Alimentatie adolescent

©

Autor:

Alimentatie adolescent
Alimentatia adolescentului trebuie sa fie adaptata necesitatilor cresterii si dezvoltarii organismului sau. In acelasi timp tanarul devine tot mai independent si ia mai multe decizii privind alimentatia; din acest motiv, parintii trebuie sa cultive adolescentilor obiceiuri alimentare sanatoase - preparati mese nutritive, cu cereale integrale, fructe si legume, carne slaba si produse lactate cu continut scazut de grasimi; incurajati participarea tuturor membrilor familiei la masa; incurajati adolescentii sa serveasca un mic dejun sanatos si suficient cantitativ; pastrati in casa doar alimente sanatoase; pregatiti tanarului un pachetel cu mancare sanatoasa pentru pauza de la scoala.

Datorita faptului ca in timpul dezvoltarii baietii castiga mai mult in masa musculara, iar fetele castiga mai mult tesut adipos, necesarul energetic si proteic difera: la baieti creste pana la 16 - 17 ani, iar la fete creste incepand cu 12 - 14 ani, apoi scade. Necesarul nutritiv zilnic pentru adolescenti 14, 15 - 18 ani:
Baieti - 3. 000 calorii
proteine - 59 g
calciu - 1. 000 mg
fier - 12 mg
zinc - 15 mg
acid folic - 200 mcg
sare - 6 g
Fete - 2. 200 calorii
proteine - 44 g
calciu - 800 mg
fier - 15 mg
zinc - 12 mg
acid folic - 60 mcg
sare - 6 g

Factorii care contribuie la formarea unor proaste obiceiuri alimentare sunt mancarurile fast-food la un pret scazut si sarace in elemente nutritive, accesul limitat la alimentele sanatoase atunci cand adolescentul se afla departe de mediul familial, impresia ca alimentele fara grasimi si neprocesate nu sunt gustoase, lipsa informatiei privind alimentatia sanatoasa, exemplul prost dat in familie, impactul media asupra adolescentilor - incidenta crescuta de tulburari alimentare la tinerele care isi doresc un corp "perfect".

Cele mai intalnite probleme de nutritie la adolescenti sunt deficitul de calciu si fier, obezitatea si subnutritia. Factorii de risc intalniti in aparitia deficientelor nutritionale sunt tulburarile alimentare, afectiunile cronice, consumul de alcool sau droguri, sarcina la adolescente, o dieta vegetariana stricta, precum si statutul socio-economic redus. Deficientele nutritionale din perioada adolescentei au drept consecinte in viata adulta aparitia mai multor boli si afectiuni: obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer, osteoporoza, hiperlipidemie, intarzieri in maturizarea sexuala, etc.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 22-01-2010 | Vizite: 14253
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația nesănătoasă poate perturba ireversibil capacitatea de memorare a adolescenților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum