Consumul ridicat de cafea crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Consumul ridicat de cafea crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
Într-un prim studiu genetic realizat la nivel global, cercetătorii au descoperit că un consum mare de cafea pe termen lung poate crește cantitatea de grăsimi din sânge, ceea ce sporește semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
Indiferent de preferințele pentru cafea, un consum crescut și regulat are efecte negative asupra sănătății cardiovasculare. Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit că un consum de minimum șase căni de cafea pe zi poate crește riscul de boli cardiovasculare. Conform studiului, corelația este atât pozitivă, cât și dependentă de doză, ceea ce înseamnă că, cu cât bei mai multă cafea, cu atât este mai mare riscul de boli cardiovasculare.

„Există cu siguranță o mulțime de dezbateri științifice cu privire la avantajele și dezavantajele cafelei. Este esențial să înțelegem pe deplin modul în care una dintre băuturile cele mai consumate din lume ne poate afecta sănătatea”. spune Elina Hyppönen, profesor la Universitatea din Australia de Sud. „În acest studiu am analizat asocierile genetice și fenotipice dintre aportul de cafea și profilurile lipidice plasmatice (colesterol și grăsimile din sânge) găsind dovezi cauzale că un consum obișnuit de cafea contribuie la un profil lipidic advers care vă poate crește riscul de boli de inimă.”

Studiul arată, de asemenea, faptul că unul dintre compușii regăsiți în cafea, în special în preparatele nefiltrate, cafestolul, este responsabil pentru efectele negative. Tocmai din acest motiv, cercetătorii recomandă consumul de cafea filtrată sau instantanee, care prezintă efecte limitate asupra lipidelor. „Foarte important, asocierea cafea-lipide este dependentă de doză. Tocmai de aceea, cu cât beți mai multă cafea nefiltrată, cu atât vă ridică mai mult lipidele din sânge, ceea ce vă pune un risc mai mare de boli de inimă.”, a mai declarat Hyppönen.

La nivel global, se consumă aproximativ 3 miliarde de căni de cafea în fiecare zi. Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la nivel global, cu aproximativ 17,9 milioane de decese înregistrate în fiecare an. Studiul actual a utilizat datele obținute de la peste 350.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-11-2022 | creare: 24-02-2021 | Vizite: 591
Bibliografie
Long-term, heavy coffee consumption and CVD risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210218094507.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Manifestările intoxicației cu cafeină și ce cantitate de cafea devine periculoasă
  • Un consum ridicat de cafea la vârste înaintate poate avea un impact negativ asupra funcției renale
  •