Burnout sau depresie?

©

Autor:

Burnout sau depresie?

Pentru că unele dintre simptomele de burnout apar și în depresie, cele două pot fi confundate de persoanele la care sunt prezente în permanență oboseala și epuizarea, energia scăzută, stările de tristețe și mâhnire, probleme de concentrare și de memorie, scăderea motivației și performanței (simptome comune atât depresiei, cât și burnout-ului).

Deși au aceste manifestări similare, depresia și burnout-ul prezintă și diferențe. În primul rând, burnout-ul este considerat o stare de epuizare fizică și mai ales emoțională a persoanei la expunerea la stresul cronic de la locul de muncă, cu efecte negative pentru sănătatea sa fizică și mintală, respectiv creșterea riscului dezvoltării unor afecțiuni. Depresia este o tulburare psihică complexă, recunoscută unanim ca fiind o afecțiune ce necesită tratament pentru vindecare. În ceea ce privește burnout-ul, nu există un consens în lumea medicală privind considerarea acestuia ca fiind o afecțiune (unii susțin că în spatele burnout-ului stau tulburări precum depresia sau tulburările de anxietate).

Alte diferențe între depresie și burnout sunt sintetizate mai jos:

Burnout

  • Cauzele sunt legate de obicei de locul de muncă: apare atunci când cerințele și standardele de la serviciu (volum prea mare de lucru, conflict de roluri, lipsa suportului etc) produc un stres ridicat și permanent persoanei, care nu are abilitățile necesare de a face față.
  • Gândurile și stările negative sunt legate în principal de locul și condițiile de muncă.
  • Modificările condițiilor de lucru și strategiile de reducere a stresului au efecte benefice în cazul burnout-ului.


Depresie

  • Cauzele sunt generale: la baza depresiei stau o serie de factori genetici, psihologici și social care interacționează și duc la apariția tulburării.
  • Gândurile negative sunt despre majoritatea aspectelor vieții, nu doar despre locul de muncă.
  • În cazul depresiei este necesar tratamentul (psihoterapie combinată sau nu cu medicație, în funcție de severitate).
 
Distincția dintre burnout și depresie are implicații pentru tratament: la o persoană cu depresie, care bănuiește că se confruntă cu burnout-ul și face modificări în vederea reducerii stresului de la serviciu, poate crește riscul ca tulburarea depresivă să rămână netratată, pentru că măsurile adresate burnout-ului nu sunt suficiente pentru depresie.

Relația dintre depresie și burnout rămâne un subiect de cercetare în domeniul sănătății ocupaționale, cu atât mai mult cu cât și depresia, și burnout-ul sunt tot mai frecvente în populația generală.

Data actualizare: 03-03-2017 | creare: 03-03-2017 | Vizite: 3703
Bibliografie
(1) Depression: What is burnout?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072470/
(2) Relationship between burnout and depressive symptoms: A study using the person-centred approach, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213058614000060
(3) Interventions to alleviate burnout symptoms and to support return to work among employees with burnout: Systematic review and meta-analysis, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213058616300596
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •