Bihor: SCJU anunţă performanţe excepţionale în radiologia intervenţională, în 2024

Data publicării: 19-12-2024

Bihor: SCJU anunţă performanţe excepţionale în radiologia intervenţională, în 2024 Compartimentul de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor, coordonat de Dr. Dan Mihoc, medic primar cu o experienţă de 10 ani dobândită în Franţa, a realizat în primul an de activitate peste 500 de proceduri endovasculare complexe, de înaltă performanţă, în tratamente minim-invazive, salvând vieţi şi îmbunătăţind calitatea vieţii pacienţilor din mai multe judeţe.

"În primul an de activitate, echipa noastră a realizat peste 500 de proceduri. Această activitate reflectă atât profesionalismul, dedicarea echipei medicale şi dotarea tehnică de ultimă generaţie, cât şi încrederea tot mai mare a pacienţilor şi a colegilor din specialităţile conexe în serviciile noastre. Tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic prin trombectomie mecanică reprezintă principala realizare a acestui an, cu un total de peste 200 de trombectomii mecanice efectuate în primul an de activitate. În compartimentul nostru au beneficiat de trombectomie mecanică pacienţi nu doar din judeţul Bihor, ci şi din judeţele învecinate - Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Mureş, şi Alba, consolidând astfel poziţia noastră de centru regional de excelenţă în tratamentul AVC-ului ischemic", a declarat, citat într-un comunicat de presă al SCJU, dr. Dan Mihoc.

Din echipa multidisciplinară mai fac parte, alături de dr. Dan Mihoc, alţi doi medici primari radiologi, Sebastian Boancă şi Călin Morgovan, specializaţi la Bucureşti şi la Clermont-Ferrand în Franţa, doi medici rezidenţi - Mihai Gherman şi Adriana Pop, cinci tehnicieni de radiologie medicală (Mircea Iacob, Nicolae Cioca, Alex Bîrsan, Andrei Lazăr şi Remus Florian) şi echipa de anestezie, formată din medicii şi asistentele secţiei de ATI.

Această echipă este disponibilă non-stop pentru a asigura în regim de urgenţă tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic, intervenind prompt pentru a oferi, în primele ore de la debutul simptomelor, procedura vitală, salvatoare, în acest caz, anume trombectomia mecanică. Astfel, se extrage cheagul de sânge care blochează fluxul sanguin la nivel cerebral, restabilind circulaţia sângelui în creier.

"Această intervenţie trebuie realizată cât mai repede, fiind singura opţiune eficientă în cazurile severe de AVC ischemic, pentru a preveni dizabilitatea permanentă sau chiar decesul", precizează medicul.

Pe lângă trombectomia mecanică, în 2024 au fost tratate endovascular prin embolizare 22 de cazuri de anevrisme cerebrale şi şapte cazuri complexe de fistule arteriovenoase şi un caz pediatric de malformaţie arteriovenoasă, afecţiuni rare care sunt tratate doar în câteva centre din România.

"Aceste rezultate confirmă expertiza şi experienţa echipei medicale şi poziţionează SCJU Bihor ca fiind centru de referinţă naţional pentru tratamentul endovascular în patologia cerebro-vasculară", se arată în comunicat.

În anul 2024, compartimentul de Radiologie Intervenţională a mai efectuat 93 de proceduri diverse de stenting carotidian şi periferic, 78 de angiografii diagnostice cerebrale şi 17 angiografii diagnostice periferice, proceduri esenţiale în stabilirea unui diagnostic cert şi a unei strategii terapeutice optime.

Echipa a mai intervenit de urgenţă endovascular, în scop hemostatic, în 23 de cazuri de hemoragii acute, care necesitau oprirea rapidă a sângerării pentru a salva viaţa pacienţilor.

Nu în cele din urmă, în 2024 s-a realizat un număr impresionant de proceduri ghidate imagistic, esenţiale pentru diagnosticul precis al pacienţilor: 25 de puncţii biopsii CT-ghidate şi 16 drenaje CT-ghidate.

"Compartimentul de Radiologie Intervenţională al SCJU Bihor a demonstrat că, printr-o finanţare adecvată, pot fi obţinute rezultate de excepţie, materializate printr-un record loco-regional de proceduri endovasculare complexe realizate în 2024. Fiind un domeniu dependent de resurse umane şi materiale constante, rămânem deschişi şi pregătiţi să ne ridicăm la cele mai înalte standarde de excelenţă medicală şi ne reafirmăm angajamentul de a asigura pacienţilor acces la tratament endovascular de înaltă performanţă, disponibil 24/7, care necesită însă o finanţare adecvată şi continuă din partea autorităţilor locale şi centrale", se menţionează în finalul comunicatului.

Acest compartiment special a fost inaugurat în 13 mai 2023, în prezenţa ministrului Alexandru Rafila. În acest scop a fost extins corpul Staţionarului I, amenajat pentru Angio-CT şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie: un angiograf biplan Philips Azurion şi un angio-CT Canon Alphenyx 4DCT. Nivelul înalt de dotare a acestui compartiment se mai regăseşte doar în şapte spitale din Europa. Aparatura medicală a fost achiziţionată prin fonduri transfrontaliere, cu finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, din fonduri proprii ale spitalului şi de la administraţia locală.
Sursa: Agerpres, 19-12-2024, Vizualizari 96
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.