Începând cu data de 18 mai 2020 îmi voi relua activitatea în cabinet. Pot oferi în continuare și sedințe în mediul online, via Skype, WhatsApp videocall. Dacă doriți o programare, vă rog să mă apelați la nr. 0726735724.
ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timisoara

Ce este psihoterapia

Autor: psih. Alina Anghel
Ce inseamna sa urmezi un proces terapeutic

Consilierea si psihoterapia sunt intalnirea intre un specialist si una sau mai multe persoane aflate in dificultate, avand ca scop asistarea respectivei persoane, pentru a isi depasi sau gestiona problemele. Consilierea e mai mult ca un proces de rezolvare de probleme, psihoterapia mai mult ca un proces de vindecare sufleteasca.

Spre deosebire de psihiatrie, unde primesti medicamente care altereaza echilibrul chimic din corp, in psihoterapie schimbarile au loc la nivel psihic, si substantele din corp isi revin la echilibru ca urmare al procesului de vindecare. Astfel ai sanse ca problema sa nu revina la primele dificultati intalnite, pentru ca nu actionezi numai asupra simptomelor ei, ci asupra cauzei care provoaca acele simptome.

Nu te voi judeca, nu-ti voi da sfaturi, nu voi lua decizii in locul tau, dar voi face tot posibilul sa te ajut sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru tine.

Terapia este o schimbare pe care o incepem impreuna in cabinet, dar care se petrece in viata ta datorita dorintei si efortului tau din afara cabinetului. Sedintele sunt puncte de cotitura, pentru ca in timpul lor ghidarea terapeutului te ajuta sa te descarci, sa descoperi si sa decizi care este directia cea mai buna de urmat pentru tine, dar o terapie nu are efect numai in cabinet. Intre sedinte ai ocazia sa pui in practica si sa testezi moduri diferite de a privi lucrurile si de a actiona si ai ocazia sa vezi reactia persoanelor importante pentru tine si sa le implici in schimbarea ta.

Ce face terapeutul si ce face clientul

Tu vei vorbi terapeutului despre lucrurile importante pentru tine, atat dificultatile prezente cat si calitatile si abilitatile tale. Terapeutul va asculta cu atentie si iti va pune intrebari ca sa te inteleaga mai bine, ca sa explorati si clarificati impreuna situatia si ca sa isi dea seama ce tehnici terapeutice ti s-ar potrivi si te-ar ajuta in gasirea solutiilor. Iti va propune anumite activitati sau experimente in sedinta sau pentru perioada dintre sedinte, iti va explica care este sensul lor si veti stabili impreuna care e lucrul cel mai semnificativ pentru tine pe care il poti face pentru a consolida schimbarea in bine.

Ce NU face terapeutul

Terapeutul nu te judeca, nu te critica, nu te sfatuieste ce sa faci si ce sa nu faci. Terapeutul nu te atinge fara sa-ti ceara permisiunea. Terapeutul nu intra intr-o alta relatie extraterapeutica cu tine, indiferent de ce natura (prieteneasca, sexuala, comerciala, etc).

Terapeutul nu iti impune nimic, ci doar propune si iti cere consimtamantul informat si angajamentul. Terapeutul nu schimba regulile relatiei fara sa aiba permisiunea ta si negociaza impreuna cu tine schimbarile, astfel incat procesul tau terapeutic sa nu sufere.

Psihoterapia nu este acelasi lucru cu psihiatria, asadar terapeutul nu iti va prescrie medicamente (decat daca este intamplator si medic psihiatru).

Beneficii si Riscuri

Atunci cand urmezi o psihoterapie sau consiliere psihologica iti poti rezolva problemele si dificultatile, iti poti imbunatati relatiile cu ceilalti, poti invata moduri noi si mai “prietenoase” de a te privi pe tine, si poti duce o viata mai satisfacatoare.

In acelasi timp trebuie sa stii ca nu exista garantia ca aceste lucruri se vor intampla. Depinde si de tine, de scopurile tale si de efortul pe care esti dispus sa il faci.

Procesul terapeutic presupune si riscuri: lucrurile care se discuta de multe ori in terapie pot fi neplacute si dureroase, si poti trece prin momente de suferinta si disconfort. Suntem alaturi de tine in aceste momente ca sa te ghidam pe calea cea mai usoara spre vindecare. Schimbarea ta te poate face sa-ti reevaluezi relatiile si sa realizezi ca unele nu sunt multumitoare pentru tine.
 
Programare