Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer și boli cardiometabolice

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer și boli cardiometabolice
Un studiu recent în The Lancet Regional Health a explorat legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de multimorbiditate implicând cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Numărul persoanelor cu multiple boli cronice a crescut, în special în țările cu venituri mari. Consumul global în creștere de alimente ultraprocesate, care reprezintă 50-60% din aportul zilnic de energie în unele țări, este îngrijorător, aceste alimente fiind fabricate industrial și adesea ambalate, cum ar fi cerealele, biscuiții, carnea reconstituită, pastele instant și băuturile îndulcite.
Studiul EPIC, care a început între 1992 și 2000, a implicat aproximativ 520.000 de participanți din 10 țări europene. După excluderea anumitor date și participanți cu afecțiuni preexistente, a rezultat o cohortă finală de 266.666 de participanți, majoritatea femei. Dieta participanților a fost înregistrată precis, iar factorii demografici și de stil de viață au fost colectați. A fost utilizat un model Cox proporțional de hazard multivariabil pentru analiză.

Rezultatele au arătat o asociere pozitivă între consumul mai mare de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta multimorbiditate, chiar și după ajustarea pentru indicele de masă corporală (IMC). Consumul de alimente ultraprocesate a reprezentat aproximativ o treime din aportul caloric zilnic al participanților. În decursul unei perioade medii de urmărire de 11,2 ani, 4.461 de participanți au dezvoltat multimorbiditate. Analiza detaliată a diferitelor subgrupuri de alimente ultraprocesate a relevat că produsele pe bază de animale și băuturile îndulcite artificial au fost asociate pozitiv cu riscul de multimorbiditate, în timp ce produsele de patiserie și cerealele ultraprocesate au avut o asociere inversă.

Analizele de sensibilitate au confirmat aceste constatări și au evidențiat complexitatea relației dintre consumul de alimente ultraprocesate și multimorbiditate. Studiul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra impactului potențial al acestor alimente asupra sănătății și contribuie semnificativ la înțelegerea riscurilor asociate cu dieta.

sursa: News Medical
foto:  Daisy Daisy/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-11-2023 | creare: 23-11-2023 | Vizite: 443
Bibliografie
Consumption of UPFs increases the risk of cancer and cardiometabolic multimorbidity, link: https://www.news-medical.net/news/20231117/Consumption-of-UPFs-increases-the-risk-of-cancer-and-cardiometabolic-multimorbidity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum