Cancerul colorectal, mai puțin frecvent la persoanele care consumă alimente bogate în flavanone și antociadinine

©

Autor:

Cancerul colorectal, mai puțin frecvent la persoanele care consumă alimente bogate în flavanone și antociadinine
Un aport ridicat de flavanone (o subclasă de flavonoide, compuși găsiți în principal în fructe și legume) și antocianidine (compuși care dau culoarea plantelor) reduce riscul de cancer colorectal, arată un studiu publicat în jurnalul Nutrients. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date colectate între anii 2017 și 2019 în două spitale din Italia, de la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 85 de ani, majoritatea de sex masculin, programați pentru o colonoscopie.
În studiu au fost incluși 100 de pacienți diagnosticați cu cancer colorectal și 200 de participanți fără cancer colorectal, dintre care jumătate cu adenom intestinal, o tumoare benignă ce precede adenocarcinomul colorectal. Participanții la studiu au completat chestionare privind frecvența alimentară, ce presupuneau indicarea frecvenței medie de consum a unor diverse alimente. Pentru a avea o imagine completă a dietei participanților înainte de colonoscopie, cercetătorii au inclus în chestionarele privind frecvența alimentară și o serie de băuturi alcoolice, grupuri de alimente și rețete specifice regiunii de unde proveneau.

Folosind informațiile disponibile despre conținutul de flavonoide al produselor alimentare analizate, cercetătorii au putut estima aportul mediu zilnic de flavonoide al fiecărui participant. Potrivit rezultatelor, aportul total de flavonoide nu a fost legat de riscul de cancer colorectal. Cu toate acestea, a fost observată o corelație pozitivă între aportul ridicat de flavanone, o subclasă de flavonoide și riscul de cancer colorectal. De asemenea, rata șanselor de a dezvolta cancer de colon a fost redusă inclusiv în rândul celor cu un aport ridicat de antocianidine.

Statistic, rata de apariție a cancerului de colon pentru antocianidine a fost de 0,32, în timp ce, pentru flavanone, rata a fost de 0,22. În ceea ce privește cancerul rectal, ratele au fost aproape de două ori mai mici.

sursa: News Medical
foto: aslysun/Shutterstock

Data actualizare: 02-07-2023 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 315
Bibliografie
Lower risk of colorectal cancer associated with dietary flavanone and anthocyanidin intake, link: https://www.news-medical.net/news/20221031/Lower-risk-of-colorectal-cancer-associated-with-dietary-flavanone-and-anthocyanidin-intake-according-to-new-research.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  •