Câmpul magnetic și hidrogelurile ar putea fi utilizate pentru creșterea de cartilaj nou

©

Autor:

Câmpul magnetic și hidrogelurile ar putea fi utilizate pentru creșterea de cartilaj nou
Potrivit unui studiu, magneții ar putea fi utilizați în locul materialelor sintetice pentru aranjarea celulelor astfel încât să crească noi țesuturi. Rezultatele pot ajuta la o vindecare mai de durată a leziunilor comune, spre exemplu degenerarea cartilajelor. Studiul a fost publicat în Advanced Materials.
Cercetătorii au observat că puteau aranja celulele în structuri care să formeze țesuturi complexe, fără alterarea celulelor. Până acum, oamenii de știință adăugau particule magnetice la celule astfel încât să fie atrase într-un câmp magnetic. Totuși, această metodă putea determina efecte nedorite pe termen lung la nivel celular.

La specia umană, țesuturile, spre exemplu cartilajul, se pot rupe, cauzând instabilitate sau durere. De cele mai multe ori, ruptura nu este totală, lăsând o gaură. Tehnicile utilizate în prezent presupun umplerea acestor găuri cu materiale sintetice sau biologice, care pot funcționa dar care, de multe ori, se uzează.

Există o zonă de la vârful cartilajului până jos, unde acesta intră în contact cu osul. La suprafața cartilajului există un număr mare de celule. Totuși, la locul de atașare a cartilajului la os, profund, celularitatea este scăzută.
În locul umplerii găurilor, cercetătorii au găsit o altă variantă și anume repavarea. Ei au descoperit că, dacă utilizau câmp magnetic extern și adăugau un lichid magnetic la o soluție hidrogel 3D, celule și alte obiecte fără magnetism, acestea puteau fi aranjate în modele asemănătoare țesuturilor naturale. La compoziție, cercetătorii au adăugat chiar și microcapsule de medicamente.

După contactul cu câmpul magnetic, soluția de hidrogel, precum și obiectele din interiorul ei, au fost expuse la lumina ultravioletă. Fenomenul a făcut ca totul să se închege, iar soluția magnetică să difuzeze. După încheierea experimentului, țesuturile nou dezvoltate au păstrat gradientul celular necesar.

Cu ajutorul tenhicii, oamenii de știință au reușit să refacă cartilajul articular. Țesutul artificial se aseamănă cu cel fiziologic, atât din punct de vedere al dispunerii celulare, cât și al proprietăților mecanice.

Noua tehnică poate fi utilizată pentru dezvoltarea unor țesuturi vii, care să fie implantate în cazul defectelor de cartilaj.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-11-2020 | creare: 26-11-2020 | Vizite: 661
Bibliografie
Magnetic field and hydrogels could be used to grow new cartilage: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201019125516.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proprietățile unice ale țesutului cartilajului, explorate în cadrul unui nou studiu
  • Cartilaj artificial creat cu ajutorul imprimantei 3D
  • Terapie inovatoare pentru repararea leziunilor măduvii spinării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum