ROmedic Cabinete medicale Piatra Neamt Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Piatra Neamt

Litotritie

Autor: Antares Clinic

Litotriţia extracorporeală cu unde de şoc sau ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) este o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale. Avantajul acestei investigatii este instrumentele nu sunt introduse in corpul uman. Calculii sunt sfaramati prin unde de şoc produse în afara organismului, undele penetrează ţesuturile fără a produce leziuni acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor se elimină spontan prin urină. Aproximativ 80% din calculii renoureterali au indicaţie de rezolvare prin ESWL, metoda este foarte solicitată datorită suferinţei clinice reduse şi a reintegrării rapide socio-familiale (tratament ambulator sau spitalizare minimă).
Pacientul scapa de pietre fara operatie!
Indicatiile pentru ESWL sunt:
-pacientii cu rinichi unic la care terapia de expectativa si pasajul spontan al calculului poate conduce la anuria;
-pacientii cu hipertensiune, diabet sau alte conditii medicale care predispun la insuficienta renala;
-calculi cu diametrul peste 1 cm la care eliminarea spontana este improbabila;
-calculi asociati cu dureri persistente, necontrolate medicamentos;
-calculi asociati cu blocarea caii urinare determinind degradarea parenchimului renal;
-calculi asociati cu infectia urinara avind risc de pielonefrita, pionefroza si urosepsis;
-calculii prizonieri, fara simptomatologie si fara tendinta la crestere;
-calculi renali cu diametrul maxim 2-3 cm si localizati lombar sau pelvin.
Pregatirea pacientului inainte de litotritie (ESWL)?
Inainte cu o saptamana trebuie intrerupt (cu avizul medicului) tratamentul cu anticoagulante si antiagregante plachetare. In ziua precedenta examinarii, pacientul trebuie sa consume alimente usor digerabile(fructe si legume, cereale), iar in ziua examinarii trebuie sa nu manance si sa isi ia medicatia uzuala (pentru afectiuni cronice), cu o cantitate mica de apa.
Inainte de a incepe investigatia pacientul trebuie sa urmeze un protocol de investigaţii paraclinice (hemoleucograma, probe de coagulare, uree si creatinina, sumar urina, EKG) şi imagistice (radiografie reno-vezicală pe gol, urografie intravenoasă ,ecografie reno-vezicala). La bolnavii vârstnici sau la cei cu boli asociate, am completat aceste investigaţii în funcţie de afecţiunile prezente. Pentru o indicaţie terapeutică corectă, pentru creşterea eficacităţii terapiei prin litotriţie extracorporală cât şi pentru o reducere semnificativă a complicaţiilor este necesară o explorare atentă a fiecărui bolnav care este supus unui protocol de investigare, urmărind anumiţi parametrii, cum este mărimea şi compoziţia calculului, funcţionalitatea rinichiului, structura morfologică a arborelui pielocaliceal şi a ureterului cât a complicaţiilor consecutive litiazei.
Cum se efectueaza litotritia?
Litotriptorul incearca sa sparga calculi cu distrugeri colaterale minime folosind un puls acustic aplicat extern, de intensitate inalta. Pacientul sedat sau anesteziat sta asezat pe patul aparatului, cu spatele sustinut de un dispozitiv plin cu apa plasat la nivelul rinichilou. Un sistem de imagistica cu raze X sau unul cu ultrasunete este folosit pentru a localiza calculul si a tinti tratamentul. Litotriptorul are o piesa de forma unei jumatati de elipsa care se deschide spre pacient. Pulsul acustic este generat in punctul elipsoidal care este tintit spre pacient si spre localizarea calculului. Tratamentul incepe cu intensitatea cea mai mica a aparatului, cu pauza lunga intre pulsuri pentru a obisnui pacientul cu senzatia.
Procedura este putin dureroasa, in functie de calcul se apeleaza la sedare(anestezie locala sau regionala poate produce durere (in general suportabila). Pacientul este supravegheat o ora dupa interventie, dupa care poate pleca acasa. El va primi medicatie impotriva durerii si va trebui sa consume multe lichide (2-3 l) pentru a favoriza eliminarea fragmentelor de calcul. Pacientul este informat sa urineze intr-un recipient pentru obtinerea fragmentelor de calcul pentru a putea fi efectuata analiza lor in laborator, este importanta pentru a preciza natura lor si a putea lua masuri de prevenire in viitor. Exista mai multe criterii care orienteaza in alegerea acestei metode de tratament: pozitia, structura, dimensiunile calculului. Litotritia extracorporeala se foloseste pentru eliminarea calculilor renali si celor situati in partea superioara a ureterului, la confluenta cu rinichiul (ureterul este tubul care conduce urina de la rinichi la vezica urinara), cu marime de pana la 2 cm . Unii calculi (de exemplu cei de cistina sau unele varietati de oxalat de calciu) au o structura mai dura si nu pot fi distrusi in acest mod.
Procedura dureaza aproximativ 30-60 minute.
Prognostic si evolutia pacientului dupa litotritie (ESWL):
In general rata de succes este peste 90%, pacientii raminind fara calculi pina la 2 ani. ESWL este sigura si eficienta. Pe masura ce diametrul calculului depaseste 2 cm, rata succesului scade semnificativ fiind de 50% in monoterapia ESWL. Localizarea calculilor afecteaza deasemeni eficacitatea. Calculi localizati in polul inferior renal avind o rata de esec mai mare. La pacientii cu agregate litiazice sau calculi peste 1 cm, nefrolitotomia este o metoda mai eficace decit ESWL. Desi tipul litotriptorului si a anomaliei renale nu influenteaza eficacitatea, diametrul calculului si numarului acestora are un efect semnificativ.
Centrul este dotat cu aparatura de ultima generatie (LITHO GOLD) si cu o echipa medicala formata din medici cu inalta calificare.

 
Programare