ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Iasi

AJUTOR! AM ATAC DE PANICĂ!

AJUTOR! AM ATAC DE PANICĂ!
Autor: psihoterapeut Eliza Cogian

În primul rând, persoanele care suferă de atacuri de panică, nu au probleme psihice, nu vor muri și nu li se va întâmpla ceva rău, cu toate că, aceste persoane cred asta despre ele însele. Atacul de panică nu e boală, este de fapt o frică fără obiect. Atacurile de panică se desfășoară și se dezvoltă sub forma unei scheme circulare, iar prin psihoterapie persoana este învățată cum să intervină în stările de atacuri de panică în așa fel încât să le controleze și să le oprească.
Din punct de vedere psihologic atacurile de panică seamănă cu un ghețar. Ceea ce se vede sunt simptomele de care doriți să scăpați cu orice preț: frică generalizată, atacuri de panică, neîncredere în sine, anxietate. Se crede că dacă scăpați de această frică totul va deveni normal. Doar că această frică ascunde foarte multă suferință, rușine, furie, o poveste de viață, traumă personală, sau transmisă de la părinți sau de la bunici. Este foarte important să nu vă preocupe doar parte vizibilă a atacului de panică ci și rădăcina acestuia, ceea ce este ascuns în inconștient.
Atacul de panică are o desfășurare graduală, începe ușor și se poate termina cu un suicid. Începe cu o stare de îngrijorare ajungând în final la teamă și disperare. Ca să compensezi, începe agitația, neliniștea, nerăbdarea. Oamenii îngrijorați de anumite situații încearcă să compenseze prin agitație să facă mai mult, mai repede. O pesoană sigură și calmă face lucrurile încet, fără să se agite, fără să intre în panică. Apoi apar atacurile de panică, iar concomitent pot apare insomniile și furia. Primul semn de trecere la depresie e insomnia, care poate culmina cu depresia suicidară.
Ce se întâmplă de fapt? La un moment dat, când organismul simte că nu mai poate face față acumulărilor de emoții negative, furiei, fricii, practic „dă pe dinafară”, manifestându-se astfel atacul de panică. De cele mai multe ori persoana, de frică, cere ajutor celor din jur, care cheamă salvarea. După stabilizarea persoanei i se recomandă să meargă la un cabinet de psihiatrie, aici i se prescriu medicamente anxiolitice, care rezolvă, de fapt problema pentru moment, nemergând la cauza problemei. Apoi ușor, ușor, se mărește doza, producând astfel dependența persoanei de aceste medicamente. Problema e, că atunci când întrerupi administrarea acestor medicamente, practic te întorci la vechea situație.
Atacul de panică este o problemă a emoțiilor și nu a mentalului, de aceea nu este în regulă să se folosească medicamente de ordin psihiatric. Psihoterapia, în comparație cu medicametele, merge la cauza reală a problemei, astfel întrerupând evoluția în timp a situației neplăcute. Practic, e mult mai bine să tratezi din timp un atac de panică, decât să ajungi în situația neplăcută de a trata o depresie.


Iată datele mele de contact:
psiholog – psihoterapeut Eliza Cogian
e-mail – psihologterapeutiasi@gmail.com
telefon – 0749233370
www.psihologterapeutiasi.ro