Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland a arătat că nou-născuÅ£ii ale căror mame consumă alcool în apropiere de momentul concepÅ£iei au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 ÅŸi sunt mai predispuÅŸi la obezitate la vârsta maturităţii.
Descoperirea a fost realizată de profesorul Karen Moritz de la School of Biomedical Sciences, care a studiat cum anumite evenimente, precum consumul de alcool, înaintea ÅŸi în timpul sarcinii, pot afecta pe termen lung sănătatea micuÅ£ilor.
Prin experimente realizate pe cobai, s-a dovedit că echivalentul a 5 băuturi etalon consumate în preajma concepÅ£iei au interferat cu buna dezvoltare a fătului.
Dr. Moritz a afirmat că alcoolul determină modificări în interiorul embrionului chiar înainte de implantarea zigotului ÅŸi de momentul apariÅ£iei organelor. Orice lucru care afectează dezvoltarea fătului poate cauza modificări pe termen lung, care pot creÅŸte riscul ÅŸi susceptibilitatea de apariÅ£ie a unor boli mai târziu în timpul vieÅ£ii.
Cercetătorul a descoperit la puii de cobai că aceÅŸtia erau mai predispuÅŸi la a deveni obezi ÅŸi la a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta mijlocie. Chiar dacă factorii de risc pentru aceste 2 boli sunt o alimentaÅ£ie bogată în grăsimi ÅŸi lipsa activităţii fizice, studiul a ajuns la concluzia că alcoolul, consumat în preajma concepÅ£iei, are un grad de risc similar.
DeÅŸi multe femei renunţă la alcool când află că sunt însărcinate, un procent important dintre acestea consumă alcool chiar la momentul concepÅ£iei, înainte de a fi informate în legătură cu existenÅ£a sarcinii.
Viitoarele cercetări vor investiga posibilitatea aplicării unor măsuri profilactice. O variantă ar fi administrarea unui anumit tip de nutriment mamei, chiar ÅŸi în ultimele luni de sarcină, pentru a observa dacă pot fi prevenite modificările pe care le-a produs consumul de alcool. În acest fel, bolile cu un risc crescut de apariÅ£ie la vârsta maturităţii ar putea fi prevenite.
Studiul a fost publicat în Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dietele vegane pot fi folosite în gestionarea obezității și a diabetului de tip 2
- Un nou studiu identifică factorii de risc pentru căderile de glicemie la diabetici
- Suplimentarea cu aminoacidul serină poate ameliora simptomele neuropatiei diabetice
- Inteligența artificială, folosită pentru identificarea pacienților cu risc de complicații de sănătate asociate diabetului
- Alcool in prima luna de sarcina
- Alcool in prima luna de sarcina
- Alcool inainte de aflarea sarcinii
- Alcool si tutun in sarcina