Consumul crescut de fructoză în cursul sarcinii ar putea crește riscul cardiometabolic la copil

©

Autor:

Consumul crescut de fructoză în cursul sarcinii ar putea crește riscul cardiometabolic la copil
Un studiu recent publicat în jurnalul științific The American Journal of Obstetrics and Gynecology a analizat efectele negative asupra sănătății cardiometabolice ale consumului prenatal excesiv de fructoză la produsul de concepție.

Numeroase studii au semnalat existența unei asocieri puternice între consumul de fructoză și ratele crescute ale bolilor cardiovasculare, ale obezității și ale diabetului zaharat tip 2.

Impactul acestui studiu ar putea avea implicații la nivel global dacă este luat în considerare faptul că un număr mare de produse procesate și băuturi îndulcite din comerț carbogazificate și necarbogazificate au un conținut crescut de fructoză, provenit din siropul de porumb bogat în fructoză (High Fructose Corn Syrup, HFCS) sau siropul de glucoză – fructoză.

Cercetarea realizată pe modele animale a analizat impactul asupra sarcinii și al produsului de concepție în perioada adultă al consumului crescut de fructoză. În acest scop, cobaii gestanți au primit fie apă, fie un amestec cu un conținut de 10% fructoză, concentrație similară găsită în majoritatea băuturilor din comerț. Dieta nu a prezentat alte diferențe în cadrul celor două grupuri. Puii rezultați au primit timp de 1 an apă și o dietă normală și ulterior le-a fost evaluată starea de sănătate (speranța de viață la cobai este de aproximativ 2 ani).

În cazul cobailor care au fost expuși în perioada intrauterină la concentrații crescute de fructoză s-au remarcat valori ridicate ale glucozei plasmatice și ale presiunii arteriale.

În rândul femelelor care provin din cobaii hrăniți cu fructoză s-a constatat că acestea prezintă o greutate mult mai mare și un procent crescut de grăsime la nivelul abdomenului și al țesuturilor hepatice, insulinorezistență și concentrații reduse de leptină (hormon cu rol major în reglarea greutății corporale și a apetitului prin suprimarea senzației de foame) comparativ cu cei din grupul de control.

Nu au fost constatate diferențe între cele două grupuri cu privire la valorile colesterolului total și al trigliceridelor plasmatice.

Din considerente etice este dificil de stabilit relația de cauzalitate între consumul crescut de fructoză în timpul sarcinii și tulburările cardiometabolice în viața adultă a produsul de concepție, la oameni.

Datele deja existente obținute prin evaluarea tiparului alimentar la oameni atestă posibilitatea unei asocieri între obezitate, hipertensiune și alte disfuncții metabolice ca urmare ale consumului în exces de fructoză din dietă.

Prin urmare, reducerea aportului de alimente și băuturi îndulcite cu fructoză și derivate în perioada gestațională ar putea reduce riscul cardiometabolic la copil și la viitorul adult.

Data actualizare: 05-05-2016 | creare: 05-05-2016 | Vizite: 1745
Bibliografie
Consuming too much fructose during pregnancy raises the child`s risk for heart disease, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-consuming-fructose-pregnancy-child-heart.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Fructoza ar putea fi produsă la nivelul creierului (studiu)
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum