CellScope Loa - microscopul care detectează cu precizie paraziții din sânge

©

Autor:

CellScope Loa - microscopul care detectează cu precizie paraziții din sânge
O echipă de cercetare care a reunit ingineri și cercetători de la mai multe universități din lume a dezvoltat tehnologia unui nou microscop pentru smartphone capabil să detecteze și cunatifice infecțiile cu paraziți, folosind funcția video și o singură picătură de sânge. Echipa speră ca această tehnologie să facă diferența în lupta împotriva bolilor tropicale.

Rezultatele, publicate în Science Translational Medicine, în cadrul unui studiu pilot, sugerează că funcția video a dispozitivului ar putea ajuta personalul medical să ia decizii importante pentru conduita terapeutică.

Daniel Fletcher, profesor de bioinginerie la University of California, Berkely, consideră că acesta este primul dispozitiv care combină tehnologia video cu automatizarea hardware și software pentru a crea soluții diagnostice complete. În loc de markeri moleculari sau florescenți, noul microscop pentru smartphone utilizează mișcarea pentru a oferi rezultate la fel de concise ca metodele convenționale de screening.

Echipa de cercetători a fost compusă din ingineri de la University of California, Berkely și alți cercetători reprezentând The National Institute of Allergy and Infectious Diseases, University of Montpellier din Franța și centre de cercetare din Yaoundé, Republica Camerun.

În Republica Camerun, personalul medical se confruntă cu două afecțiuni importante cauzate de infecții cu paraziți: onchocerciasis (orbirea de râu) și filarioza limfatică. Aceste infecții parazitare sunt diseminate prin vectori ca musca neagră Simulian și țânțari.

Orbirea de râu (onchocerciasis) este a doua mare cauză de orbire în lume. Filarioza limfatică poate duce la elefantiazis, caracterizat de tumefacții dureroase, a doua mare cauză de dizabilitate din întreaga lume. Ambele afecțiuni pot fi tratate cu succes folosit un medicament antiparazitar numit ivermectin.

Din păcate, tratamentul acestor afecțiuni este complicat de un alt parazit, Loa Loa care este agentul etiologic al Loaiazei (filarioza lui Guyot) cu afectare oculară. Pacienții cu o cantitate crescută de Loa Loa în sânge pot suferi afectarea severă a sistemului nervos dacă urmează tratament cu ivermectin. Cuantificarea nivelului de Loa Loa din sângele pacientului este impractică și consumatoare de timp, presupunând numărarea manuală a paraziților într-o probă de sânge cu ajutorul unui microscop. Aceste dificultăți au îngreunat campaniile publice de administrare a ivermectinei.

Noul microscop, numit CellScope Loa ar putea schimba situația. Pentru a crea acest dispozitiv, cercetătorii au combinat un smartphone cu un suport (realizat cu o imprimată 3D) în care este plasată proba de sânge. O aplicație controlează dispozitivul, pentru a reduce posibilitatea erorilor umane. Proba de sânge este mișcată în fața camerei și un algoritm analizează mișcarea de „zbatere” a paraziților prezenți calculând numărul acestora și afișând rezultatele pe ecranul telefonului. Procesul durează în medie 2 minute pentru fiecare probă de sânge. Mai este necesar un minut pentru prelevarea probei din degetul pacientului și încărcarea acesteia în suportul dispozitivului. Pe scurt CellScope Loa poate informa rapid personalul medical asupra siguranței administrării ivermectinei.

Cercetătorii au validat performanțele și accesibilitatea dispozitivului prin testarea a 33 de pacienți potențial infectați cu Loa Loa. Rezultatele oferite de microscopul smartphone-ului au fost corelate cu cele obținute prin metoda convențională, manuală de numărare. În urma acestor rezultate echipa își dorește testarea dispozitivului la scară mai largă, pe aproximativ 40. 000 de persoane în Republica Camerun.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-06-2015 | creare: 08-06-2015 | Vizite: 1797
Bibliografie
New smartphone microscope able to detect blood parasites quickly, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/293611.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: