Când apare ruptura uterină

©

Autor:

Când apare ruptura uterină
Ruptura uterină este o complicație foarte gravă care poate să apară la femeile însărcinate, atât pe parcursul sarcinii, cât și în apropierea momentului nașterii.

Această problemă apare o dată la 1500-3000 de nașteri și poate pune în mare pericol viața viitoarei mămici.

De ce apare ruptura uterină?

În peste 50% din cazuri, ruptura uterină se produce la femeile care au suferit anterior o intervenție chirugicală a uterului, caz în care se vorbește, în termeni de specialitate, de uterul cicatricial. Există situații când ruptura uterină poate să apară și la femeile care nu au antecedente de operații, au născut anterior natural sau care nu au mai avut copiii (uter indemn)

Ruptura uterină la uterul cicatricial

În cazul femeilor care au trecut printr-o operație chirugicală a uterului în trecut, există riscul de a se produce o ruptură uterină pe parcursul sarcinii sau în apropierea sau în timpul travaliului. Iată care pot fi cauzele:
  • aducerea pe lume a unui copil prin cezariană (fie ea corporeală sau segmentară)
  • operațiile de îndepărtare a fibroamelor uterine
  • îndepărtarea chirugicală a cornului uterin
  • operații de reconstrucție a uterului, în urma unor leziuni sau traumatisme (de pildă, în urma unor manevre din timpul unui avort)

Ruptura uterina la uterul sănătos, fără antecedente chirugicale

La femeile care nu avut anterior leziuni ale uterului sau nu au trecut printr-o operație chirugicală, ruptura uterină poate surveni fie în timpul travaliului, fie chiar în timpul nașterii, când fătul este expulzat din uterul mamei.

Care sunt posibilele cauze și ce factori de risc există:
  • multiparitatea – femeile care au  adus pe lume mai mult de cinci copii prezintă un risc mai mare
  • greutatea mare a fătului (peste 4000 de grame)
  • sarcina gemelară (cu gemeni)
  • anumite anomalii ale uterului și ovulelor
  • prombleme ale placentei

Care sunt semnele unei rupturi uterine?

În cazul rupturii uterine survenite la un uter cicatricial, simptomele sunt puține, limitându-se la senzații de durere moderată, starea generală păstrându-se la un nivel pozitiv.

În ce privește ruptura uterină ce apare la un uter anterior sănătos, pacienta manifestă simptome atât înaintea rupturii, cât și în timpul ei. Astfel, imediat înaintea rupturii, gravida manifestă dureri abdominale foarte intense, este agitată, are contracții din ce în ce mai dese și un puls foarte ridicat.

Când se produce ruptura, gravida experimentează o durere ascuțită, care poate fi însă calmată parțial de anestezia epidurală sau de administrarea de analgezice.
De asemenea, apar sângerări destul de abundente, pe când contracțiile uterine se diminuează.

Rupturile uterine pot crea complicații serioasee, putându-se ajunge chiar și la șoc hemoragic, septicemie, peritonită. De regulă, sarcinile cu risc mare de ruptură necesită internarea femeii insărcinate pentru a putea fi ținută sub observație și pentru a se putea interveni, în cazul în care aceasta se produce.

Detalii complete despre ruptura uterină găsiți în articolul din Biblioteca medicală.

Data actualizare: 29-10-2013 | creare: 11-09-2013 | Vizite: 17510
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Informează-te despre fibromul uterin
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum