Care sunt factorii care influențează decizia de a accepta sau de a respinge vaccinul împotriva COVID-19?
Autor: Teodorescu Mihai
Vaccinarea împotriva COVID-19 poate juca un rol crucial în încheierea pandemiei. Cu toate acestea, un procent mare de oameni resping vaccinarea. În cadrul unui sondaj online, o echipă din cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Ruhr din Bochum a analizat care sunt factorii care influențează decizia oamenilor de a fi pentru sau împotriva vaccinării.
Sondajul online, desfășurat pe perioada unei săptămâni, a implicat aproximativ 1.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din China, Franța, Germania, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Marea Britanie și SUA. Sondajul a colectat informații cu privire sexul, vârsta, starea civilă, statutul social, dacă participanții locuiesc într-o zonă urbană sau rurală, dacă aparțin unui grup de risc COVID-19, sănătatea mintală, utilizarea mass-media, percepția lor asupra comunicării guvernamentale și atitudinile lor față de răspunsul la pandemie.
Conform rezultatelor, factorii care influențează decizia de vaccinare variază de la o țară la alta, iar grupurile care ar trebui să fie abordate în mod specific prin campanii educaționale și de advocacy sunt diferite. Aproape peste tot, grupurile în cauză sunt persoane care se îndoiesc de eficacitatea măsurilor adoptate de factorii de decizie, precum și persoane care nu își obțin informațiile urmărind programe de televiziune.
În general, aproximativ 80% dintre persoanele chestionate au spus că au fost deja vaccinate sau doreau să se vaccineze. Cu toate acestea, procentul a variat foarte mult de la o țară la alta. În timp ce în Marea Britanie 93,9% au fost dispuși să se vaccineze, în Rusia proporția a fost de doar 62%. Diferențele dintre cele nouă țări pot fi explicate printr-o combinație de factori interni și externi, potrivit cercetătorilor.
În Germania, cei sceptici la vaccinuri tind să fie bărbați, în timp ce în China, femeile au mai multe șanse să respingă vaccinarea. În Suedia și în alte țări, genul nu joacă un rol. În SUA și Germania, oamenii sunt mai predispuși să se opună vaccinării fie dacă suferă de simptome severe de stres, fie dacă nu se confruntă cu probleme speciale de sănătate mintală.
În aproape toate țările, echipa de cercetare a găsit o legătură între neutilizarea televiziunii ca sursă de informare și refuzul vaccinării. În Polonia, Suedia și SUA, utilizarea rețelelor sociale ca sursă de informare a contribuit la o probabilitate mai mare a oamenilor de a respinge vaccinarea. Oamenii care nu percep politicile guvernamentale ca fiind eficiente au, de asemenea, mai multe șanse să respingă vaccinarea.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Administrarea vaccinului gripal tetravalent și a unei doze booster a vaccinului Moderna, sigură pentru persoanele vârstnice
- Potențialele efecte adverse ale clorochinei, hidroxiclorochinei și azitromicinei în tratamentul COVID-19
- Importanța spălatului pe mâini pentru a preveni infecția cu coronavirus
- Noua variantă identificată a SARS-CoV-2 devine predominantă la nivel global
- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Pericardita si vaccin covid
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Vaccinare covid 19
- Vaccin Pfizer
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Înțepături plămâni după vaccin. Va rog sa ma ajutați..