Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. SEMNE SI MITURI.

DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. SEMNE SI MITURI.
Dependenta de jocuri (jocul compulsive) este o boala a controlului impulsurilor. Jucatorii compulsivi (si dependenti) nu-si pot controla impulsul de a juca, chiar atunci cand ei stiu ca jucatul/pariatul le provoaca suferinta lor insisi sau familiei.
Jocurile de noroc sunt aproape in permanenta in mintea jucatorilor, in ciuda consecintelor sau a situatiei in care se afla. Acestia continua sa joace indiferent de faptul ca sunt euforici sau depresivi, imbogatiti sau ruinati financiar. Chair si atunci cand toate conditiile sunt impotriva lor, chiar si atunci cand nu-si mai pot permite sa piarda, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc nu se pot abtine sa nu joace.

Dependenta de jocuri de noroc afecteaza incet dar sigur relatiile cu cei dragi (soti, familie, prieteni, etc.) si conduc la situatii financiare neplacute. Te poate determina sa faci lucruri pe care nu credeai ca o sa ajungi sa le faci vreodata precum: furtul banilor, ascunderea lor, minciuna, imprumutul unor sume de bani de la persoane cel putin dubioase, luarea unor decizii in defavoarea ta.
Poate iti spui adesea ca nut e poti opri insa jucatul compulsive si dependenta de jocuri pot fi tratate. Daca esti gata sa admiti ca ai o problema cu jocurile de noroc si doresti sa fii ajutat, atunci poti sa depasesti aceasta problema a jocurilor de noroc si sa-ti reiei controlul asupra vietii tale.

Semne si simptome ale dependentei de jocuri de noroc

Dependenta de jocuri de noroc (pariuri, carti, aparate, ruleta, poker, etc.) este considerata ca fiind o boala atipica, ascunsa, pentru ca ea nu manifesta semne sau simptome precum dependenta de alcool sau de droguri.
Persoanele dependente de jocuri de noroc isi neaga dependenta sau refuza discutiile ce au ca subiect jocurile sau dependenta de ele. In plus ele au tendinta de a minimiza riscurile la care se expun si nu constientizeaza adevarata natura a consecintelor negative pe care le pot suferi. De foarte multe ori ascund ca se duc sa joace, mint, manipuleaza sau promit ca nu se mai duc la jocuri.

Ai o problema cu dependenta de jocuri? Probabil ca ai o problema daca:

1. Simti nevoia sa tii secret faptul ca mergi sa joci. Iti place sa stie cat mai putina lume unde mergi sa joci si cat cheltuiesti cu jocurile. Iti place sa crezi ca intr-o buna zi o sa-i surprinzi pe cei dragi cu o suma imensa castigata la jocuri.

2. Ai probleme/dificultati in a-ti controla impulsul de a juca. Odata ce ai inceput sa joci iti dai seama ca iti este foarte dificil sa te opresti si sa pleci. Constati ca esti prins si ca esti dispus sa-ti cheltuiesti si ultimul banut in speranta ca vei castiga sau ca vei fi tu cel norocos, te crezi mai special si speri ca aparatul te va premia pe tine. cauti cu disperare amici, prieteni dispusi sa te imprumute cu o suma de bani in speranta ca vei juca mai bine si-ti vei recupera toti banii pierduti.

3. Joci chiar si atunci cand nu mai ai bani. U semn de alarma este atunci cand esti din ce in ce mai disperat sa joci ca sa-ti recuperezi pierderile. In disperarea momentului esti gata sa intri in banii alocati pentru rate, facturi, banii pentru mancare sau rechizitele copilului. Esti tentat sa te imprumuti desi stii ca este foarte greu sa dai banii inapoi.
Esti dispus sa iti vinzi unele obiecte personale - ceas, bijuterii, etc. - pentru a juca sau pentru a-ti acoperi unele datorii. Incepi sa crezi in idea ca pariind mai multi bani este singura metoda prin care poti castiga mai mult sau iti poti recupera pierderea. Insa asta nu face decat sa-ti sporeasca mai mult si mai mult pierderile, datoriile.

4. Familia si prietenii tai sunt ingrijorati din cauza problemei tale cu jocurile. In schimb tu continui sa negi ca ai o astfel de problema iar pe masura ce timpul trece, dependenta ta de jocuri si consecintele negative ale acesteia se agraveaza. Daca familia sau prietenii si fac griji pentru tine, asculta-i cu atentie.
Priveste cu adevarat la felul in care dependenta te-a prins si ti-a afectat viata: felul cum dormi, cum mananci, cum iti place sa petreci timpul liber, cum te gandesti din ce in ce mai mult la joc decat la persoanele dragi de langa tine, cum ai intrat intr-o lume care te consuma si te oboseste incet dar sigur. Asculta-i pe cei dragi cu atentie. Nu este un semn de slabiciune sa ceri sau sa accepti ajutor specializat. Te poti opri din dependenta si poti avea din nou o viata bucuroasa, normala.

Nu mai ezita !! Cere ajutor acum!

Mituri si fapte certe despre dependenta de jocuri de noroc:

Mit: Trebuie sa joci in fiecare zi ca sa fii considerat dependent de jocuri.
F apt: Dependentul de jocuri de noroc poate sa joace regulat sau ocazional. Se vorbeste despre dependenta de jocuri de noroc, indiferent de cat de des se joaca, atunci cand persoana este preocupata din ce in ce mai mult cu jocul, cand cheltuieste din ce in ce mai multi bani pe jocuri de noroc, cand petrece din ce in ce mai mult timp in compania altor persoane care joaca si ele, cand persoana joaca/pariaza in ciuda consecintelor negative care s-au produs sau care pot sa se produca.

Mit: Jocurile de noroc nu sunt chiar o problema din moment ce persoana are suficienti bani si isi permite cheltuieli foarte mari.
Fapt: Problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar de natura financiara. Alte probleme se pot agrava: se petrece timp din ce in ce mai mult cu gandul la joc, aceasta face ca in timp relatiile cu cei apropiati (sotie, familie, prieteni, colegi) sa se altereze. Persoana risca divortul, separarea, pierderea unor relatii, pierderea locului de munca, alterarea sanatatii mentale si fizice.

Mit: Partenerii sau apropiatii dependentilor de jocuri le cauzeaza acestora probleme suplimentare si asta ii impinge sa joace.
Fapt: Persoanele dependente de jocuri de noroc rationalizeaza comportamentul problema (jucatul) si gasesc foarte repede justificari, motive sau cauze exterioare pentru problema lor. Adeseori arunca vina propriului comportament pe ceilalti, in felul acesta evita responsabilitatea propriilor actiuni, inclusiv responsabilitatea actiunilor concrete de a-si depasi problema.

Mit: Daca o persoana dependenta de jocuri are o datorie, tu trebuie neaparat sa o ajuti sa o achite.
Fapt: Sa ajuti pe cineva in situatii neplacute pare sa fie un gest firesc si apreciabil, insa atunci cand datoriile se inmultesc atunci persoana care le-a facut e bine sa fie responsabilizata si motivate sa contribuie daca nu in totalitate macar in mare masura la recuperarea datoriilor. Uneori pentru persoana dependenta achitarea repetata a datoriilor este un semn incurajator pentru a juca in continuare; ea poate sa inteleaga faptul ca oricand este in impas cineva il salveaza si-i plateste datoriile.
sursa: www.dependenta.ro

Daca va aflati in aceasta situatie Nu mai pierdeti timp, bani, increderea celor apropiati si implicit sanatatea psihica, nu ezitati in a cere ajutorul de specialitate de care aveti nevoie ! Daca pana acum n-ati reusit singur sa faceti fata acestei dependente si sa o depasiti, inseamna ca aveti nevoie de ajutorul unui specialist cu experienta in acest domeniu. Faceti-va o programare la Cabinetul Psihologic chiar astazi !

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la cabinetul psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna