„Tatuaj viu” prin printarea 3D a unui plasture din celule bacteriene

©

Autor:

„Tatuaj viu” prin printarea 3D a unui plasture din celule bacteriene
O echipă de cercetători din cadrul MIT a realizat un plasture viu din celulele bacteriene printate 3D, care își modifică culoarea în prezența anumitor compuși chimici.

Celulele bacteriene au fost modificate genetic pentru dezvoltarea unei tehnici de printare 3D de formare a tatuajelor vii care răspund la o varietate de stimuli.

Tatuajele electronice și tehnologiile cu cerneală inteligentă au schimbat de-a lungul ultimilor ani modul în care privim dispozitivele purtabile cu senzori.

Inițial cercetătorii au ales celulele organice bateriene deoarece pereții acestora pot rezista forțelor dispozitivului de printare 3D. Bacteriile s-au dovedit și a fi perfect compatibile cu hidrogelul necesar pentru printarea precisă.

S-a realizat astfel un plasture 3D din celulele bacteriene pe un suport strat de elastomer destinat să mimeze aspectul unui copac. Bacteriile de pe pe fiecare ramură au fost modificate prin tehnici de laborator astfel încât să răspundă la diferiți stimuli. A fost testat pe oameni, aplicându-se pe mână, iar după contactul unor elemente chimice specifice, bacteriile au produs iluminarea ramurilor diferit pentru fiecare compus chimic.

Perspectivele sunt destul de futuriste, cercetătorii menționând că tehnica va fi aplicată pentru crearea de  structuri complexe care să conțină mai multe tipuri de celule modificate care să comunice între ele simultan ca tranzistori în microchip-uri, și platforme computaționale care să fie purtate direct pe piele, ca tatuaje.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Advanced Materials.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 17-05-2019 | creare: 20-12-2017 | Vizite: 1767
Bibliografie
(1) 3D printed live bacteria creates world s first living tattoo, link:
https://newatlas.com/3d-printing-live-bacteria-cells-wearable-sensors/52485/
3D printing of living responsive materials and devices, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201704821/abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tatuajele cu senzori dermici pentru monitorizarea permanentă a pacienților
  • Kirigami îmbunătățește adaptabilitatea senzorii purtabili
  • Sistemele de control a sănătății personale pot include mască facială inteligentă și alte obiecte portabile
  •