Bacteria care cauzează lepra ar putea ajuta la regenerarea ficatului

©

Autor:

Bacteria care cauzează lepra ar putea ajuta la regenerarea ficatului
Bacteria Mycobacterium leprae, responsabilă de infecția cu lepră, ar putea fi folosită pentru creșterea și regenerarea ficatul uman. Un studiu al oamenilor de știință britanici, efectuat pe animale adulte, arată că bacteria poate reprograma celulele pentru a crește dimensiunea ficatului, fără efecte adverse. Descoperirile actuale, dacă vor fi traduse în studii clinice efectuate pe oameni, ar putea duce la dezvoltarea unei terapii pentru regenerarea ficatul îmbătrânit și pentru a crește durata de viață fără boală la oameni. 
Boala Hansen, denumită popular lepră, este una dintre cele mai cunoscute și totodată una dintre cele mai vechi afecțiuni de natură infecțioasă. Determinată de bacteria mycobacterium leprae, afecțiunea se caracterizează în general prin leziuni severe la nivelul pielii, a nervilor periferici și a țesuturilor care căptușesc interiorul nasului. Deși infecția cu bacteriile mycobacterium leprae este extrem de gravă, aceleași bacterii pot poseda o capacitate unică, aceea de creștere și de regenerare a unui organ vital, ficatul.

Comparativ cu alte modalități de regenerare a ficatului încercate anterior, precum cea a utilizării celulelor stem, care au provocat cicatrici hepatice și alte efecte adverse importante, bacteria Mycobacterium leprae nu a provocat efecte adverse. Experimentele care au dus la această concluzie au fost efectuate pe animale din specia armadillos, o gazdă naturală pentru bacterii Mycobacterium leprae.

Comparația între animalele infectate intenționat și animalele fără infecții, care s-au dovedit a fi rezistente la infecții, a arătat că animalele infectate au dezvoltat hepatomegalie (n.r afecțiune care descrie un ficat mărit), însă fără ca ficatul să fie vătămat, componentele sale vitale fiind funcționale. La animalele neinfectate, însă, ficatul a fost semnificativ afectat.

Autorii speră să dezvolte în viitor intervenții terapeutice mai sigure pentru întinerirea ficatului îmbătrânit.

sursa: Science Daily
foto: Elena Merkulova via Getty Images

Data actualizare: 22-11-2022 | creare: 22-11-2022 | Vizite: 375
Bibliografie
Ancient disease has potential to regenerate livers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221115113920.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Misterul științific care stă la baza regenerării membrelor pierdute de către salamandre, din nou în atenția cercetătorilor
  • Ficatul, nu și măduva osoasă, ar putea deschide calea regenerării organelor și țesuturilor la om
  • Este posibilă regenerarea și repararea inimii în urma unui atac de cord? Ce spun studiile?
  •