ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iasi

Cum să te iubești de Crăciun

Cum să te iubești de Crăciun
Autor: Psihoterapeut Eliza Cogian

Odată cu venirea iernii viața este atrasă de pământ, coborând încet spre inima ei. La fel și noi oamenii suntem chemați să facem același lucru, să coborâm în adâncul trupurilor noastre, în somn, în întuneric, în necunoscut. Mulți consideră coborârea și conexiunea intensă cu propriul corp un lucru înfricoșător, temându-se de propriile emoții nesatisfăcute, de evenimentele trecute pe care le-au adâncit mai mult în peșterile întunecate din interiorul lor, fiind acum nevoiți să se confrunte cu ceea ce au evitat cu intenție atâta vreme. Acum este momentul în care avem mai mult timp pentru a oferi iubire inimilor noastre, dragoste și bunătate ce sălăsluiește în fiecare dintre noi.

 

          Perioada iernii nu mai este sărbătorită ca odinioară când oamenii știau că este timpul pentru odihnă, de a petrece mai mult timp în propriile case, împreună cu familia, de a petrece mai mult timp cu sine și să mediteze la momentele petrecute de-a lungul anului, care acum se aproprie cu pași repezi de sfârșit. Așa cum natura și regnul animal hibernează în perioada solstițiului de iarnă, același lucru ar fi bine să-l facem și noi oamenii. În aceste timpuri moderne suntem învățați să evităm pe cât posibil momentele petrecute cu noi înșine și suntem prinși de o preocupare excesivă pentru achiziționarea de bunuri, cheltuieli exagerate, suprasolicitare, stres, mâncare în exces, alcool, luminițe, beteală... Nici o sărbătoare nu ar trebui să te manipuleze până în punctul în care să ajungi să te îndatorezi pentru a arăta celor din jurul tău cât de mult îi iubești.

 

          Aproape fiecare dintre noi a „colindat" măcar o dată magazinele în Ajunul Crăciunului. Adăugați la acest lucru stresul, problemele financiare și alcoolul, iar efectul pe care îl are sezonul festiv asupra stării de bine psihologice devine mai pronunțat. Cea mai frumoasă perioadă din an poate fi și cea mai stresantă, dar sunt mai multe componente care contribuie la acest lucru.

 

          Crăciunul a fost bine studiat de-a lungul timpului de psihologii sociali și comportamentali. Asemenea unei sărbători cu adevărat globale, aceasta implică un comportament social, familial și relațional. Totodată implică optimismul, bunăstarea și caritatea oamenilor. Conform studiilor Crăciunul este fără îndoială o perioadă stresantă, moment în care oamenii declară că bunăstarea lor emoțională este semnificativ mai scăzută. Studiile arată că femeile sunt cele care sfârșesc prin a se ocupa atât de treburile logistice cât și de cele de uz casnic în perioada Crăciunului: cumpărarea cadourilor și împachetarea lor, curățenia și gătitul, împodobirea casei.

 

          Un sfat al simțului comun ar fi acela de a încerca să nu ajungi să te confrunți cu problemele financiare în perioada Crăciunului. Totodată, în această perioadă a anului există o mare insecuritate în jurul valorii de a fi considerat lipsit de generozitate, lucru resimțit mai mult de femei decât de bărbați. Inegalitatea de gen poate cauza deseori certuri în acest moment al anului.

 

          Crăciunul este o perioadă în care oamenii devin mai nostalgici și emoționali, iar dacă în familie există o tristețe, acest moment poate deveni deosebit de trist mai ales dacă a avut loc pierderea unei persoane dragi. Primul Crăciun poate fi greu pentru unii oameni, dar este important să îl petreci așa cum poți și să nu îl anulezi! Este bine să fii trist pentru că face parte din procesul de jelire a persoanei dragi, iar Crăciunul oferă oamenilor posibilitatea de a continua jelirea și de a merge mai departe. Oamenii care nu își rezolvă această durere în mod corespunzător și fug de realitate, vor purta cu ei această suferință mereu, ceea ce poate duce ulterior la probleme de sănătate mintală.

 

          Pentru persoanele diagnosticate cu probleme psihopatologice sărbătoarea de Crăciun poate avea efecte negative cum ar fi înrăutățirea stării de spirit și decesul din cauza consumului excesiv de alcool, însă de cele mai multe ori în această perioadă scad semnificativ comportamentele de auto-mutilare și ideațiile sau tentativele de suicid. Se pare că sărbătoarea de Crăciun are un efect general de protecție în ceea ce privește multe forme de psihopatologie cu excepția tulburărilor de dispoziție și a consumului de alcool.

 

          Crăciunul are bineînțeles o parte terapeutică, oferind oamenilor oportunitatea de a-și rezolva propriile probleme. Ținând cont de tradiția de a sărbători Crăciunul în familie, oamenii sunt constrânși să poarte conversații între ei, chiar dacă acest lucru poate fi uneori dificil sau chiar provocator. Crăciunul poate fi în același timp stresant și tensionant psihic, chiar și în familii bine ajustate. Reuniunile de familie pot declanșa o serie de emoții profunde, cum ar fi gelozia, resentimentele, competitivitatea și rivalitatea față de un frate sau soră. În loc să ne simțim relaxați și bucuroși, ne putem simți stresați și epuizați.

 

          Iată câteva sfaturi despre cum să facem față stresului legat de familie:

 

a ) găsiți modalități de a scurta sau de a elimina experiențele familiale care vă coboară starea de spirit;

b ) împodobiți bradul împreună cu membrii familiei - studiile arată că familiile care împodobesc bradul mai devreme de Ajunul Crăciunului tind să fie mai fericite o perioadă mai lungă de timp;

c ) nu petreceți ore întregi singuri în fața televizorului, pe tabletă sau pe telefon, faceți lucruri împreună cu membrii familiei, de exemplu:

• vizionați filme de Crăciun;

• jucați jocuri precum Monopoly, Scrable, etc.

• dacă aveți copii mai mici îi puteți duce cu colindul în seara de Ajun sau puteți merge cu toții cu colindul la persoanele apropiate precum bunicii, nașii de botez ai copiilor sau persoanele dragi vouă.

• faceți un om de zăpadă;

• participați la activități tradiționale specifice - afumatul bunătăților, făcutul sarmalelor - imaginați-vă o mamă mâncând sarmalele făcute de tata împreună cu copiii;

d ) consumați alcool în mod moderat - lucrurile regretabile sunt spuse deseori sub influența alcoolului;

e ) mergeți împreună la o persoană nevoiașă și duceți de mâncare sau ceva ce considerați că îi va fi util, astfel copiii pot învăța să dăruiască fără a primi ceva în schimb și să se bucure de fapta bună pe care au făcut-o;

f ) învață-i pe copii să dăruiască jucăriile de care nu mai au nevoie acelor copii care nu sunt la fel de norocoși ca și ei;

g ) fiți recunoscători pentru cadourile pe care le primiți chiar dacă nu e chiar ceea ce vă doreați - este lipsit de politețe și de bun simț să spui că ceea ce ai primit nu este chiar ceea ce îți doreai.

h ) fă o bucurie și animalelor tale de companie - o bucățică de ceva delicios, un preș în fața șemineului, aranjează-le căsuța de afară.

 

          Crăciunul care domină toată luna decembrie este totuși cel mai minunat moment din an ce are loc pe aproape tot Globul Pământesc. Depinde de tine cum vrei să îl petreci!