Colesterolul agravează inflamația la șoarecii bolnavi de gripă
![Colesterolul agravează inflamația la șoarecii bolnavi de gripă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42029.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Allison Louie, doctor și autorul principal al studiului, afirmă că nivelurile ridicate de colesterol pot determina un risc crescut de sepsis și că statinele au un efect benefic dovedit în cadrul unor afecțiuni precum pneumoniile gripale sau infecția cu SARS-CoV-2, deoarece este limitată acțiunea colesterolului asupra organismului deja afectat. Cu toate acestea, doctorul atrage atenția asupra faptului că acesta este esențial pentru organismul uman, fiind responsabil de producerea de hormoni și vitamine, menționând că, în studiul actual, este vorba de efectele negative ale acestuia în contextul unei boli infecțioase.
Cercetarea a fost realizată prin hrănirea șoarecilor de laborator cu două tipuri de mâncare, una dintre ele standard, iar cealaltă suplimentată cu 2% colesterol și infectarea ulterioară a acestora cu echivalentul animal ala virusului gripal A. Astfel, oamenii de știință au urmărit progresia bolii, scăderea în greutate, aportul alimentar și comportamentul rozătoarelor, precum și nivelurile de colesterol seric și răspunsurile imune pe care aceștia le prezentau în decursul infecției.
Rezultatele analizei au sugerat o mortalitate crescută în cadrul șoarecilor care au consumat colesterol, echipa observând că aceștia au prezentat încărcături virale mai abundente la nivel pulmonar decât cei care au urmat o dietă standard. Mecanismul pe care aceștia îl incriminează ca stând la baza acestor modificări ale competenței sistemului imunitar este unul de imunosupresie pe care colesterolul îl are asupra organismului infectat, însă efectul cu adevărat periculos pe care acesta l-a avut la nivel pulmonar a fost reprezentat de o furtună de citokine, ceea ce a determinat un fenomen inflamator sever, care a dăunat ulterior și mai mult focarului infecțios inițial. De menționat este și faptul că efectul colesterolului alimentar asupra morbidității gripale a fost de lungă durată, ținând mai mult de cinci săptămâni.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 31-05-2022 | creare: 31-05-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Dietary cholesterol worsens inflammation, sickness in mice with influenza, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220519164853.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Recuperarea în urma inflamației declanșate de o rănire: cum decurge recuperarea și cum putem știi dacă inflamația este pozitivă?
- Ar putea consumul de ceai ajuta la gestionarea COVID-19?
- Expansiunea bruscă a virusurilor H5N1 la mamifere: factori moleculari și ecologici
- Trucurile pentru îmbunătățirea eficacității măștilor faciale chirurgicale sunt eficiente, dar inconfortabile
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dupa ce mi-am facut analize la sange, m-am speriat
- Crestor vs sortis
- ALT si Colesterol marit
- Puls ridicat, ameteala foarte tare, colesterol marit + spasmofilie
- Colesterol alarmant de mare si TGP crescut!
- Erectie slaba.colesterol
- Colesterol
- Interpertarea analizelor si ce e de facut
- Colesterol mare...Crestor 20mg
- Colesterol total în limită. Colesterol HDL mic