Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță

Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță

©

Autor:

Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță
Un nou studiu realizat de oamenii de È™tiință de la Universitatea din Australia de Sud a descoperit că bărbaÈ›ii care consumă în mod regulat fructe È™i legume colorate au È™anse mult mai mici să fie diagnosticaÈ›i cu cancer de prostată. Studiul, publicat în revista Cancers, evidenÈ›iază importanÈ›a unei diete mediteraneene sau asiatice care include un curcubeu de alimente bogate în anumiÈ›i micronutrienÈ›i.
Cercetătorii au comparat concentraÈ›iile plasmatice de micronutrienÈ›i ale pacienÈ›ilor cu cancer de prostată cu un grup de control sănătos È™i au descoperit că la pacienÈ›ii cu cancer de prostată au fost prezente niveluri scăzute de luteină, licopen, alfa-caroten È™i seleniu, în timp ce niveluri ridicate de fier, sulf È™i calciu au fost găsite în acelaÈ™i grup, în raport cu martorii. Studiul a mai arătat că bărbaÈ›ii cu concentraÈ›ii plasmatice mai mici de 0,25 micrograme (μg) per mililitru (ml) pentru licopen È™i/sau mai mici de 120 μg/l pentru seleniu au un risc crescut de cancer de prostată È™i sunt probabil să fie mai sensibili la efectele dăunătoareale radioterapiei.

Studiul recomandă bărbaÈ›ilor să consume alimente bogate în mod natural în licopen È™i seleniu, cum ar fi roÈ™ii, pepeni, papaya, struguri, piersici, pepeni verzi, meriÈ™oare, carne albă, peÈ™te, crustacee, ouă È™i nuci. Studiul sugerează, de asemenea, că administrarea de suplimente este mai puÈ›in benefică decât consumul de alimente bogate în mod natural în aceÈ™ti micronutrienÈ›i.

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente È™i fatale tipuri de cancer la bărbaÈ›i, iar acest studiu pune în lumină deficienÈ›ele nutriÈ›ionale asociate cu acesta. AlÈ›i factori de risc, cum ar fi etnia, istoricul familial È™i vârsta, au fost, de asemenea, legaÈ›i de cancerul de prostată. Cercetarea este prima care evaluează concentraÈ›iile plasmatice de micronutrienÈ›i È™i oligoelemente în ceea ce priveÈ™te cancerul de prostată în populaÈ›ia din Australia de Sud.

sursa: News Medical
foto: University of South Australia

Data actualizare: 10-03-2023 | creare: 10-03-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Regular consumption of colorful fruits and vegetables could help prevent prostate cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230309/Regular-consumption-of-colorful-fruits-and-vegetables-could-help-prevent-prostate-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  •