Bortezomib, un posibil tratament pentru tumorile intestinale

Data publicării: 18-01-2010







Potrivit unui studiu publicat in revista medicala Cancer Research, Bortezomib, medicament care este deja aprobat in terapia unor tipuri de cancer, poate fi eficient ca tratament secundar pentru o tumoare rara a tractului gastrointestinal. Concluziile acestui studiu se bazeaza pe o serie de experimente care utilizeaza culturi de celule, conduse de o echipa de cercetatori din cadrul Institutului pentru Cancer al Universitatii din Pittsburgh (UPCI) .

Medicamentul care a facut obiectul studiului, Bortezomib (sau Velcade), este utilizat in tratamentul mielomului multiplu ai al anumitor limfoame, conform declaratiilor date de dr. Anette Duensing, profesor asistent de Patologie la Scoala de Medicina a Universitatii din Pittsburgh, investigator in Programul de Virusologie a Cancerului initiat de UPCI si autor principal al studiului mentionat anterior. Produsul respectiv functioneaza, in parte, prin prevenirea degradarii anumitor proteine, care, atunci cand se maturizeaza, declanseaza procesul de apoptoza, respectiv decesul celular programat, in celulele canceroase.

Pe baza acestor observatii, cercetatorii sunt de parere ca modul de functionare al acestui medicament poate constitui o metoda eficienta de a ucide celulele tumorale stromale gastrointestinale (GIST) . Pacientii care sufera de astfel de tumori sunt, de obicei, tratati cu imatinib, sau Gleevec, iar in majoritatea cazurilor terapia este eficienta in prima faza, insa raspunsurile complete la acest tratament sunt rare, a precizat dr. Duensing. Prin urmare, exista o nevoie medicala de agenti terapeutici secundari in tratamentul pacientilor ale caror tumori au devenit rezistente la imatinib. Trebuie precizat faptul ca majoritatea persoanelor care sufera de GIST dezvolta o rezistenta la medicatia standard.

In urma experimentelor cu o linie de celule GIST, oamenii se stiinta ai UPCI au descoperit ca administrarea de bortezomib a avut a efect moartea celulelor canceroase prin intermediul a doua mecanisme. Primul dintre acestea este faptul ca medicamentul respectiv a stimulat producerea unei proteine numite H2AX, ce promoveaza apoptoza celulara. A doua maniera de actiune constatata este aceea ca, in mod neasteptat, bortezomib suprima producerea de celule canceroase de catre o enzima numita KIT. Mutatiile primare de la nivelul enzimei KIT initiaza aparitia de celule GIST, in timp ce mutatiile secundare sunt raspunzatoare atat de progresia cancerului, cat si de dezvoltarea rezistentei la tratament a acestor tumori.

Informatiile prezentate de catre dr. Duensing au aratat ca bortezomib este activ si impotriva celulelor GIST rezistente la imatinib. „Acest fapt este interesant deoarece rezistenta la imatinib pare sa permita supravietuirea unui numar mici de celule canceroase”, a explicat aceasta. „Insa bortezomib intrerupe productia de KIT, astfel incat ar putea fi capabil sa elimine din organism si restul de celule tumorale”, a adaugat ea. Cu toate acestea, dr. Duensing avertizeaza ca bortezomib nu constituie, in prezent, o forma adecvata de terapie primara pentru GIST. Concluziile actuale sustin efectuarea de teste clinice suplimentare, in care sa fie implicati pacienti cu GIST, pentru a analiza beneficiile si riscurile administrarii acestui medicament ca tratament secundar.

Realizarea studiului mentionat a fost posibila cu ajutorul burselor acordate de catre Institutele Nationale de Sanatate, Societatea Americana a Cancerului, Fondul de Cercetare a Cancerului de tip GIST, Grupul Life Raft, Deutsche Krebshilfe, Trustul Virginia and Daniel K. Ludwig pentru Cercetare in domeniul Cancerului, UPCI si Departamentul de Sanatate Pennsylvania.
Sursa: FarmaBlu.ro, 18-01-2010, Vizualizari 1081
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.