Ecografie
Ecografia (denumita si sonografie sau ultrasonografie) este o tehnica ce apartine imagisticii medicale, o metoda de investigare si diagnostic a corpului uman. Ea foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini medicale de detaliu, oferind informatii privind starea de sanatate a unei zone/organ investigat. Cu ajutorul acestei investigatii se pot vizualiza organele interne, sistemul musculo-scheletal, sistemul vascular si tesuturile moi. Sonografia unor organe reprezinta valoarea diagnostica esentiala, pentru altele reprezinta o metoda complementara si doar in conjunctie cu alte investigatii, poate fi determinanta pentru diagnostic.
Ecografia se bazeaza pe utilizarea sunetelor de frecventa inalta (ultrasunetele). Ultrasunetele sunt unde sonore sau vibratii mecanice cu frecvente mai mari de 20 000 Hz. Urechea umana este sensibilă la sunete cu frecvențe cuprinse aproximativ între 20 Hz și 20 kHz (20.000 Hz), cu diferențe apreciabile de la un individ la altul.
In functie de organul investigat, viteza de propagare a undelor difera datorita structurii pe care o traverseaza, respective de densitatea ei. O parte din aceste ultrasunete emise sunt reflectate, intorcandu-se la transductor (dispozitiv de mici dimensiuni, atasat de ecograf printr-un cablu, prin intermediul caruia sunt transmise undele sonore, iar mai apoi receptate), altele trec mai departe prin structurile pe care le parcurg.
Dintre toate metodele de investigatie imagistica, ecografia este considerata neinvaziva si de aceea aceasta poate fi aplicata la orice categorie de pacienti, inclusiv la gravide in urmarirea sarcinii sau a unor patologii.
.