Psihoterapie pentru Anxietate, Depresie, Atacuri de Panica, Fobii, Obsesii, Tulburari Psihice, Dezechilibre Emotionale, Dependente. Consiliere psihologica pentru Familie si Cuplu. Optimizare, si Dezvoltare personala.
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

CAND SCHIMBAM PROPRIA POVESTE, SE SCHIMBA TOTUL

CAND SCHIMBAM PROPRIA POVESTE, SE SCHIMBA TOTUL
Povestile pe care le spunem sunt intotdeauna adevarate. Pentru ca noi sustinem cu tarie acest lucru. Si pentru ca le investim cu multa energie, in incercarea de a ne intelege mai bine trecutul. Si de fiecare data, povestim aceleasi evenimente ale trecutului in aceeasi lumina dramatica. Povestea abuzului din copilarie explica comportamentul timid si retras de la maturitate. Povestea luptei cu dependenta de droguri explica faptul ca nu-ti poti atinge potentialul. Toate povestile noastre au servit drept scuza pentru ceea ce am devenit ca persoane, pana in acest moment.

Tot ceea ce ne amintim despre trecut este o proiectie a unei harti interne a psihicului nostru. Alberto Villoldo vorbeste despre povestile pe care ni le spunem, cum le putem destructura si rescrie, in cartea sa: "Power up your brain. The Neuroscience of Enlightment" (Imputernicirea creierului. Neurostiinta Iluminarii.)

Iata un exemplu al modului in care o poveste ne poate influenta viata:

"Amanda era convinsa ca a fost abandonata emotional de mama ei si de tatal ei atunci cand era copil. Dupa multi ani de terapie, luptand cu problemele legate de abandon, s-a dus la o sedinta de hipnoza in urma careia a aflat ca parintii au abandonat-o atunci cand avea 18 luni. Dupa sedinta, Amanda si-a confruntat mama in legatura cu acel incident. Mama i-a explicat ca plangea foarte mult in primii ani de viata si ca, impreuna cu sotul ei, a plecat intr-o vacanta de weekend pentru a se odihni, lasand-o pe Amanda la bunici pentru doua zile. Creierul copilului nu a recunoscut nevoia de somn a parintilor, ci a realizat doar ca mama si tata au plecat, probabil pentru a nu se mai intoarce niciodata."

Inteleptii din Amazon stiu ca trauma nu este ceea ce s-a intamplat cu adevarat, ci modul in care acest lucru este memorat si amintit si cum continua sa traiasca ca un mit personal in psihicul nostru.

Dar, asa cum am auzit deja, povestea nu poate fi schimbata superficial, doar schimbandu-ne gandurile sau reconstruind mental evenimentele copilariei. Pentru ca este demonstrat faptul ca oamenii isi schimba cu greu sistemul de referinta. Chiar si dupa ce exploratorii europeni au navigat spre ceea ce se presupunea a fi capatul pamantului si s-au intors cu dovada ca pamantul e rotund, multi au continua sa creada ca acest lucru nu este posibil si ca pamantul este o suprafata plata. Asa ca ne putem intreba, desigur, ce s-a intamplat cu Amanda dupa ce a auzit cealalta varianta a povestii, cea a mamei sale. A reusit sa schimbe falsa convingere pe care a creat-o si a hranit-o pentru atata timp? Sau a cazut prada scepticismului?

"Schimbarea povestilor se petrece la un nivel foarte profund in constiinta umana. Acolo, la acel nivel, este posibil sa accesezi si sa reprogramezi retelele neuronale si sa creezi o noua poveste, in care sa devii un erou si sa incetezi sa mai fii doar un supravietuitor.

Fiecare din noi poate descoperi ca suntem cei care spunem povestile si nu suntem povestea in sine, ca suntem creatorii de mituri si nu mitul in sine. A realiza acest lucru implica actiunea cortexului prefrontal, singura parte din creier care este capabila sa atinga acest nivel de intelegere iluminata si sa tina pensula cu care sa picteze un nou peisaj al mintii noastre. Da, asta este ceea ce a facut si Amanda. Dar i-a luat mult timp si a trecut prin multe etape: de la a fi furioasa pe mama ei pentru ca a abandonat-o, la a fi furioasa sa descopere ca, de fapt, nu a abandonat-o, de la a fi furioasa pe sine la a se ierta pe sine si a imbratisa lectiile pe care le-a primit legate de capacitatea de a se sprijini pe sine intotdeauna, in orice situatie.

Avem nevoie de tranzitia de la gandirea vechiului creier la intelepciunea cortexului prefrontal, care aduce cu sine capacitatea de a lasa deoparte povestile vechi si de a creea harti noi ale propriei calatorii.

Dar, pentru a schimba povestea si a reprograma creierul, trebuie sa lucram cu axa hipotalamusului-hipofizo-adrenal (o grupare de raspunsuri la stres prin creier si glandele pituitara si suprarenale) astfel incat sa iesim din raspunsul lupta sau fugi, sa incetam sa raspundem oamenilor si situatiilor cu furie si violenta si sa incetam sa fugim si sa ne ascundem. Inteleptii din vechime stiau ca, pentru a vindeca o trauma, persoana are nevoie sa descopere o mitologie personala noua in care sa inceteze sa fie victima unei copilarii teribile, a unui mariaj esuat, a unei boli sau a propriei istorii. Samanii au stiut mereu ca acea persoana are nevoie sa picteze, de la zero, o panza mare pe care sa se autoreprezinte ca un calator sau explorator.

Cand intelegem ca povestile din viata noastra ne modeleaza sistemul neurologic si sunt, in egala masura, produsul retelelor noastre neuronale, putem alege sa ne schimbam povestile pentru ca astfel sa ne schimbam creierul. Din momentul in care ne schimbam creierul, putem incepe sa avem experiente noi si originale si sa extragem povesti din ce in ce mai originale din asta. In acest fel, exact ca o mana care se spala pe alta, experientele noastre modeleaza creierul iar creierul nostru modeleaza si ne informeaza povestile de viata. Avem doua povesti principale in viata noastra: una este scrisa in codul nostru genetic, iar multi cred despre ea ca este fixa si strict determinata. Cealalta este povestea psihologica, pe care ne-o spunem propriei persoane in mod constient-si ne-o tot spunem timp de o viata, in cele mai triste cazuri. Aceste povesti sunt legate, pentru ca adesea capitolele povestilor noastre psihologice sunt versiuni prost editate ale vietilor si zbaterilor propriilor nostri parinti."

Mai jos va prezentam un exercitiu care ne arata cum sa editam povestea care defineste calatoria vietii noastre:

Luati un pix si o foaie de hartie si scrieti un basm de o pagina care sa inceapa cu "A fost odata ca niciodata...". Includeti in poveste o printesa sau un print, un razboinic si un dragon si permiteti povestii ca se dezvolte pe masura ce teseti in ea personaje noi si aventuri. Daca vi se pare ca suna copilaresc, dati-va permisiunea, pentru cateva secunde, sa va purtati copilareste.
Apoi rugati un apropiat sa va ajute sa intelegeti semnificatia acestui basm. Cititi cu voce tare povestea si cautati impreuna principalele teme ale povestii. Ce gen este: aventura, romantica, o poveste disperata, sau o cautare a dragostei si a norocului? Cine este personajul principal: printesa/printul, razboinicul sau dragonul?
Apoi schimbati timpul verbului de la trecut la prezent si asumati-va toate actiunile personajului principal. De exemplu: "si apoi regele o abandona pe printesa in castelul sub asediu" in "apoi regele ma paraseste in castelul sub asediu".
Observa cum se schimba tonul si semnificatia povestii. Acest lucru va scoate la suprafata unele din credintele inscrise in reteaua neuronala a creierului tau.
Acum rescrie povestea, investindu-ti personajul cu puterile unui erou sau ale unei eroine care se aventureaza intr-o calatorie de descoperire a intelesului. De exemplu, schimbi printesa abandonata de familie cand castelul era sub asediu intr-o doamna curajoasa care isi urmeaza intuitia si exploreaza lumea si viata, descoperindu-si menirea in viata, in ciuda tuturor adversitatilor."
Pe masura ce-ti rescrii povestea poti descoperi ca divortul parintilor tai nu este istoria abandonului tau, ci o oportunitate de a invata sa fii curajos si sa te descurci; faptul ca esti necasatorit nu inseamna esec in dragoste, ci oportunitatea de a-ti manifesta generozitatea fata de ceilalti; faptul ca ai fost umilit de circumstantele vietii este o sansa de a lasa mandria deoparte si de a practica smerenia.
Apoi citeste si reciteste povestea. Identifica lectiile si darurile pe care le-ai experimentat in viata ta
Pe masura ce citesti noua poveste, adu-ti aminte de cortexul prefrontal care construieste noi carari neuronale pentru bucuria si pacea interioara care insoteste noua ta poveste.
sursa: www.damaideparte.ro

Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare
la Cabinetul Psihologic

Maria Stefania Boldea
Psiholog. Psihoterapeut. Life Coach
Tel: 0726 227 085

WEBSITE: www.PsihologConstanta.ro

Va multumesc si astept cu drag
sa ne cunoastem,
si sa lucram impreuna