Hormonii hipotalamici

©

Autor: Redacția ROmedic

I . 1 . HORMONI NONAPEPTIDICI

a ) EXPLORARI DIRECTE ( RIA ) :

- ADH » valori normale : 1, 5 - 5 pg / ml plasma

- Neurofizinele serice » valori normale : 2 + / - 1 ng / ml plasma

Dozarea neurofizinelor serice poate inlocui pe cea a vasopresinei si ocitocinei .

 

b ) EXPLORARI INDIRECTE :

 

- TESTELE BAZALE de apreciere a activitatii vasopresinei , sint reprezentate de :

1.) Diureza - indicator nespecific , deoarece doar 15 % din apa filtrata glomerular este reglata de vasopresina ;

2.) Densitatea urinara - caracter orientativ ; in absenta vasopresinei densitatea urinara este egala cu cea a ultrafiltratului plasmatic ( 1010 ) ;

3.) Ionograma serica si urinara reflecta o hiponatriemie , insotita de semne clinice evocatoare la Na < 135 mEq / l si manifestari neuro - psihice severe cind Na < 110 mEq / l ;

4.) Osmolaritatea plasmei si a urinii - indicator mai util decit RIA , pe baza caruia se poate calcula clearance -ul apei libere osmotice .

- TESTELE DINAMICE DE STIMULARE

Cel mai des in practica se apeleaza la :

 

1.) Testul setei ( testul restrictiei hidrice ) aplicat la un bolnav cu diabet insipid ( insuficienta de vasopresina ) arata :

•  deshidratare ,

•  tahicardie ,

•  hipotensiune arteriala .

In schimb , in absenta diabetului insipid , subiectul tolereaza restrictia apei mai multe ore :

•  diureza redusa ,

•  urina concentrata ,

•  densitatea urinei > 1020 ,

•  osmolaritatea > 700 mOsm / l ,

•  Cl H20 negativ ( antidiureza provocate de prezenta vasopresinei ) .

 

2.) Testul la nicotina ( Cates - Garrod )

Se administreaza i.v. tartrat de nicotina ( 1 mg la nefumatori si 3 mg la fumatori ) in scopul eliberarii de vasopresina si se asigura un debit urinar constant de 5 ml / min , prin aport oral de apa la fiecare 15 min . La un subiect cu diabet insipid nu se constata nici o modificare de tip antidiuretic .

 

3.) Proba hiperosmolaritatii provocate ( Carter - Robbins ) sau testul la solutia salina hipertona , necesitind perfuzie i.v. si un sondaj vezical pentru masurarea debitului urinar , este considerat un test dificil si nelipsit de pericole .

 

4.) Testul la vasopresina se efectueaza in scopul diferentierii diabetului insipid de cel renal . Astfel , dupa administrarea s.c. a 5 UI vasopresina , osmolaritatea urinii creste in 60 min . cu 100 - 250 mOsm / l in diabetul insipid ( cu deficit de vasopresina ) , in forma renala necontatindu-se nici m o modificare .

 

5.) Testul la Clorpropamide ( 500 mg p.o. , 5 zile ) administrata dimineata , are ca efect negativarea Cl H2O in caz de diabet insipid .

- TESTELE DINAMICE DE INHIBARE

1.) Testul cu alcool efectuat in scopul inhibarii secretiei de ADH , creste diureza in 4 ore , cu pozitivarea Cl H2O libere .

 

I . 2 . HORMONI HIPOFIZOTROPI

- TESTELE BAZALE

1.) Studiul ritmicitatii secretiei de ACTH , STH , FSH - LH

Dozarile de tip RIA in plasma ale acestor hormoni atesta la normali existenta unui ritm circadian , evidentiabil prin analiza periodogramei

(metoda Holweg). De exemplu, ritmul circadian al cortizolului se caracterizeaza printr-un maxim la orele 7 - 9 a.m. ( valori normale : 10 - 25 m g????? si valori cu 50 % mai mici spre orele 20 . Acest ritm dispare precoce in boala Cushing , ajutind la precizarea diagnosticului .

TESTELE DINAMICE HIPOTALAMICE

1.) Testul la Clomifen ( Clomid ) , blocant competitiv al efectului inhibitor al estrogenilor si testosteronului asupra LH / FSH - RH , ce are ca efect defrenarea centrala a descarcarii de gonadotrofine .

2.) Testul cu Metyrapon ( de explorare a axei CRF - ACTH ) inhiba sinteza cortizolului in suprarenala , stimulind in acelasi timp ACTH hipofizar ( prin intermediul CRF hipotalamic ) si determinind cresterea in urina a secretiei de 17 - OHCS . In boala Addison raspunsul este absent .

3.) Testul hipoglicemiei insulinice . Dupa injectarea i.v. de insulina

( 7 - 10 U la adulti ) apare hipoglicemia si cresterea STH si a cortizolemiei .

Efecte rduse se obtin chiar in conditiile unei hipofize indemne , datorita deficientei de SRH .

4.) Testele de stimulare cu hormoni hipofizotropi sau cu substanrte echivalente exploreaza rezervele functionale adenohipofizare si permit , prin excludere , diagnosticul insuficientei hipofizare secundare ( de cauza hipotalamica ) . Sint reprezentate de :

» Testul la TRH ( PROTIRELINE ) pentru evaluarea productiei de TSH , prolactina si STH ;

» Testul la LRH - aprecierea secretiei de LH

» Testul la lizin-vasopresina - aprecierea secretiei de ACTH plasmatic .

Explorarea imagistica a fipofizei

In scopul aprecierii integritatii anatomice a hipofizei se poate apela la...


Data actualizare: 23-07-2008 | creare: 06-01-2007 | Vizite: 12047
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: