Ce este AMH-ul?

©

Autor:

Ce este AMH-ul?

În societatea modernă femeile aleg din ce în ce mai des să amâne momentul sarcinii, din dorința de dezvoltare profesională, socială, alegând să devină mame cel mai adesea între 30-40 ani.  Dar știm cu toții și există din ce în ce mai multe campanii de informare în care femeile sunt avertizate cu privire la faptul că rezerva ovariană scade odată cu vârsta.  Este important sa fim informate și conștiente de rezerva noastră ovariană.

 

Ce este AMH-ul?

În societatea modernă femeile aleg din ce în ce mai des să amâne momentul sarcinii, din dorința de dezvoltare profesională, socială, alegând să devină mame cel mai adesea între 30-40 ani.

Dar știm cu toții și există din ce în ce mai multe campanii de informare în care femeile sunt avertizate cu privire la faptul că rezerva ovariană scade odată cu vârsta.

Este important sa fim informate și conștiente de rezerva noastră ovariană.

 

Femeile se nasc cu toți foliculii pe care îi vor dezvolta în timpul vieții (1-2 milioane); începând cu prima menstruație, lunar, corpul recrutează un grup de foliculi care răspund la stimulii hormonali, cresc și ulterior, la nivelul unui singur folicul, cel dominant, se produce ovulația, restul se pierd, procesul se repetă lunar, astfel, insesizabil și inconștient, pierdem lunar câte puțin din rezerva ovariană.

 

Cea mai ușoară metodă prin care puteți afla care este rezerva dumneavoastră ovariană este dozarea hormonului anti-mullerian (AMH). Există și alte metode de cuantificare a rezervei ovariene, însă la pacientele diagnosticate cu endometrioză nivelul AMH-ului are sensibilitate mai mare decât numărarea ecografică a foliculilor antrali – AFC (antral follicle count), pentru mai multă siguranță cele două metode se pot corela.

 

Cea mai mare cantitate a AMH-ului este produsă la nivelul foliculilor preantrali și antrali de mici dimensiuni, astfel hormonul anti-mullerian (AMH-ul) reflectă rezerva ovariană.

 

De ce trebuie să dozăm AMH-ul?

Este important să fiți informate corect și conștiente de rezerva dumneavoastră ovariană, așa cum, de exemplu știți ce economii aveți într-un cont bancar și stabiliți momentul în care apelați la ele.

Dacă valoarea AMH-ului este scăzută consultați un specialist în infertilitate, pentru a ști ce opțiuni aveți, este important să nu amânați, poate deveni prea târziu.

 

Când putem doza AMH-ul?

Nivelul hormonului este constant în cadrul ciclului menstrual și astfel poate fi dozat în orice zi a lunii, fără niciun fel de pregătire prealabilă.

 

Când trebuie să mă îngrijorez?

O valoare peste 1.5 ng/mL reflectă de cele mai multe ori o rezervă ovariană normală, dar contează foarte mult vârsta pe care o aveți și dacă există alte patologii supraadăugate, care pot influența mult calitatea ovocitelor și capacitatea lor de a fertiliza.

De exemplu, o femeie de 31 de ani are șanse mai mari să conceapă decât o femeie de 39 de ani, cu același AMH.

 

Cu cât valoarea AMH-ului este mai mare, cu atât există șanse mai mari de a concepe, fie natural, fie prin fertilizare in vitro, dacă anumite condiții nu permit concepția spontană.

Atenție, nivelul hormonului anti-mullerian nu ne aduce informații cu privire la calitatea ovocitelor.

 

Putem crește valoarea AMH-ului?

Din păcate, rezerva ovariană reprezintă o resursă finită, limitată, care nu poate fi crescută de niciun tratament sau supliment alimentar; sigur, prin diferite metode putem optimiza răspunsul la stimularea ovariană.

 

Cum influențează endometrioza fertilitatea?

Endometrioza produce inflamație la nivelul pelvisului, scade calitatea ovocitară, de multe ori, în urma intervențiilor chirurgicale repetate scade accelerat rezerva ovariană, exponențial cu numărul de intervenții, produce distrucția și modificarea țesutului ovarian sănătos și determină un răspuns suboptimal la stimularea ovariană.

 

Studiile au demonstrat faptul ca femeile diagnosticate cu endometrioză pierd mai repede rezerva ovariană. Endometrioza este o boală progresivă, pe măsură ce avansează și nu se iau măsuri, rezerva ovariană scade.

Este extrem de important ca înaintea unei intervenții chirurgicale la nivelul pelvisului să fiți informate cu privire la rezerva dumneavoastră ovariană și să vi se ofere opțiuni.

 

Diagnosticarea bolii în stadii incipiente și aplicarea unei conduitei corecte vă pot salva rezerva ovariană. Tu știi care este AMH-ul tău?


Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 1459
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: