Contraceptivele orale numai cu progestative
Contraceptivele orale numai cu progestativ: se mai numesc:
= Progestagen Only Pills
= POP
= pilule mono-hormonale
= minipilule
Contin un singur hormon, un derivat de progestagen sau progestativ, in cantitati foarte mici. in Romania se gaseste produsul Exluton, care contine un progestativ de sinteza, lynestrenol, cate 28 pilule pe folie.
Sunt cele mai bune contraceptive orale pentru femeile care alapteaza.
Mecanism de actiune
ingroasa mucusul cervical, ingreunind trecerea spermatozoizilor; impiedica ovulatia la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale.
Eficienta
La femei care alapteaza sunt foarte eficiente in cadrul utilizarii obisnuite: 1 sarcina la 100 femei in primul an de utilizare.
Eficienta este foarte ridicata in cazul utilizarii corecte si continue, chiar si in afara perioadei de alaptare: 0, 5/100 femei in primul an de utilizare.
Reversibilitate - Imediata.
Mod de administrare
Se ia cate o pilula in fiecare zi, la aceeasi ora, fara pauze.
ATENTIE! Pe folie sunt 28 de pilule, dupa terminarea unui folii se trece imediat la o folie noua, fara nici o zi de pauza intre ele.
Cum se incepe folosirea POP:
-- Dupa nastere
-daca femeia alapteaza - incepand din a 6 saptamana dupa nastere (este necesara folosirea unei metode PF -daca femeia nu alapteza integral sau daca au revenit menstruatiile sau daca copilul are peste 6 luni) ;
-daca femeia nu alapteaza, poate incepe in orice moment din primele 4 saptamani, fara sa astepte aparitia menstruatiei, sau dupa 4 saptamani daca este sigura ca nu poate fi gravida.
-- Dupa avort
-imediat sau in primele 7 zile dupa un avort de trimestru I sau II;
-in orice moment mai tarziu, daca femeia este sigura ca nu este insarcinata.
-- Daca femeia are menstruatie
- in primele 5 zile ale ciclului menstrual (cel mai bine este din prima zi) ; nu este nevoie sa foloseasca o metoda suplimentara;
- in orice moment al ciclului, daca este sigura ca nu este insarcinata; are nevoie de folosirea unei metode suplimentare (prezervative sau spermicide) in primele 2 zile dupa inceperea utilizarii pilulelor
-- Imediat dupa folosirea corecta a unei alte metode eficiente de contraceptie
Odata inceputa aceasta metoda, pilulele se iau continuu, fara pauze intre folii.
Ce este de facut daca:
-- Daca pilulele nu sunt luate corect
- daca femeia nu alapteaza, intarzierea doar cu cateva ore (peste 3 ore) a administrarii pilulei numai cu progestative poate creste riscul aparitiei sarcinii (acesta creste semnificativ daca sunt omise 2 pilule) ; se ia o pilula imediat ce femeia isi aminteste si se foloseste o metoda suplimentara de protectie in urmatoarele 2 zile;
- daca femeia alapteaza si foloseste pilulele numai cu progestageni pentru protectie suplimentara, continua sa fie protejata chiar daca a uitat o pilula;
-- Daca apar tulburari digestive (varsaturi la mai putin de 1 ora dupa luarea pilulei, diaree persistenta timp de cateva zile) se procedeaza ca si in cazul COC.
-- Daca femeia are de urmat un tratament cu Rifampicina, Griseofulvina sau anticonvulsivante -se procedeaza ca si in cazul COC.
Efecte secundare
Efecte secundare comune:
- modificari ale regularitatii ciclurilor menstruale (menstruatii neregulate, amenoree) ;
- sangerari intermenstruale sau spotting;
- cefalee (rar) ;
- tensiune la nivelul sanilor (mai rar decat in cazul COC).
Modificarile menstruale, tensiunea sanilor sunt mai putin deranjante pentru femeile care alapteaza si, de aceea, mai usor de acceptat. in cazul femeilor care nu alapteaza si care au cicluri regulate, aceste efecte secundare minore pot fi percepute ca neplacute.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum