Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Rana de tradare

Rana de tradare
Conform dictionarului, tradarea se traduce prin “a insela in mod voit si perfid increderea cuiva; a fi neloial fata de cineva sau ceva; a comite o infidelitate in dragoste sau casatorie; a insela; a vinde pe cineva“
Tradarea se afla in relatie opusa cu fidelitatea. Avem incredere in cineva atata vreme cat ne este fidel. In momentul in care increderea ne este afectata, suferim de tradare.
Aceasta rana, de tradare, se activeaza intre 2-4 ani si se dezvolta in relatia cu parintele de sex opus, ca urmare a trairii intense a complexului oedipian.
Persoanele care sufera de rana de tradare nu au reusit sa-si rezolve complexul lui Oedip, acest fapt presupunand ca, atasamentul fata de parintele de sex opus este mai mare decat ar trebui sa fie in mod normal. La varsta adulta aceste persoane vor avea tendinta de a-si compara partenerul cu parintele de sex opus si vor avea nenumarate asteptari, legate de ceea ce nu au primit din partea parintelui de sex opus.

In copilarie aceste persoane se simt tradate de fiecare data cand parintele nu-si respecta o promisiune sau ii tradeaza increderea. Astfel, pentru a atenua durerea, provocata de aceste situatii, isi va construi o masca. Aceasta masca este cea a dominatorului. Cu timpul dominatorul va incepe sa controleze respectarea propriilor angajamente si va face tot posibilul sa se asigure ca ceilalti isi vor respecta promisiunile.

Dominatorul are un corp care emana forta si putere in partea superioara. Acest fapt este evident, mai ales in cazul barbatilor. In ceea ce priveste femeile, aceasta forta se concentreaza mai ales la nivelul soldurilor. Uneori, au mai multe kilograme in plus dar nu se poate afirma despre ele ca ar fi grase. Privirea “dominatorilor” este intensa si deosebit de seducatoare. Aceasta privire are darul de a-i face pe ceilalti sa se simta importanti. Mai mult, cu ajutorul privirii se protejeaza pentru ca ceilalti sa nu-i simta slabiciunile sau vulnerabilitatea.
Aceste persoane sunt foarte exigente cu sine si doresc sa demonstreze tuturor de ce sunt in stare. Isi reproseaza cand nu merg pana la capat si le este foarte greu sa accepte actele de lasitate ale celorlalti.

Dominatorii au cele mai multe asteptari de la ceilalti pentru ca le place sa controleze totul si in acelasi timp, sa prevada totul. Mai mult, sunt foarte priceputi in a ghici care sunt asteptarile celorlalti. Evita sa se afle in situatii de confruntare in care nu detin controlul. Au foarte des oscilatii de dispozitie. Au tendinta de a “prevedea” viitorul pentru a anticipa actiunile celorlalti si a nu suferi de tradare. Aceasta atitudine ii impiedica sa traiasca prezentul din plin. Nu le plac persoanele care intarzie desi acest lucru ii ofera posibilitatea de a incerca sa le schimbe. Dominatorii detesta cand ceilalti nu au incredere in ei. Evita sa se confeseze cu adevarat cuiva, de teama ca cele spuse vor fi folosite impotriva lor, intr-o zi. Se simt foarte frustrati daca cineva ii critica. Au intotdeauna o motivatie excelenta pentru a face totul numai cum vor ei.
Nu suporta sa fie luati prin surprindere pentru ca asta ar insemna sa nu mai detina controlul.
Nu suporta sa fie mintiti, desi ei mint foarte mult. Dar minciunile lor sunt intotdeauna justificabile. Reputatia si imaginea sunt foarte importante.

Pentru ca vor sa cunoasca raspunsul tuturor intrebarilor sunt interesati sa cunoasca cat mai multe lucruri din cat mai multe domenii.
Le este foarte teama de angajamente pentru ascund o alta teama, aceea de a renunte la ele. Cred ca a renunta la un angajament este un act de tradare.
Au mai multa incredere in cineva pentru care nu simt o atractie. Desi sunt foarte seducatori, prefera ca persoanele de sex opus sa le fie mai degraba prieteni decat iubiti, mai ales daca rana este puternica.
Viata sexuala a dominatorului nu poate fi satisfacatoare decat daca el seduce. Ii place sa se indragosteasca, dar atunci cand pasiunea se stinge, din partea lui, gaseste modalitati prin care sa il determine pe celalalt sa rupa relatia, pentru a nu fi acuzat de tradare.

Traieste foarte profund o despartire in cuplu, aceasta fiind privita ca o grava infrangere. Mai mult, o despartire ii da impresia ca nu a avut control asupra relatiei, mai ales daca decizia rupturii nu i-a apartinut.
Ii este foarte greu sa faca alegeri pentru ca aceasta presupune sa piarda ceva. Pierzand, trebuie sa renunoasca ca nu a avut control asupra situatiei.
Cand este furios iar lucrurile nu se desfasoara conform asteptarilor lui pleaca, intorcand spatele, exact in mijlocul unei discutii.

Concluzionand, dominatorul traieste cu teama de a nu fi mintit sau de a nu fi considerat mincinos; teama ca nu il va putea convinge pe celalalt; teama de propria furie sau de furia celuilalt; teama de a se confesa sau de a-si arata vulnerabilitatea; teama de a fi manipulat sau de a se lasa sedus; teama de a fi obligat sa se angajeze in ceva.
Citeste mai mult in “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” scrisa de Lise Bourbeau.


Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic:
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
Email: dmboldea@yahoo.com. WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag sa ne cunoastem, si sa lucram impreuna.
Daca nu va pot raspunde cand sunati, inseamna ca ma aflu intr-o sedinta, si va voi cotacta eu negresit, de indata ce sedinta va lua sfarsit. Va multumesc pentru rabdare si intelegere.