COPII SI PERICOLELE INTERNETULUI
Internetul este un fenomen a carui intelegere inca ne depaseste. Apreciem efectele bune, conectivitatea, dar mai greu ne dam seama de potentialul sau distructiv. Copiii si adolescentii pot deveni, foarte usor, prizonierii unui dialog virtual, joc sau aplicatie. Practic, devin dependenti de net. In felul acesta, se deschid porti de vulnerabilitate fara precedent, de care adultii nu au stiut niciodata si, foarte probabil, nici in continuare nu le vor pricepe prea usor. Pentru ca nu au crescut cu asa ceva. Iata, in cele ce urmeaza, decodificarea capcanelor acestei imense retele si a celor care o folosesc in scopuri distructive.
DIANA STANCULEANU este psihoterapeut la asociatia „Salvati copiii“. Ea vorbeste din perspectiva psihologului despre naravurile statului pe net si despre ce decurge de aici.
Copiii au nevoie sa construiasca relatii puternice de comunicare cu cei din jur, sa fie activi in jocuri fizice, sa practice activitati sportive – toate acestea fiind experiente cu un impact puternic pe dezvoltarea globala a copilului. In aceste conditii, timpul petrecut de catre copil static, in fata „ecranului“, ar trebui sa fie limitat, astfel incat programul copilului sa fie unul echilibrat si variat.
Daca, pana in doi ani, tableta sau laptop-ul nu ar trebui sa se numere printe „jucariile“ copiilor, esentiale fiind activitatile motrice si comunicarea fata in fata, in perioada prescolaritatii copiii ar putea petrece in fata „ecranului“ 40 de minute din rutina lor cotidiana.
Intre cinci si noua ani, timpul recomandat de specialisti nu ar trebui sa depaseasca o ora, iar dupa 10-11 ani se poate ajunge la maxim 90 de minute petrecute zilnic in fata ecranului. Imbinarea activitatilor de interior (in casa) cu cele de exterior (afara), a celor statice cu cele in care au ocazia sa fie activi fizic reprezinta insa cheia pentru structurarea unui program echilibrat si in acord cu nevoile copiilor.
EFECTE PSIHOLOGICE ale statului prea mult la calculator – dintre dificultatile de sanatate fizica cele mai frecvente sunt: excesul de kilograme, la care se ajunge prin lipsa activitatii fizice, a unei rutine corecte de masa si prin prezenta comportamentelor alimentare nesanatoase; patologia coloanei vertebrale (scolioze, cifoze), dureri si senzatie de amorteala in maini si la nivelul articulatiilor degetelor, dureri de cap, ameteli si dificultati de vedere.
UTILIZAREA EXCESIVA a „ecranului“ genereaza, insa, si modificari la nivelul arhitecturii creierului, a felului in care se dezvolta diferitele circuite cerebrale. In copilarie, creierul nostru este in plina dezvoltare, iar felul in care se dezvolta depinde intr-o mare masura de experientele noastre de viata.
Fiecare activitate pe care o realizam genereaza o conexiune intre neuroni; repetarea unei activitati contribuie la intarirea respectivei conexiuni cerebrale; in jurul varstei de 11-12 ani insa, conexiunile cerebrale mai putin utilizate intra in declin si in cele din urma dispar (pe principiul, „ce nu folosesc, arunc“!).
Copiii cu acces la activitati variate isi vor dezvoltate multiple retele neuronale, care vor sprijini aparitia a numeroase abilitati si competente; copiii care vor aloca foarte mult timp interactiunii cu „ecranul“, vor pierde conexiuni ce ar fi putut fi dezvoltate prin implicarea in alte tipuri de activitati, cu impact negativ asupra abilitatii lor de a opera cu mai multe concepte in acelasi timp, de a acumula noi informatii, de a intelege logica argumentelor celorlalti, de a ramane in sarcini educationale cu atentia concentrata etc.
ADOLESCENTII au tulburari asociate dependentei de Internet, precum fobia scolara, tulburarile emotionale sau esecul pe plan academic. Acestea variaza: de la construirea abilitatilor de management emotional (furie, tristete, teama, rusine), la consolidarea relatiilor sociale, prin alocarea de timp pentru interactiunea cu prietenii si familia, cu colegii de clasa sau colegii dintr-un club sportiv; de la monitorizarea timpului petrecut pe Internet, la utilizarea metodelor de time-out (de exemplu, programarea inchiderii automate a calculatorului la anumite ore ale zilei sau la aceeasi ora, in fiecare seara) si inlocuirea calculatorului cu activitati sanatoase.
CYBER-BULLYING: batjocura repetata a unei persoane, trimiterea de mesaje text obscene prin intermediul Internetului, trimiterea de continut obscen si ofensator prin intermediul mesageriei web pentru a intimida pe cineva, folosirea de continut obscen in timpul convorbirilor online, ridiculizarea cuiva, prin crearea unui profil sau a unui blog fals continand informatii umilitoare, trimiterea de amenintari, publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza.
Efecte: scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta, sentimente de frica, suparare, rusine; refuzul de a se prezenta la scoala; cresterea anxietatii; cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres; evitarea activitatilor de grup; retragerea din relatiile de prietenie; schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit; alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate.
Internetul este o curte fara stapan. Oricine poate posta orice, iar interactiunile nu mai au bariere. Evident, este premisa unor agresiuni pe care abia incepem sa le cunoastem. Cateva decriptari facute de Dan Antonescu, criminolog.
Intr-o prima faza tinerii sunt pacaliti, sub diverse pretexte, promisiuni sau contra unor sume derizorii, sa pozeze sau sa faca diverse activitati cu caracter sexual in fata aparent inofensivei camere web. Apoi, aceeiasi indivizi folosesc materialele pentru a-i santaja pe minori. Ii ameninta cu publicarea materialelor respective, ii obliga sa accepte relatii sexuale, producerea de materiale pornografice cu minori, prostitutie.
Aceasta metoda de exploatare sexuala este cunoscuta si sub denumirea de „sextortion“. „Grooming“-ul este o alta metoda prin care acesti indivizi fara scrupule se folosesc de serviciile de retele de socializare, (jocurile online, serviciile de mesagerie) pentru abordarea minorilor, cu scopul de a-i determina sa se intalneasca personal cu ei in vederea exploatarii sexuale a acestora.
Iar multi accepta intalnirile. Nu trebuie uitat nici ,,Turismul sexual“, sectiunea minori: doritorii de servicii sexuale speciale calatoresc in alte tari cu scopul de a exploata sexual copii la care au acces fie in urma contactarii directe a acestora (metoda Grooming), fie cu sprijinul unor alte persoane din tarile de destinatie, care ii racoleaza in acest scop. In fiecare moment, pe Internet, se afla 750.000 de pedofili care isi cauta potentiale victime!
Acesti insi sunt greu de anihilat, deoarece la ei se ajunge foarte greu. Ei folosesc servicii de anonimizare, pentru ingreunarea identificarii adresei IP. Un astfel de serviciu este cunoscut sub denumirea de TOR: utilizatorii pot crea sau utiliza forumuri, transmite mesaje si fisiere cu imagini si informatii folosite intr-un singur scop: exploatarea sexuala a minorilor. Un alt serviciu similar este cunoscut sub denumirea de „freenet“.
Din pacate, nu putine au fost cazurile in care, fara a misca un deget, aceste hiene ale Internetului, obtin imagini realizate pe cat de voluntar, pe atat de teribilist-prosteste de cei care, mai tarziu, regreta amarnic gestul facut. Ma refer aici la „sexting“: transmiterea propriei fotografii nud sau in ipostaze nu tocmai decente de pe telefonul propriu, catre persoana iubita, care, daca are sentimente curate, pastreaza fotografia doar pentru sine. Daca nu, sau daca relatia inceteaza si omul vrea sa-i faca rau celei care a riscat expunandu-si imaginea, fotografiile sunt postate pe Internet, de unde sunt „pescuite“ de cei interesati si folosite ca atare…
CE SA FACA PARINTII: ar fi suficient sa urmeze sfaturile pe care politia nu mai pridideste sa le ofere. Sfaturi extrem de utile si concrete. Sa discute cu copiii despre riscurile pe care le implica accesarea Internetului si autoprotectia pe Internet: incurajarea minorilor sa spuna daca cineva din mediul online ii face sa se simta inconfortabil ori le provoaca teama.
Orice abuz poate fi raportat autoritatilor, fie in mod direct, fie online, chiar sub anonimat, la adresa www.safernet.ro. De asemenea, tinerii trebuie convinsi sa comunice parintilor sau altor membri ai ai familiei orice intalnire sau propunere de intalnire in mediul real cu persoane cunoscute prin net. In cazul copiilor, in special, este de preferat folosirea in mediul virtual a unor identitati fictive, evitandu-se transmiterea datelor de identitate proprii ori ale persoanelor apropiate, ori a fotografiilor personale.
ALTE SFATURI: initierea periodica de discutii cu minorii referitoare la persoanele cu care acestia interactioneaza pe Internet si activitatile pe care minorii le desfasoara in mediul online. Instalarea unor aplicatii de filtrare a accesului la Internet si de monitorizare a activitatilor pe calculator, ca masuri suplimentare de supraveghere, precum si supravegherea directa a activitatii minorului pe Internet, prin pozitionarea computerului astfel incat sa se poata vedea usor monitorul de catre parinte.
La fel de importanta, dar extrem de greu de realizat, este si o alta metoda: sa acceseze mediul online impreuna cu minorii, pentru a fi la curent cu mediile virtuale preferate de acestia. Spun „greu de realizat“, si astfel trec de la teoretic la practic, pentru ca, de fapt, toate metodele de mai sus se pot aplica doar cu acceptul celui supravegheat.
Daca el nu vrea, nu poti sa faci nimic, pentru ca se va ascunde, va folosi computerele altora, va sterge continutul fisierelor de control tip History. Aici intervin talentul pedagogic, tactul, diplomatia si orice alte abilitati care il pot convinge pe copil ca-i vrei binele si ca intruziunea in intimitatea lui informatica nu inseamna ca-l spionezi, ca-i jignesti gradul de maturizare si capacitatea de a discerne ce e bine si ce e rau.
Nu trebuie sa uitam ca navigarea pe Internet, jocurile on-line, socializarea excesiva in spatiul virtual pot da un soi de dependenta similara cu cea data de droguri.
RECOMANDARI:
Folositi Internetul impreuna cu copiii, cautati cu ei informatii care ii intereseaza; tineti computerul intr-o camera unde il poate folosi intreaga familie; nu restrictionati excesiv si fara justificare accesul copiilor la calculator si pe Internet; stabiliti cu copiii cand si in ce conditii sa foloseasca Internetul (tipuri de site-uri interzise, durata zilnica de utilizare, reguli privind datele personale, comportamentul fata de persoanele necunoscute din mediul virtual etc.); aratati-va interesul pentru activitatea copiilor dvs. si a prietenilor lor, online si offline; invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului; atrageti atentia copiilor sa nu spuna nimanui nicio parola, in afara parintilor, asigurati-va ca stiti parolele de acces la e-mailul copilului sau la paginile web personalizate; explicati-le copiilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat.
ANALIZA - Cifrele infractionalitatii legate de copii si Internet in Romania
Perioada 01.01-30.09.2012: 62 infractiuni constatate, cu 45 invinuiti/inculpati.
Primele 9 luni 2013: 40 infractiuni constatate, cu 64 invinuiti/inculpati; 28 de victime identificate pana azi.
Romania este tara cu cea mai mare incidenta a hartuirilor din Europa. Studiul EU „Kids Online II“ arata ca 41% dintre copiii romani intervievati au fost hartuiti in vreun fel, atat online, cat si in lumea reala, iar 13% declara ca au fost hartuiti online.
Acelasi studiu arata ca acest lucru li s-a intamplat pe o retea de socializare sau prin intermediul mesageriei instant. Dintre parintii europeni, parintii romani sunt cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesaje sexuale online („sexting“), doar 6% declarand ca acest lucru s-a intamplat copilului lor in ultimele 12 luni.
Autor: Iuliana Alexa
Sursa: http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/copiii-si-pericolele-intenetului-2139684
Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro
Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
FOARTE IMPORTANT !!
Timpul meu este pretios. Tratez fiecare programare cu seriozitate maxima. Avand in vedere ca sunt si alti clienti, VA ROG tare mult, cand va faceti programare sa O SI ONORATI !! Daca nu puteti veni, va rog SA ANUNTATI cu 24 de ore inainte, sau cat mai din timp, pentru a reusi, pe cat posibil sa imi rearanjez programul.
Daca va faceti o programare si nu veniti, si nici nu anuntati in timp util, timpul pus deoparte pentru dvs. nu mai poate fi folosit pentru o alta persoana, pentru ca programarile sunt deja facute.De aceea va rog sa fiti responsabil ! Respectand aproapele si dand dovada de Corectitudine si Bun Simt, va Respectati de fapt pe dvs !
DIANA STANCULEANU este psihoterapeut la asociatia „Salvati copiii“. Ea vorbeste din perspectiva psihologului despre naravurile statului pe net si despre ce decurge de aici.
Copiii au nevoie sa construiasca relatii puternice de comunicare cu cei din jur, sa fie activi in jocuri fizice, sa practice activitati sportive – toate acestea fiind experiente cu un impact puternic pe dezvoltarea globala a copilului. In aceste conditii, timpul petrecut de catre copil static, in fata „ecranului“, ar trebui sa fie limitat, astfel incat programul copilului sa fie unul echilibrat si variat.
Daca, pana in doi ani, tableta sau laptop-ul nu ar trebui sa se numere printe „jucariile“ copiilor, esentiale fiind activitatile motrice si comunicarea fata in fata, in perioada prescolaritatii copiii ar putea petrece in fata „ecranului“ 40 de minute din rutina lor cotidiana.
Intre cinci si noua ani, timpul recomandat de specialisti nu ar trebui sa depaseasca o ora, iar dupa 10-11 ani se poate ajunge la maxim 90 de minute petrecute zilnic in fata ecranului. Imbinarea activitatilor de interior (in casa) cu cele de exterior (afara), a celor statice cu cele in care au ocazia sa fie activi fizic reprezinta insa cheia pentru structurarea unui program echilibrat si in acord cu nevoile copiilor.
EFECTE PSIHOLOGICE ale statului prea mult la calculator – dintre dificultatile de sanatate fizica cele mai frecvente sunt: excesul de kilograme, la care se ajunge prin lipsa activitatii fizice, a unei rutine corecte de masa si prin prezenta comportamentelor alimentare nesanatoase; patologia coloanei vertebrale (scolioze, cifoze), dureri si senzatie de amorteala in maini si la nivelul articulatiilor degetelor, dureri de cap, ameteli si dificultati de vedere.
UTILIZAREA EXCESIVA a „ecranului“ genereaza, insa, si modificari la nivelul arhitecturii creierului, a felului in care se dezvolta diferitele circuite cerebrale. In copilarie, creierul nostru este in plina dezvoltare, iar felul in care se dezvolta depinde intr-o mare masura de experientele noastre de viata.
Fiecare activitate pe care o realizam genereaza o conexiune intre neuroni; repetarea unei activitati contribuie la intarirea respectivei conexiuni cerebrale; in jurul varstei de 11-12 ani insa, conexiunile cerebrale mai putin utilizate intra in declin si in cele din urma dispar (pe principiul, „ce nu folosesc, arunc“!).
Copiii cu acces la activitati variate isi vor dezvoltate multiple retele neuronale, care vor sprijini aparitia a numeroase abilitati si competente; copiii care vor aloca foarte mult timp interactiunii cu „ecranul“, vor pierde conexiuni ce ar fi putut fi dezvoltate prin implicarea in alte tipuri de activitati, cu impact negativ asupra abilitatii lor de a opera cu mai multe concepte in acelasi timp, de a acumula noi informatii, de a intelege logica argumentelor celorlalti, de a ramane in sarcini educationale cu atentia concentrata etc.
ADOLESCENTII au tulburari asociate dependentei de Internet, precum fobia scolara, tulburarile emotionale sau esecul pe plan academic. Acestea variaza: de la construirea abilitatilor de management emotional (furie, tristete, teama, rusine), la consolidarea relatiilor sociale, prin alocarea de timp pentru interactiunea cu prietenii si familia, cu colegii de clasa sau colegii dintr-un club sportiv; de la monitorizarea timpului petrecut pe Internet, la utilizarea metodelor de time-out (de exemplu, programarea inchiderii automate a calculatorului la anumite ore ale zilei sau la aceeasi ora, in fiecare seara) si inlocuirea calculatorului cu activitati sanatoase.
CYBER-BULLYING: batjocura repetata a unei persoane, trimiterea de mesaje text obscene prin intermediul Internetului, trimiterea de continut obscen si ofensator prin intermediul mesageriei web pentru a intimida pe cineva, folosirea de continut obscen in timpul convorbirilor online, ridiculizarea cuiva, prin crearea unui profil sau a unui blog fals continand informatii umilitoare, trimiterea de amenintari, publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza.
Efecte: scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta, sentimente de frica, suparare, rusine; refuzul de a se prezenta la scoala; cresterea anxietatii; cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres; evitarea activitatilor de grup; retragerea din relatiile de prietenie; schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit; alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate.
Internetul este o curte fara stapan. Oricine poate posta orice, iar interactiunile nu mai au bariere. Evident, este premisa unor agresiuni pe care abia incepem sa le cunoastem. Cateva decriptari facute de Dan Antonescu, criminolog.
Intr-o prima faza tinerii sunt pacaliti, sub diverse pretexte, promisiuni sau contra unor sume derizorii, sa pozeze sau sa faca diverse activitati cu caracter sexual in fata aparent inofensivei camere web. Apoi, aceeiasi indivizi folosesc materialele pentru a-i santaja pe minori. Ii ameninta cu publicarea materialelor respective, ii obliga sa accepte relatii sexuale, producerea de materiale pornografice cu minori, prostitutie.
Aceasta metoda de exploatare sexuala este cunoscuta si sub denumirea de „sextortion“. „Grooming“-ul este o alta metoda prin care acesti indivizi fara scrupule se folosesc de serviciile de retele de socializare, (jocurile online, serviciile de mesagerie) pentru abordarea minorilor, cu scopul de a-i determina sa se intalneasca personal cu ei in vederea exploatarii sexuale a acestora.
Iar multi accepta intalnirile. Nu trebuie uitat nici ,,Turismul sexual“, sectiunea minori: doritorii de servicii sexuale speciale calatoresc in alte tari cu scopul de a exploata sexual copii la care au acces fie in urma contactarii directe a acestora (metoda Grooming), fie cu sprijinul unor alte persoane din tarile de destinatie, care ii racoleaza in acest scop. In fiecare moment, pe Internet, se afla 750.000 de pedofili care isi cauta potentiale victime!
Acesti insi sunt greu de anihilat, deoarece la ei se ajunge foarte greu. Ei folosesc servicii de anonimizare, pentru ingreunarea identificarii adresei IP. Un astfel de serviciu este cunoscut sub denumirea de TOR: utilizatorii pot crea sau utiliza forumuri, transmite mesaje si fisiere cu imagini si informatii folosite intr-un singur scop: exploatarea sexuala a minorilor. Un alt serviciu similar este cunoscut sub denumirea de „freenet“.
Din pacate, nu putine au fost cazurile in care, fara a misca un deget, aceste hiene ale Internetului, obtin imagini realizate pe cat de voluntar, pe atat de teribilist-prosteste de cei care, mai tarziu, regreta amarnic gestul facut. Ma refer aici la „sexting“: transmiterea propriei fotografii nud sau in ipostaze nu tocmai decente de pe telefonul propriu, catre persoana iubita, care, daca are sentimente curate, pastreaza fotografia doar pentru sine. Daca nu, sau daca relatia inceteaza si omul vrea sa-i faca rau celei care a riscat expunandu-si imaginea, fotografiile sunt postate pe Internet, de unde sunt „pescuite“ de cei interesati si folosite ca atare…
CE SA FACA PARINTII: ar fi suficient sa urmeze sfaturile pe care politia nu mai pridideste sa le ofere. Sfaturi extrem de utile si concrete. Sa discute cu copiii despre riscurile pe care le implica accesarea Internetului si autoprotectia pe Internet: incurajarea minorilor sa spuna daca cineva din mediul online ii face sa se simta inconfortabil ori le provoaca teama.
Orice abuz poate fi raportat autoritatilor, fie in mod direct, fie online, chiar sub anonimat, la adresa www.safernet.ro. De asemenea, tinerii trebuie convinsi sa comunice parintilor sau altor membri ai ai familiei orice intalnire sau propunere de intalnire in mediul real cu persoane cunoscute prin net. In cazul copiilor, in special, este de preferat folosirea in mediul virtual a unor identitati fictive, evitandu-se transmiterea datelor de identitate proprii ori ale persoanelor apropiate, ori a fotografiilor personale.
ALTE SFATURI: initierea periodica de discutii cu minorii referitoare la persoanele cu care acestia interactioneaza pe Internet si activitatile pe care minorii le desfasoara in mediul online. Instalarea unor aplicatii de filtrare a accesului la Internet si de monitorizare a activitatilor pe calculator, ca masuri suplimentare de supraveghere, precum si supravegherea directa a activitatii minorului pe Internet, prin pozitionarea computerului astfel incat sa se poata vedea usor monitorul de catre parinte.
La fel de importanta, dar extrem de greu de realizat, este si o alta metoda: sa acceseze mediul online impreuna cu minorii, pentru a fi la curent cu mediile virtuale preferate de acestia. Spun „greu de realizat“, si astfel trec de la teoretic la practic, pentru ca, de fapt, toate metodele de mai sus se pot aplica doar cu acceptul celui supravegheat.
Daca el nu vrea, nu poti sa faci nimic, pentru ca se va ascunde, va folosi computerele altora, va sterge continutul fisierelor de control tip History. Aici intervin talentul pedagogic, tactul, diplomatia si orice alte abilitati care il pot convinge pe copil ca-i vrei binele si ca intruziunea in intimitatea lui informatica nu inseamna ca-l spionezi, ca-i jignesti gradul de maturizare si capacitatea de a discerne ce e bine si ce e rau.
Nu trebuie sa uitam ca navigarea pe Internet, jocurile on-line, socializarea excesiva in spatiul virtual pot da un soi de dependenta similara cu cea data de droguri.
RECOMANDARI:
Folositi Internetul impreuna cu copiii, cautati cu ei informatii care ii intereseaza; tineti computerul intr-o camera unde il poate folosi intreaga familie; nu restrictionati excesiv si fara justificare accesul copiilor la calculator si pe Internet; stabiliti cu copiii cand si in ce conditii sa foloseasca Internetul (tipuri de site-uri interzise, durata zilnica de utilizare, reguli privind datele personale, comportamentul fata de persoanele necunoscute din mediul virtual etc.); aratati-va interesul pentru activitatea copiilor dvs. si a prietenilor lor, online si offline; invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului; atrageti atentia copiilor sa nu spuna nimanui nicio parola, in afara parintilor, asigurati-va ca stiti parolele de acces la e-mailul copilului sau la paginile web personalizate; explicati-le copiilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat.
ANALIZA - Cifrele infractionalitatii legate de copii si Internet in Romania
Perioada 01.01-30.09.2012: 62 infractiuni constatate, cu 45 invinuiti/inculpati.
Primele 9 luni 2013: 40 infractiuni constatate, cu 64 invinuiti/inculpati; 28 de victime identificate pana azi.
Romania este tara cu cea mai mare incidenta a hartuirilor din Europa. Studiul EU „Kids Online II“ arata ca 41% dintre copiii romani intervievati au fost hartuiti in vreun fel, atat online, cat si in lumea reala, iar 13% declara ca au fost hartuiti online.
Acelasi studiu arata ca acest lucru li s-a intamplat pe o retea de socializare sau prin intermediul mesageriei instant. Dintre parintii europeni, parintii romani sunt cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesaje sexuale online („sexting“), doar 6% declarand ca acest lucru s-a intamplat copilului lor in ultimele 12 luni.
Autor: Iuliana Alexa
Sursa: http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/copiii-si-pericolele-intenetului-2139684
Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro
Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
FOARTE IMPORTANT !!
Timpul meu este pretios. Tratez fiecare programare cu seriozitate maxima. Avand in vedere ca sunt si alti clienti, VA ROG tare mult, cand va faceti programare sa O SI ONORATI !! Daca nu puteti veni, va rog SA ANUNTATI cu 24 de ore inainte, sau cat mai din timp, pentru a reusi, pe cat posibil sa imi rearanjez programul.
Daca va faceti o programare si nu veniti, si nici nu anuntati in timp util, timpul pus deoparte pentru dvs. nu mai poate fi folosit pentru o alta persoana, pentru ca programarile sunt deja facute.De aceea va rog sa fiti responsabil ! Respectand aproapele si dand dovada de Corectitudine si Bun Simt, va Respectati de fapt pe dvs !