Cafeaua ar putea fi aliatul persoanelor obeze
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat impactul consumului de cafea bogată în polifenoli asupra structurii corporale a indivizilor supraponderali sau obezi. În contextul creșterii preocupărilor globale privind obezitatea și asocierea acesteia cu boli precum diabetul tip 2, boala ischemică de inimă și cancer, cercetările au explorat modalități noi de abordare a acestei probleme de sănătate publică.
Studiul spaniol a implicat participanți cu vârste între 18 și 65 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) între 25 și 35 kg/m2, care nu fumau, nu urmau diete vegetariene sau vegane, și nu au schimbat recent obiceiurile alimentare sau de exerciții fizice. Aceștia au consumat zilnic trei cești de cafea comercială prăjită (RC) sau cafea experimentală prăjită ușor (LRC) timp de 12 săptămâni, cafeaua prăjită ușor fiind ajustată pentru a păstra un conținut ridicat de polifenoli.
Analizele au fost efectuate folosind cromatografia lichidă de înaltă performanță, iar rezultatele au arătat că cafeaua experimentală prăjită ușor conținea o cantitate semnificativ mai mare de acizi hidroxicinamici comparativ cu cafeaua comercială prăjită. Studiul a evaluat compoziția corporală a participanților, inclusiv masa de grăsime și masa musculară scheletică, și a monitorizat dieta și activitatea fizică a acestora.
Rezultatele studiului indică o scădere a procentului de grăsime corporală și o creștere modestă a masei musculare scheletice atât în grupul RC cât și în cel LRC, cu rezultate ușor mai favorabile pentru cafeaua prăjită ușor. Deși consumul de cafea experimentală prăjită ușor a condus la o reducere a masei de grăsime și la o creștere a masei musculare, diferențele față de cafeaua comercială prăjită nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Concluzia studiului sugerează că consumul moderat de cafea bogată în polifenoli, în special cafeaua prăjită ușor, poate avea beneficii în modificarea compoziției corporale la persoanele supraponderale sau obeze. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pe eșantioane mai mari pentru a confirma aceste constatări și pentru a evalua impactul diferit al cafelei prăjite ușor asupra compoziției corporale și a altor biomarkeri clinici.
sursa: News Medical
Studiul spaniol a implicat participanți cu vârste între 18 și 65 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) între 25 și 35 kg/m2, care nu fumau, nu urmau diete vegetariene sau vegane, și nu au schimbat recent obiceiurile alimentare sau de exerciții fizice. Aceștia au consumat zilnic trei cești de cafea comercială prăjită (RC) sau cafea experimentală prăjită ușor (LRC) timp de 12 săptămâni, cafeaua prăjită ușor fiind ajustată pentru a păstra un conținut ridicat de polifenoli.
Analizele au fost efectuate folosind cromatografia lichidă de înaltă performanță, iar rezultatele au arătat că cafeaua experimentală prăjită ușor conținea o cantitate semnificativ mai mare de acizi hidroxicinamici comparativ cu cafeaua comercială prăjită. Studiul a evaluat compoziția corporală a participanților, inclusiv masa de grăsime și masa musculară scheletică, și a monitorizat dieta și activitatea fizică a acestora.
Rezultatele studiului indică o scădere a procentului de grăsime corporală și o creștere modestă a masei musculare scheletice atât în grupul RC cât și în cel LRC, cu rezultate ușor mai favorabile pentru cafeaua prăjită ușor. Deși consumul de cafea experimentală prăjită ușor a condus la o reducere a masei de grăsime și la o creștere a masei musculare, diferențele față de cafeaua comercială prăjită nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Concluzia studiului sugerează că consumul moderat de cafea bogată în polifenoli, în special cafeaua prăjită ușor, poate avea beneficii în modificarea compoziției corporale la persoanele supraponderale sau obeze. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pe eșantioane mai mari pentru a confirma aceste constatări și pentru a evalua impactul diferit al cafelei prăjite ușor asupra compoziției corporale și a altor biomarkeri clinici.
sursa: News Medical
Data actualizare: 02-09-2024 | creare: 02-09-2024 | Vizite: 80
Bibliografie
Lightly roasted coffee: Benefits for overweight individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240901/Lightly-roasted-coffee-Benefits-for-overweight-individuals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum