Antrenamentul creierului la copil

©

Autor:

Antrenamentul creierului la copil

„Antrenarea creierului” este o frază atrăgătoare introdusă nu de oamenii de știință, ci de marketerii care speră să valorifice comercializarea produselor care susțin învățarea la copii. Cele mai bune jucării de antrenare a creierului sunt cele care necesită un efort activ din partea copiilor și care sunt atrăgătoare, semnificative, care inspiră interacțiunea socială și care au un obiectiv clar de învățare.

Produsele care ajută la dezvoltarea creierului devin din ce în ce mai populare pentru copii și adolescenți. În ciuda comercializării care vizează utilizarea lor în populația generală, aceste produse pot oferi mai multe beneficii persoanelor cu deficiențe neurologice.

Jocuri care pot antrena creierul

Jucăriile și aplicațiile educaționale pot fi clasificate ca find cognitive, motorii și colaborative. Este adevărat că jocurile îți pot „antrena creierul”, deoarece creierul este mereu în schimbare și se află într-un proces de învățare continuu, în funcție de factorii externi. Ideea din spatele programelor de antrenament al creierului este similară modului în care dezvoltăm un mușchi prin exerciții fizice: provocând permanent memoria de lucru, jucând jocuri dificile, este posibil să creștem capacitatea acestuia. Acest lucru ar trebui să conducă la îmbunătățiri ale altor abilități care se bazează pe memoria de lucru, cum ar fi matematica, cititul și realizările academice.

 

Programele de antrenare a creierului sunt alcătuite din jocuri de memorie, puzzle-uri sau chiar jocuri care necesită o reacție rapidă. Aceste programe sunt distractive și asigură antrenarea atenției și a abilităților cognitive, astfel încât, în timp, copiii se pot perfecționa.

Jocurile de construcții

Jucăriile de construcții, de exemplu, au fost populare pe piața jucăriilor educaționale, iar cercetările sugerează că cei mici învață, în timp ce se joacă. De exemplu, construirea blocurilor cu jucării precum LEGO este o activitate antrenantă, semnificativă și interactivă social. Atunci când le folosesc, copiii trebuie să rotească bucățile, să alinieze marginile și să observe formele. Cercetătorii au descoperit că cei care se joacă cu jucării înrudite, precum puzzle-uri, au o capacitate de transformare spațială îmbunătățită. (1)

Jocurile de cuvinte

Jocurile de cuvinte precum Scrabble Junior și Boggle Junior îi învață pe copii cum să reorganizeze cuvinte în unități de sens. Cercetătorii au descoperit că cei care au jucat astfel de jocuri și-au îmbunătățit raționamentul fluid sau viteza de procesare, în funcție de tipul de antrenament la care au fost expuși. (2) Aceste jocuri îndeplinesc criteriile de implicare activă, semnificativă și socială, cu un element suplimentar de concurență, care ar putea avea legătură și cu motivația sporită pentru învățare.

Tetris și Minecraft

Anumite aplicații pot, în mod similar, să stimulează învățarea. Cercetătorii au analizat efectele jocului Tetris la copii și au descoperit că acest joc poate îmbunătăți abilitățile de rotație mentală și vizualizare spațială. De asemenea, oamenii de știință investighează efectele jocului Minecraft, în care jucătorii construiesc diferite tipuri de blocuri tridimensionale. Până în prezent, Minecraft a fost folosit pentru a preda geometria spațială, limbi și ecologie, printre alte subiecte. (3) Caracteristicile active, antrenante, semnificative și interactive din acest joc servesc obiectivul dezvoltării abilităților cognitive prin rezolvarea problemelor.

Sunt aceste metode validate științific?

Este cunoscută ideea că jocurile video pot stimula memoria copiilor și abilitățile de rezolvare a problemelor. Plecând de la această teorie, un trio de psihologi spanioli a investigat verdicitatea acestor afirmații prin analiza datelor privind utilizarea antrenamentului cerebral la copii sau adolescenți din „aplicații de formare disponibile comercial”. (4)

Majoritatea studiilor au constatat doar efecte „de transfer”, ceea ce înseamnă că antrenamentul a avut tendința de a produce doar o performanță mai bună la sarcini similare cu jocurile pe care subiecții le-au jucat. Doar 15,7% dintre studiile publicate au arătat dovezi pentru efecte de „transfer pe termen lung”, adică pentru beneficii care afectează viața de zi cu zi a unui utilizator.

Cu toate acestea, există dovezi de specialitate care susțin că, în ceea ce privește copiii cu dizabilități de învățare sau probleme de comportament precum ADHD sau autism, metodele amintite mai sus pot îmbunătăți performanța academică. Mai exact, un program numit Cogmed a fost susținut de cea mai mare cantitate de cercetări.

În continuare, oamenii de știință dezvoltă programe care vizează, în mod similar, îmbunătățirea învățării prin utilizarea repetată a unei anumite abilități cognitive. La urma urmei, există în mod clar apetitul pentru aceste jocuri din partea profesorilor, copiilor și a părinților, așadar utilizarea lor se poate dovedi o activitate distractivă de învățare.


Data actualizare: 17-09-2023 | creare: 11-10-2019 | Vizite: 1456
Bibliografie
1. Levine, S. C., Ratliff, K. R., Huttenlocher, J., & Cannon, J. (2012). Early puzzle play: A predictor of preschoolers’ spatial transformation skill. Developmental Psychology, 48, 530–542. doi: 10.1037/a0025913.
2. Garris, R., Ahlers, R., & Driskell, J. E. (2002). Games, motivation, and learning: A research and practice model. Simulation & Gaming, 33, 441–467. https://doi.org/10.1177/1046878102238607
3. Bebbington, S. (2014). A case study of the use of the game Minecraft and its affinity spaces for information literacy development in teen gamers (Doctoral dissertation). University of Ottawa, Ontario, Canada.
4. Brain Training in Children and Adolescents: Is It Scientifically Valid? Url: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00565/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile imaginare susțin gândirea creativă la copii
  • Nou studiu privind eficiența antrenamentelor cerebrale în reducerea demenței
  • Fitness cognitiv - cele mai bune moduri prin care îți pui mintea la treabă (pentru o bătrânețe lucidă)
  •