Depresia la copii
Cum va dati seama daca copilul dumneavoastra are depresie?
Ce este depresia?
Depresia se manifesta printr-o stare emotionala de tristete,probleme de alimentatie si de somn,insotite de tendinte de izolare.Acest tip de probleme afecteaza aproximativ 1-2% dintre copii si creste pana la 7-8% in cazul adolescentilor.Depreseia este la fel de frecventa in randul baietilor ca si al fetelor pana la varsta adolescentei,cand numarul de fete afectate de aceasta problema este mai mare decat cel al baietilor.
Depresia la copii se exprima prin tristete dar si prin:
-iritabilitate
-nemultumire
-scaderea performantelor scolare
-autoinvinovatire si dorinta de moarte,cu frecvente gesturi suicidare.
Suicidul la copii si adolecenti a crescut ca incidenta in ultimii ani,devenind a patra cauza de deces la copiii intre 10 si 15 ani si a treia cauza la cei intre 15-25 de ani.
Caracteristicile depresiei la copilul scolar
Tabloul depresiv la aceasta varsta include atat elemente anxioase cat si depresive;
-initial apar simprome psihosomatice(simptome care seamana cu cele din anumite boli somatice,dar care se datoareaza unor probleme psihice):cefalee si dureri abdominale sau anxietate insotita de tulburari vegetative cum ar fi palpitatii,transpiratii,etc.
-scade puterea de concentrare a atentiei , copilul pare ,,fara chef‘‘
-copilul este iritabil,fara chef de joaca,prefera sa stea singur,ii repede pe ceilalti daca il deranjeaza
-manifesta incapacitate de a se descurca in situatii frustrante, ,,se retrage intr-un colt‘‘, ,,plange neputincios‘‘, sau dimpotriva devine violent, ,, tipa, loveste sau vorbeste urat‘‘
-destul de rar, in cadrul depresiei copilului se pot intruni simptome descrise in clasificarile internationale;
-apatie,pierderea apetitului
-lentoare motorie si verbala
-scaderea imaginii de sine,aceasta se poate aprecia prin intrebari indirecte,copilul nu poate relata spontan acest aspect.
-adesea copiii pot fi chiar agresivi verbal si aduc o bogatie de argumente cand se cearta,putandu-se identifica uneori zone de conflict generatoare de disconfort afectiv.
Nu amanati sa apelati la serviciile unui specialist atunci cand observati modificari in comportamentul copilului dumneavoastra!