Consumul de cafea și anxietatea

Consumul de cafea și anxietatea

©

Autor:

Consumul de cafea și anxietatea
EÈ™ti o persoană anxioasă È™i nu îÈ›i poÈ›i începe ziua fără cafea? PoÈ›i bea cafea? Intensifică sau reduce aceasta stările de anxietate?
Cofeina ajută la eliberarea cerebrală a dopaminei (adică a compusului chimic ce conferă o stare de bine) în zona creierului, importantă pentru reglarea dispoziÈ›iei. De asemenea, ajută la depozitarea dopaminei în amigdală, o regiune a creierului importantă pentru reglarea anxietății. De obicei, dopamina este scazută la persoanele cu anxietate È™i depresie. Deoarece cofeina ajută la creÈ™terea nivelului de dopamină, îmbunătățeÈ™te dispoziÈ›ia È™i reduce stările anxioase. 

Anxietatea este o tulburare destul de serioasă ce afectează nu doar mental, ci È™i fizic. Cafeaua poate duce la creÈ™terea ritmului cardiac; nu produce ea în sine anxietate, dar dacă simptomele anxioase sunt prezente, se pot intensifica.

Citește mai multe despre efectele consumului de cafea.
În timp ce cofeina poate fi utilă pentru unele persoane cu anxietate, în cazul altor persoane poate intensifica anxietatea È™i poate favoriza apariÈ›ia atacurilor de panică. Pe termen scurt poate îmbunătăți starea de bine, poate intensifica energia, băutul cafelei poate fi o rutină plăcută care atrage după sine efecte pozitive.

ModeraÈ›ia este cheia, iar în cazul stărilor de anxietate sau nervozitate se recomandă de obicei reducerea aportului de cofeină. Fiecare persoană răspunde la cafeină în mod diferit.

Consumul de cafea pe termen lung poate duce în continuare la stări de burn-out la persoanele care se confruntă deja cu stări de epuizare. Efectele depind de  fiecare individ în parte, de cum tolerează fiecare organism cofeina.

Pot exista È™i alte efecte secundare negative date de consumul excesiv de cafeină, cum ar fi fluctuaÈ›iile nivelului zahărului din sânge, care poate favoriza anxietatea È™i insomnia

Data actualizare: 27-04-2018 | creare: 27-04-2018 | Vizite: 12170
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea È™i ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum