Bolile cu transmitere sexuala
Autor: Redacția ROmedic
Bolile cu transmitere sexuala (BTS), ocupa un loc fruntas, fiind considerate una din principalele cauze de imbolnavire in randul populatiei. Metodele avansate de investigare si diagnostic, au permis in ultimii 40 de ani, identificarea unor noi agenti infectiosi: virusul HIV (tipul 1 si tip 2), virusul HTLV (virusul limfocitelor umane), virusul HPV (virusul papillomei umane), herpes virusul (asociat cu sarcomul Kaposi). De asemenea, s-a constatat ca unii patogeni (Neisseria gonorrhoeae, Haemophillus ducreyi), au dobandit rezistenta la antibiotice.
Climatul social si economic determina aparitia conditiilor favorabile raspandirii BTS. Infectia HIV/SIDA, gonoreea, infectiile cu chlamidii si sifilisul sunt principalele boli care afecteaza viata reproductiva in tarile in curs de dezvoltare. Infectia cu virusul imunodeficinetei umane (HIV) este principala cauza de deces la persoanele tinere, cu varste inre 25 si 45 de ani. Alte tipuri de virusi cu transmitere sexuala, HPV (virusul papillomei umane) si HBV (virusul hepatitic B) sunt cauze majore care conduc la aparitia cancerului de col uterin si a celui de ficat (carcinomul hepatocelular).
Virusurile HSV (herpes simplex) determina aparitia de ulceratii la nivel genital, favorizand prin intermediul acestor leziuni, contractarea mult mai usoara a virusului HIV. HSV poate fi transmis transplacentar, conducand la imbolnavirea sugarului. Virusul HTLV poate fi de asemenea transmis prin contact sexul, favorizand aparitia leucemiilor la persoana infectata.
Incidenta BTS de etiologie bacteriana (sifilisul, gonoreea), este in scadere in tarile industrializate, insa procentul de imbolnaviri se mentine crescut in tarile alfate in curs de dezvoltare. Se estimeaza ca mai mult de 50 % din locuitorii Statelor Unite, contracteaza o boala cu transmitere sexuala pana la varsta de 35 de ani (precentajul este alarmant).
Tratamentul bolilor cu transmitere sexuala este destul de costisitor din punct de vedere financiar, de aceea actiunile programelor de sanatate, trebuiesc orientate catre prevenirea si controlul acestor boli.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Despre trichomoniaza
- Posibila infectie ori BTS?
- Ce sa ma fac?????
- Analize - ajuta ?
- Test Papanicolau - bolile cu transmitere sexuala
- Oare sunt bolnav de sifilis.. am mai fost acum 10 ani
- BTS (HPV) la virgini?
- Boli cu transmitere sexuala!
- Bts de pe forfecuța de manichiura?
- O experienta nefasta. As dori sa stiu ce analize ar trebui sa fac