Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului

Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului

©

Autor:

Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland a arătat că nou-născuÅ£ii ale căror mame consumă alcool în apropiere de momentul concepÅ£iei au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 ÅŸi sunt mai predispuÅŸi la obezitate la vârsta maturităţii.

Descoperirea a fost realizată de profesorul Karen Moritz de la School of Biomedical Sciences, care a studiat cum anumite evenimente, precum consumul de alcool, înaintea ÅŸi în timpul sarcinii, pot afecta pe termen lung sănătatea micuÅ£ilor.

Prin experimente realizate pe cobai, s-a dovedit că echivalentul a 5 băuturi etalon consumate în preajma concepÅ£iei au interferat cu buna dezvoltare a fătului.

Dr. Moritz a afirmat că alcoolul determină modificări în interiorul embrionului chiar înainte de implantarea zigotului ÅŸi de momentul apariÅ£iei organelor. Orice lucru care afectează dezvoltarea fătului poate cauza modificări pe termen lung, care pot creÅŸte riscul ÅŸi susceptibilitatea de apariÅ£ie a unor boli mai târziu în timpul vieÅ£ii.

Cercetătorul a descoperit la puii de cobai că aceÅŸtia erau mai predispuÅŸi la a deveni obezi ÅŸi la a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta mijlocie. Chiar dacă factorii de risc pentru aceste 2 boli sunt o alimentaÅ£ie bogată în grăsimi ÅŸi lipsa activităţii fizice, studiul a ajuns la concluzia că alcoolul, consumat în preajma concepÅ£iei, are un grad de risc similar.

DeÅŸi multe femei renunţă la alcool când află că sunt însărcinate, un procent important dintre acestea consumă alcool chiar la momentul concepÅ£iei, înainte de a fi informate în legătură cu existenÅ£a sarcinii.

Viitoarele cercetări vor investiga posibilitatea aplicării unor măsuri profilactice. O variantă ar fi administrarea unui anumit tip de nutriment mamei, chiar ÅŸi în ultimele luni de sarcină, pentru a observa dacă pot fi prevenite modificările pe care le-a produs consumul de alcool. În acest fel, bolile cu un risc crescut de apariÅ£ie la vârsta maturităţii ar putea fi prevenite.

Studiul a fost publicat în Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 02-07-2019 | creare: 11-09-2015 | Vizite: 2712
Bibliografie
Drinking at conception boosts diabetes risk for baby, link: https://medicalxpress.com/news/2015-07-conception-boosts-diabetes-baby.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină creÈ™te riscul de diabet la copii
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum