Cercetătorii au construit un intestin pentru cobai din celule stem umane

©

Autor:

Cercetătorii au construit un intestin pentru cobai din celule stem umane
Oamenii de știință au construit un nou intestin de șobolan prin combinarea unei părți din intestinul respectivului șobolan cu celule stem umane. La un moment dat, această metodă va putea fi utilizată la oamenii cu afecțiuni intestinale pentru care singurul tratament în prezent este transplantul de organe.

O varietate de boli, inclusiv boala Crohn, duc la scurtarea intestinului, în consecință va exista permanent un deficit în absorbția substanțelor nutritive. O soluție frecvent utilizată este transplantul de intestine, însă există un număr limitat de astfel de organe, în plus, organismul pacientului respinge cel mai adesea noul organ.

Cercetătorii au „crescut” noi intestine în laborator și au scris despre întregul proces într-un studiu care a fost publicat în revista Nature Communications.

Ei au folosit două componente: celule intestinale și o structură pe care acestea au crescut pentru a putea păstra forma unui intestin. Echipa a luat o porțiune de 4 cm din intestinul șobolanului, apoi au folosit un detergent special care să separe celulele din țesut. Acest proces a fost repetat pentru 156 de cobai. Următoarea etapă a fost să acopere mulajul cu două tipuri de celule care se vor multiplica și vor face intestinul mai eficient. Primul tip de celule sunt de tip epitelial, care alcătuiesc în mod obișnuit organele. După două săptămâni, cercetătorii au adăugat celule specializate care căptușesc interiorul vaselor de sânge, numite celule endoteliale. Ambele tipuri de celule, cele epiteliale și cele endoteliale, au fost crescute din celule stem umane, acestea fiind singurele care au capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri celulare și de a se multiplica în continuare.

Acest intestin nou format a funcționat aproape la fel de bine ca cel original, realizând absorbția și transferul substanțelor nutritive și a continuat să funcționeze pentru cel puțin patru săptămâni după ce a fost transplantat cobaiului. Cercetătorii spun că e nevoie să observe pentru cât timp noul organ poate funcționa. De asemenea, va fi o provocare repetarea acestei tehnici la animale mai mari, însă ceea ce s-a realizat până acum constituie o premisă promițătoare în crearea de intestine pentru oameni.

Sursa: The Verge
Foto: Kentaro Kitano

Data actualizare: 23-12-2019 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 1361
Bibliografie
Scientists used human stem cells to build a new rat intestine, https://www.theverge.com/2017/10/10/16452392/short-bowel-syndrome-biomedical-engineering-rat-intestine-scaffold
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea
  • Celule stem pentru tratarea degenerescenței maculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum