Angajații care lucrează de acasă, mai fericiți și mai productivi

©

Autor:

Angajații care lucrează de acasă, mai fericiți și mai productivi
În ciuda dezavantajelor pe care le poate avea lucratul de acasă (cum ar fi lipsa interacțiunii cu colegii), se pare că angajații care lucrează astfel sunt mult mai fericiți și mai productivi decât cei care petrec cele 8 ore de lucru la birou.

Aceasta este concluzia studiului TINYpulse, un sondaj care măsoară nivelul de fericire al angajaților americani penru a le oferi liderilor informații despre nivelul acestora de mulțumire, frustrare, epuizare etc.

Pentru acest studiu, autorii au analizat răspunsurile privind fericirea provenind de la 509 angajați din SUA, care lucrau de acasă, pe care le-au comparat cu un eșantion general de peste 200 000 de angajați, care lucrau la sediul firmei ori de acasă. Comparând media răspunsurilor celor două grupuri, s-a observat că:
  • cei care lucrau de acasă aveau o medie a nivelului de fericire de 8.1, comparativ cu cei din eșantionul general, la care media era de 7.42; dintre cei care lucrau de acasă, cei mai fericiți s-au declarat cei care lucrau mai puține ore pe zi, timp de 7 zile pe săptămână, comparativ cu cei care aveau un program standard între 9.00 și 17.00, de luni până vineri;
  • angajații de acasă au declarat că se simt mult mai valorizați (o media a răspunsurilor de 7.75) decât cei care lucrează la birou (medie de 6.69).

Singurul aspect la care cei care lucrau la sediul firmei au mai mult de câștigat este cel legat de relația cu colegii de serviciu. În schimb, pe lângă un nivel mai mare de fericire și valorizare, cei care lucrează de acasă consideră că sunt mult mai productivi, o posibilă explicație fiind reducerea numărului și duratei pauzelor.

Un alt aspect interesant relevat de studiu este cel legat de necesitatea de a face naveta. Erau mult mai mulțumiți de posibilitatea de a lucra de acasă cei care făcuseră naveta între 6 și 10 ani, comparativ cu cei care făcuseră naveta doar 1 an. Pe de altă parte, lucratul de acasă este un motiv de feririce doar dacă angajații au posibilitatea de a face această alegere, nu și dacă le este impusă.

Principalele dezavantaje ale studiului sunt numărul mic de respondenți si faptul că datele despre nivelul de fericire și de productivitate au fost obținute în urma auto-evaluării. Pe de altă parte, însă, rezultatele confirmă concluzia unui studiu din 2015, realizat de cercetătorii de la Harvard, conform căruia performanța angajaților care lucrează de acasă crește semnificativ după ce nu mai sunt nevoiți să meargă la birou. În plus, ar scădea numărul pauzelor și al concediilor medicale.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 10-10-2019 | creare: 17-05-2016 | Vizite: 1043
Bibliografie
People who work remotely are happier and more productive, study finds, link: https://www.sciencealert.com/working-remotely-makes-you-happier-and-more-productive
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum