Alimente interzise până la vârsta de un an

Alimente interzise până la vârsta de un an

©

Autor:

Alimente interzise până la vârsta de un an
AlimentaÅ£ia bebeluÅŸilor reprezintă un palier care necesită toată atenÅ£ia ÅŸi dedicarea părinÅ£ilor. Călătoria printre biberoane, castronele, linguriÅ£e ÅŸi gusturi noi poate fi foarte interesantă ÅŸi bine primită de către cei mici, însă doar cu condiÅ£ia de a fi hrăniÅ£i corect ÅŸi sănătos, conform etapelor de creÅŸtere ÅŸi specificului acestora.

Sistemul digestiv al bebeluÅŸilor

Imediat după naÅŸtere, sistemul digestiv al bebeluÅŸilor obiÅŸnuit doar cu lichidul amniotic, intră într-un proces alaborat de maturizare, ajutându-l pe cel mic să se adapteze noilor surse de hrană. Prima formulă de hrană va fi sub formă lichidă, contând în lapte matern sau formule de lapte praf.

Acestă formă de hrană va asigura tot necesarul nutritiv până în jurul vârstei de 5-6 luni, punct în care nevoile nutritive ale organismului bebeluÅŸului cresc, iar sistemul digestiv este pregătit să intre în contact cu hrana semi-lichidă ÅŸi solidă. Pentru protejarea sistemului digestiv care se află în plină transformare ÅŸi adaptare, se vor respecta regulile legate de hrana copii, astfel încât nu fie suprasolicitat ÅŸi să nu manifeste intoleranÅ£e alimentare.

Debutul diversificării alimentare

MicuÅ£ii hrăniÅ£i pe cale naturală vor intra în contact cu hrana solidă în jurul vârstei de cinci-ÅŸase luni, pe când cei hrăniÅ£i cu formule de lapte praf pot începe diversificarea încă de la vârsta de patru luni. Introducerea de noi alimente ÅŸi texturi se va face la recomandarea medicului pediatru, respectând regulile impuse.

Se începe cu piureuri de fructe ÅŸi legume, se continua cu cărnică fiartă, gălbenuÅŸ de ou fier, brânzică dulce de vaci, cereale fără gluten, biscuiÅ£ei, mere rase, banane ÅŸi iaurturi.

În jurul vârstei de un aniÅŸor, deja pot consuma prăjiturele făcute în casă, ciorbiÅ£e ÅŸi carne de peÅŸte slab. Toate ingredientele vor fi proaspete ÅŸi bine preparate termic.

Alimente interzise bebeluÅŸilor

Sistemul digestiv al bebeluÅŸilor, aflat în plin proces de maturizare, nu este încă pregătit să facă faţă anumitor alimente, astfel că se impune prudenţă în administrare. Dintre acestea ar trebui eviate total până la vârsta de un an căpÅŸunile, fragii, zmeura, fasolea uscată, mazărea, albuÅŸul de ou, peÅŸtele gras, fructele de mare, brânzeturile fermentate, mezelurile, mierea, carnea de porc, de miel sau vânatul. De asemenea, unui copil cu vârsta sub un aniÅŸor nu i se vor administra prăjituri cumpărate, creme, ciocolată, îngheÅ£ată, sucuri acidulate, maioneză, prăjeli, rântaÅŸuri, murături, produse picante sau hrană tip fast-food.

Pentru siguranÅ£a micuÅ£ului, metoda de a-l lăsa să guste tot ceea ce mănânci tu ca adult, va trebui evitată. Riscul de a intra în contact cu alimente greu de digerat este mare, astfel ca nu se recomandă încurajarea jocului în farfuria ta, mai cu seamă că nu este deloc igienic. Oricare dintre aceste alimente pot genera manifestarea intoleranÅ£ei alimentare sau, mai grav, a reacÅ£iilor alergice, context în care se impune control medical de urgenţă ÅŸi administrarea anumitor medicamente sau ceaiuri, gama oferită de farmacie online acoperind o paletă foarte extinsă de produse ÅŸi categorii.


Data actualizare: 01-01-2022 | creare: 01-01-2022 | Vizite: 611
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: