Ce este FT4 și ce rol are în organism?

©

Autor:

Ce este FT4 și ce rol are în organism?

Tiroxina liberă, cunoscută pe scurt drept FT4 (de la free thyroxine) este un indicator vital pentru funcția tiroidei. În acest articol vei afla ce roluri îndeplinește, dar și cum te poate ajuta să descoperi ce afecțiune stă la baza unor simptome supărătoare. În plus, vei descoperi când este necesar să îți faci o analiză de FT4.

Ce este FT4 (tiroxina liberă)?

FT4, sau tiroxina liberă, este un hormon produs de glanda tiroidă. FT4 joacă un rol esențial în reglarea unor funcții vitale precum metabolismul, ritmul cardiac și temperatura. Spre deosebire de T4, care măsoară cantitatea totală de tiroxină prezentă în corp, FT4 măsoară doar tiroxina liberă, mai precis forma activă a acestui hormon. Din această cauză, FT4 este considerat un indicator mult mai relevant decât T4 pentru a evalua funcția tiroidei, reflectând cantitatea de hormon disponibilă pentru utilizare imediată.

 

Tiroida, acea glandă în formă de fluture localizată sub mărul lui Adam, are o maximă importanță în sistemul endocrin, producând hormoni esențiali pentru buna funcționare a corpului. De aceea, se recomandă controale periodice ale glandei tiroide și a hormonilor produși de aceasta, în funcție de istoricul tău medical și observațiile medicului tău.

Care este rolul FT4 in organism?

FT4 este un hormon esențial în gestionarea mai multe procese fiziologice:

  • Reglează metabolismul: tiroxina liberă este foarte importantă în procesul de convertire a alimentelor în energie. Un nivel normal de FT4 ajută la menținerea unui metabolism sănătos, asigurând esențialul de energie pentru activitățile zilnice și prevenind schimbările nedorite de greutate.
  • Ajută la creștere și dezvoltare: FT4 joacă un rol esențial în procesul de creștere la copii, susținând dezvoltarea sănătoasă a oaselor, mușchilor și a altor țesuturi.
  • Susține funcția inimii: tiroxina liberă influențează ritmul și capacitatea cardiacă, asigurând o bună funcționare a inimii. Contribuie la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
  • Controlează temperatura corpului: controlând procesele metabolice, FT4 contribuie și la echilibrarea temperaturii corpului. Tiroxina liberă asigură o temperatură constantă, chiar și în medii cu temperaturi externe fluctuante.

Care sunt valorile normale pentru FT4?v

Valorile considerate normale pentru FT4 se încadrează între 0.55 și 4.78 µUI/L. Cu toate acestea, ține cont de faptul că intervalul s-ar putea să difere în funcție de laboratorul pe care îl alegi sau de metoda de testare utilizată. Pentru a interpreta corect rezultatele, discută cu specialistul tău. Acesta le va interpreta în contextul larg al istoricului tău medical și le va corela și cu celelalte analize recomandate pentru evaluarea funcției tiroidiene: TSH și FT3.

 

În cazul femeilor însărcinate, intervalul de referință pentru tiroxina liberă diferă în funcție de trimestrul în care se află. În general valorile normale de FT4 pentru femei însărcinate sunt:

  • Trimestrul I 0.6 - 3.4000 µmol/L
  • Trimestrul II 0.37 - 3.6 µmol/L
  • Trimestrul III 0.38 - 4.04 µmol/L

Care sunt simptomele asociate cu un nivel scăzut de FT4?

Un nivel scăzut de FT4 indică spre hipotiroidism, o afecțiune care se caracterizează prin producția redusă de hormoni tiroidieni. Deficitul de FT4 poate duce către o gamă largă de simptome și efecte vizibile în mai multe funcții ale organismului. Cele mai comune simptome cauzate de un nivel scăzut de FT4 sunt:

  • Oboseală și letargie: un nivel scăzut de FT4 se poate traduce în oboseală inexplicabilă după o noapte întreagă de somn; această oboseală cronică poate afecta activitățile zilnice și calitatea vieții.
  • Creștere în greutate: prea puțin FT4 duce la încetinirea metabolismului și la creșterea în greutate chiar și atunci când nu intervin schimbări în dietă. De asemenea, pacienții cu FT4 sub limita normală pot avea dificultăți atunci când încearcă să slăbească.
  • Intoleranță la frig: persoanele cu FT4 scăzut au o sensibilitate crescută la temperaturi mici. Acest lucru se întâmplă deoarece tiroxina liberă reglează temperatura corpului și, în absența unor valori optime, devine mai dificil să se mențină căldura corporală.
  • Piele și păr uscat: pielea crăpată și părul casant, sau chiar anumite eczeme sunt comune pentru pacienții cu FT4 scăzut.
  • Constipație: hipotiroidismul poate încetini procesul digestiv și poate cauza constipație și balonare.
  • Depresie și schimbări de dispoziție: iritabilitatea, depresia și starea mentală proastă se pot datora unor nivele scăzute de FT4, întrucât acest hormon joacă un rol cheie în echilibrarea emoțiilor.
  • Slăbiciune musculară: în special în zona brațelor și a coapselor, din cauza abilității scăzute de a produce energie.
  • Probleme cu memoria: funcțiile cognitive precum memoria și concentrația pot fi afectate de un nivel scăzut de FT4, rezultând în ceea ce se numește ”ceață mentală”.
  • Ciclu menstrual neregulat: femeile cu FT4 scăzut pot experimenta cicluri mai abundente sau mai frecvente.

Care sunt simptomele asociate cu un nivel crescut de FT4?

Un nivel crescut de FT4 poate indica hipertiroidism, o afecțiune în care tiroida începe să producă hormoni în exces. Cele mai comune simptome care apar în momentul unei secreții prea mari de FT4 sunt:

  • Pierdere nedorită de greutate: în ciuda unor schimbări semnificative în dietă sau regimul de exerciții, pacienții cu FT4 crescut pierd în greutate deoarece excesul de hormoni tiroidieni accelerează rata metabolică.
  • Ritm cardiac mărit și palpitații: valorile prea mari de FT4 se traduc într-un ritm cardiac mai crescut sau o senzație de inimă care accelerează, cu puls neregulat; în anumite cazuri, se poate ajunge chiar la fibrilații arteriale.
  • Intoleranță la căldură și transpirație excesivă: pacienții cu hipertiroidism resimt temperaturile crescute mult mai acerb și transpiră mult chiar și atunci când vremea este mai rece.
  • Anxietate și iritabilitate: un nivel peste limita normală de FT4 poate duce la schimbări bruște de dispoziție precum anxietate, iritabilitate, stare de neliniște. Pacienții se pot simți ”la limită” sau pot avea dificultăți de concentrare.
  • Tremurături: prea mult FT4 poate cauza tremurături fine, în special la nivelul mâinilor sau a degetelor; acestea pot afecta viața de zi cu zi și pot deveni din ce în ce mai grave din cauza stresului sau a oboselii.
  • Tranzit intestinal prea rapid și diaree: un nivel crescut de FT4 poate accelera procesul digestiv, determinnând scaune frecvente și moi sau chiar diaree; pacienții se pot confrunta cu disconfort abdominal și balonare.
  • Cicluri menstruale neregulate: femeile cu hipertiroidism și niveluri crescute de FT4 pot experimenta schimbări în ciclul menstrual precum cicluri mai scurte sau chiar mai puțin frecvente; în anumite cazuri, ciclurile menstruale se pot opri complet (amenoree).
  • Bombarea globilor oculari: în pacienții cu boala Graves, o afecțiune autoimună care cauzează hipertiroidism, ochii bombați sunt un simptom comun care se datorează inflamației din spatele globilor oculari.

Când este indicat să faceți analize medicale pentru FT4?

Testarea nivelului de FT4 este esențială în diagnosticul și monitorizarea funcției tiroidei, în special în anumite circumstanțe precum:

  • Atunci când experimentezi simptome asociate cu o disfuncție a tiroidei:
    •  - Hipotiroidism: oboseală, creștere în greutate, intoleranță la frig, piele uscată, constipație
    •  - Hipertiroidism: scădere în greutate, ritm cardiac crescut, intoleranță la căldură, anxietate, tremurături.
  • Atunci când trebuie să monitorizezi anumite afecțiuni ale tiroidei, pentru gestionarea tratamentului medicamentos cu hormoni și reglarea dozei corecte.
  • Dacă te încadrezi în rândul persoanelor cu risc crescut de a dezvolta o afecțiune a tiroidei, mai concret dacă ai un istoric în familie, dacă ai peste 60 de ani sau dacă deja suferi de o afecțiune autoimună precum diabet de tip 1.
  • Înainte și după administrarea unor medicamente care pot afecta funcția tiroidei.

 

Dacă medicul tău îți recomandă o serie de analize de tiroidă, printre care și analiza de FT4, în cadrul laboratoarelor Bioclinica vei putea obține rezultate rapide și sigure. Te așteaptă o echipă de specialiști cu mult suflet care, cu ajutorul aparaturii moderne, te ajută să obții informațiile necesare unui tratament eficient.

În plus, dacă medicul tău îți recomandă o serie extinsă de analize, în cadrul laboratoarelor Bioclinica la vei găsi pe toate, cu siguranță. Consultă lista de locații de pe bioclinica.ro și găsește-o pe cea mai apropiată.


Data actualizare: 13-09-2024 | creare: 13-09-2024 | Vizite: 148
Bibliografie
Textul și imaginea aparțin bioclinica.ro
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: