Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

IPOHONDRIA SI SANATATEA MENTALA

IPOHONDRIA SI SANATATEA MENTALA
Capacitatea de a vedea limpezimea unei situatii este cu siguranta unul dintre aspectele ce definesc starea noastra de wellness si chiar de sanatate si frumusete. Pe de alta parte, in momentele in care simtim ca nu mai avem control asupra corpului nostru si asupra mesajelor pe care acesta ni le transmite, devenim calatori constanti pe traseul multor doctori. In procesul de dezvoltare personala pe care il parcurgem, este necesar sa stim sa creionam linia dintre boala si imaginatia noastra, articolul de fata prezentand o serie de informatii folositoare despre ipohondrie si despre felul in care aceasta ne afecteaza emotiile si sanatatea.
O mica introducere

Ipohondria este considerata o boala mentala prin intermediul careia pacientul prezinta simptomele unei anume boli, insa aceste simptome nu pot fi explicate printr-o anomalie fizica concreta.

Oamenii care sufera de ipohondrie sunt ingrijorati ca se pot imbolnavi sau au convingerea ca sunt bolnavi, chiar daca analizele medicale nu o arata. De asemenea, acesti oameni interpreteaza adesea gresit problemele de sanatate minore sau functionarea normala a corpului. Un exemplu in acest sens il reprezinta o persoana care considera ca durerea sa de cap este cauza unei tumori la creier. Simptomele asociate cu ipohondria nu se afla sub controlul voluntar al persoanelor, ceea ce le cauzeaza o stare accentuata de stres si disconfort.

Simptomele ipohondriei

Semnele care arata ca o persoana poate suferi de ipohondrie sunt urmatoarele:
persoana este recunoscuta pentru faptul ca merge la multi doctori. Daca unii i-au confirmat ca starea sa de sanatate este una normala, prefera sa incerce de fiecare data si o alta varianta, desi raspunsul va fi acelasi.
persoana a suferit recent o pierdere sau a avut parte de un eveniment stresant care si-a lasat o amprenta in sufletul ei.
persoana este ingrijorata in exces cu privire la santatea unui anumit organ sau sistem, cum ar fi inima sau sistemul digestiv.
simptomele persoanei sau aria de interes se pot schimba. Daca, de exemplu, se plangea intr-o anumita perioada de probleme ale inimii,o data ce acestea ,,au incetat”, zona sa de interes este stomacul.
faptul ca medicul il asigura ca este sanatos nu ii calmeaza temerile. Mai mult decat atat, el crede ca medicul nu este suficient de bun sau ca a facut o greseala cu privire la situatia lui.
ingrijorarea persoanei despre boala interfereaza cu serviciul, familia sau viata sa sociala.
persoana poate suferi de anxietate sau depresie.

Care sunt cauzele ipohondriei?

Cauzele exacte ale ipohondriei nu sunt cunoscute, insa anumiti factori care pot contribui la aparitia acestei sunt urmatorii:
Persoana a fost abuzata sexual
Persoana a suferit de o boala serioasa atunci cand era copil
O incapacitate/abilitate scazuta de a exprima propriile emotii
Existenta unui parinte sau a unei persoane apropiate care sufera de boala respectiva. Copiii pot dobandi acest comportament daca parintii sau se ingrijoreaza din cauza unor afectiuni minore.
Susceptibilitatea de a mosteni o anumita boala

Cum poate fi tratata ipohondria?

Scopul principal al tratamentului in cazul ipohondriei este de a ajuta pacientii sa traiasca normal chiar daca simptomele continua sa existe. De asemenea, rolul tratamentelor este acela de a-i ajuta pe pacienti sa isi modifice modul de a gandi si de a actiona.

Mai mult decat atat, psihoterapia detine un rol important in acest caz. Terapeutul poate ajuta pacientul sa invete o serie de modalitati de a face fata stresului si de a imbunatati modul in care aceasta interactioneaza cu locul sau de munca sau cu viata sa sociala. Din pacate, multe persoane care sufera de ipohondrie neaga existenta unor probleme mentale sau emotionale, opunand rezistenta fata de psihoterapeut.

Care sunt complicatiile asociate cu ipohondria?

O persoana care sufera de ipohondrie se poate afla sub riscul de a fi expusa unei serii de simptome. Mai mult decat atat, ea poate suferi din cauza reactiilor la care este expusa in urma multiplelor teste, proceduri sau tratamente. Pe langa durerea si frustrarea cauzata de aceasta afectiune, putem vorbi si de tratamente riscante sau inutile, cat si de multi bani aruncati pe medicamente. Ceea ce este cu adevarat ironic este faptul ca atunci cand o boala intervine in realitate, doctorii pot da vina pe ipohondrie, mai ales daca persoana are in spate o serie de analize medicale negative.

Ipohondria poate fi prevenita?

Nu exista cai de a preveni ipohondria, insa atunci cand oferim intelegere si suport unei persoane care se afla in aceasta situatie, putem ajuta ca severitatea simptomelor sa scada.

Posibile cauza emotionale ale ipohondriei

Ipohondria ascunde teama de moarte, iar aceasta din urma nu este altceva decat teama de viata. Teama de a ne arunca in bratele vietii si de a ne lasa purtate de aceastea. Ipohondria determina individul sa se inchida in propria carapace, sa se inchida in fata celorlalti si sa-si limiteze interactiunile cu cei din jurul sau. O astfel de mentalitate il va determina sa petreaca tot mai mult timp cu propriile temeri pe care si le hraneste cu ganduri negative in singuratate. Poate ca cea mai buna modalitate de a cauta o solutie este aceea de a deschide usile care par inchise si de a iesi afara. Acolo, raspunsurile nu vor inceta sa apara.
Sursa: www.aimee.ro

*** IMPORTANT: In acest cabinet puteti beneficia de ghidare prin exercitii si tehnici psihologice specifice: reprogramare mentala, psihanaliza, meditatie, relaxare si optimizare, exercitii de hipnoza in stare de semiconstienta, pentru vindecare profunda si completa.
Sunteti ajutati sa găsiţi acele amintiri celulare care se corelează cu problemele de sanatate fizica, mentala, emotionale, comportamentale care le aveţi şi apoi, sa le vindecaţi.

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la Cabinetul Psihologic
Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085
WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro