Consecințele neurologice pe termen lung ale COVID-19

©

Autor:

Consecințele neurologice pe termen lung ale COVID-19
O echipă de cercetători a oferit recent perspective asupra consecințelor la nivelul sistemului nervos central ale COVID-19, într-o lucrare de perspectivă publicată în revista Science. Studiile au arătat asemănări ale simptomelor lungi de COVID-19 cu cele observate în encefalomielita mialgică/sindromul de oboseală cronică. Din păcate, la fel ca și COVID-ul lung, encefalomielita mialgică nu beneficiază în prezent de terapii eficiente de modificare a bolii.
Virusul SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19, a fost descris ca un virus patogen respirator, deși mulți pacienți prezintă manifestări extra-pulmonare, inclusiv la nivelul sistemului nervos. Unii pacienți prezintă simptome persistente ale COVID-19, cum ar fi dureri de cap, tulburări senzoriale sau tulburări de concentrare, după câteva luni de la contractarea SARS-CoV-2. Mecanismele fiziopatologice ale COVID-19 pe termen lung rămân la momentul actual insuficient sau prost înțelese.

În timp ce dovezile timpurii indică neuroinflamația nespecifică și dereglarea autoimună antineurală asociate cu COVID-19, rămâne de stabilit dacă există complicații neurologice neprevăzute care s-ar putea dezvolta și persista ani de zile după infecția inițială cu COVID-19.

Studiile inițiale ale problemelor neurologice asociate cu COVID-19 au observat modificări ale funcțiilor cognitive la pacienții spitalizați, în timp ce alte investigații au observat inflamația sau demielinizarea sistemului nervos central (SNC) sau a sistemului nervos periferic (SNP). Odată cu creșterea numărului de infecții cu noul virus SARS-CoV-2, au existat dovezi tot mai mari ale tulburărilor extra-respiratorii care afectează mai multe sisteme de organe la pacienții cu COVID-19.

Studiile care examinează lichidul cefalorahidian (LCR) la pacienții vii cu COVID-19 nu au reușit să detecteze ARN viral prin reacția în lanț a polimerazei-transcripție inversă (RT-PCR). În concordanță cu această constatare, analizele histologice ale țesutului cerebral al pacienților care au murit din cauza COVID-19 acut au arătat faptul că doar ARN sau proteine ​​virale limitate au putut fi detectate. Probele de LCR examinate de la pacienți vii cu COVID-19 acut au evidențiat neuroinflamație și suprareglarea genelor reglate de interferon în celulele dendritice.

Observarea neuroinflamației și a leziunilor neuronale a stârnit îngrijorări cu privire la dezvoltarea potențială a boli neurodegenerative (boala Alzheimer sau Parkinson) în viitor din cauza COVID-19 acut. Pentru a rezuma, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili fiziopatologia complicațiilor neurologice care persistă după infecția cu COVID-19 și pentru a dezvolta în mod eficient intervenții terapeutice pentru a atenua efectele Long COVID.

sursa: News Medical
foto: DesignPrax/ Shutterstock

Data actualizare: 28-01-2022 | creare: 28-01-2022 | Vizite: 528
Bibliografie
The long-term neurologic consequences of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220124/The-long-term-neurologic-consequences-of-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum