportamente.

Studiul recunoaÈ™te limitările, inclusiv lipsa unor date din eÈ™antioane, care au fost excluse din analize, ceea ce ar putea influenÈ›a rezultatele. Cercetătorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a determina dacă există un model între consumul de băuturi carbogazoase cu cafeină la copiii de 9-10 ani È™i utilizarea altor substanÈ›e mai puternice pe măsură ce înaintează în vârstă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 428
Bibliografie
Young children frequently drinking caffeinated soda may be at higher risk of alcohol consumption, link: https://www.news-medical.net/news/20231108/Young-children-frequently-drinking-caffeinated-soda-may-be-at-higher-risk-of-alcohol-consumption.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile energizantelor
  • Analiză: 50% dintre copiii din întreaga lume consumă băuturi energizante cu cofeină săptămânal
  • Top 10 cele mai toxice băuturi
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum